Bitcoin má také podmínku uvedenou ve zdrojovém kódu: musí mít omezené a konečné zásoby. Z tohoto důvodu bude vždy vyprodukováno pouze 21 milionů bitcoinů. V průměru jsou tyto bitcoiny zavedeny do nabídky bitcoinů s pevnou sazbou a to jeden blok každých deset minut. Kromě toho se počet bitcoinů uvolněných v každém z těchto výše uvedených bloků sníží o 50 % každé čtyři roky.

TIP: Podívejte se na aktuální kurz bitcoinu.

Dodávka bitcoinu je omezena na 21 milionů

Ve skutečnosti existuje celkem pouze 21 milionů bitcoinů, které lze celkem vytěžit. Jakmile těžaři odemknou tento počet bitcoinů, zásoba se vyčerpá. Je však možné, že bitcoinový protokol bude změněn tak, aby umožňoval větší zásobu. Co se stane, když globální nabídka bitcoinů dosáhne svého limitu? Toto je předmětem mnoha debat mezi fanoušky kryptoměny.

V současné době bylo vytěženo kolem 18,5 milionu bitcoinů. Zbývají tedy necelé tři miliony, které ještě musí být uvedeny do oběhu.

Odměny za těžbu bitcoinů

Prvních 18,5 milionu bitcoinů bylo vytěženo za deset let od prvního spuštění bitcoinové sítě. Už zbývají jen tři miliony dalších coinů,  co může vypadat, že jsme v závěrečné fázi těžby bitcoinů. Je to pravda, ale v omezeném smyslu. Velká většina bitcoinů již byla vytěžena, časová osa je však složitější.

Proces těžby bitcoinů odměňuje těžaře kusem bitcoinů po úspěšném ověření bloku. Tento proces se časem přizpůsobuje. Při prvním spuštění bitcoinu byla odměna 50 bitcoinů. V roce 2012 se snížil na polovinu na 25 bitcoinů. V roce 2016 se opět snížil na polovinu na 12,5 bitcoinů. V únoru 2021 těžaři získají 6,25 bitcoinů za každý nový vytěžený blok - což je přibližně 244 168,75 USD na základě hodnoty z 24. února 2021. To účinně snižuje míru inflace bitcoinu na polovinu každé čtyři roky.

Odměna se bude i nadále snižovat na polovinu každé čtyři roky, dokud nebude vytěžen konečný bitcoin. Ve skutečnosti je nepravděpodobné, že by byl konečný bitcoin vytěžen až kolem roku 2140. Je však možné, že se síťový protokol bitcoinu mezitím změní.

Dopady konečných dodávek bitcoinů na těžaře bitcoinů

Může se zdát, že skupinou jednotlivců, kterých se limit dodávky bitcoinů bezprostředně dotkne, budou samotní těžaři bitcoinů. Někteří kritici protokolu tvrdí, že těžaři budou nuceni opustit blokové odměny, které dostávají za svou práci, jakmile zásoba bitcoinů dosáhne 21 milionů v oběhu.

Ale i když byl vyroben poslední bitcoin, těžaři se pravděpodobně i nadále aktivně a konkurenceschopně účastní a ověřují nové transakce. Důvodem je, že ke každé bitcoinové transakci je připojen transakční poplatek.

Tyto poplatky, i když dnes představují několik set dolarů za blok, by se potenciálně mohly vyšplhat až k mnoha tisícům dolarů za blok, zejména s tím, jak roste počet transakcí na blockchainu a jak roste cena bitcoinu. Nakonec to bude fungovat jako uzavřená ekonomika, kde jsou transakční poplatky hodnoceny podobně jako daně.

Stojí za zmínku, že se předpokládá, že bude trvat déle než 100 let, než bitcoinová síť vytěží svůj úplně poslední token.