Máte chytrý telefon a připojujete se k internetu? Pak byste měli zpozornět. Ve svém telefonu máte totiž řadu citlivých dat – fotografie, kontakty, ale i data v různých aplikacích mezi ně jistě patří. Mobilní telefon je nutné chránit stejně pečlivě jako počítač. Především u operačních systémů Android by si uživatelé měli pořídit spolehlivý android antivir do mobilu. Podle výzkumu společnosti ESET má přesto antivirus v mobilu jen necelých 60 % uživatelů.

„Nejčastěji lidé prostě zabezpečení telefonů podcení, nepřipadá jim zranitelný. Povědomí o rizicích se ale zvyšuje, a to je moc dobře. Lidé častěji používají zámek telefonu,“ říká Václav Zubr, bezpečnostní expert z ESET.

Jak poznat zavirovaný telefon?

Každý škodlivý kód, neboli malware, se chová různě. Přítomnost malwaru by vám měl hlásit bezpečnostní program. Pokud jej ještě nemáte, všímejte si jakéhokoliv nestandardního chování telefonu nebo aplikací.

Pokud máte pocit, že celý telefon funguje výrazně pomaleji, rychleji se zahřívá, zamrzá nebo se samovolně restartuje, může to znamenat právě virus v mobilu. Velmi často mohou selhávat aplikace, obzvláště ty určené k surfování. Aplikace se mohou samy vypínat, být extrémně pomalé nebo zobrazovat reklamy.

„Mnoho malwaru má za cíl ukrást vaše osobní data nebo například přes bankovní aplikace získat přístup k vašim finančním prostředkům. Malware se pak snaží být maximálně nenápadný a pro mnoho uživatelů velmi těžko odhalitelný,“ varuje Václav Zubr ze společnosti ESET.

Jak odstranit vir z mobilu?

Nejspolehlivější je pořídit si kvalitní antivirus určený pro zařízení s Androidem. Ten po instalaci celý telefon důkladně zkontroluje.

Další možností, jak se viru v mobilu zbavit, je také celý telefon zformátovat do továrního nastavení. Ovšem ani tato metoda nemusí stačit, když je škodlivý kód nahraný v jádře systému.

Krajní možností je zformátování celého zařízení a nahrání nového systému v autorizovaném servisu.

Jak chránit mobil před viry

Stačí dodržovat několik základních preventivních principů a selský rozum, a váš telefon může být v mnohem větším bezpečí.

V první řadě si vždy dávejte pozor, na co klikáte a co stahujete. Platí pravidlo, že není všechno zlato, co se třpytí. Pokud nějaká reklamní nabídka zní až příliš lákavě, jde patrně o podvod. Stejně tak když na vás někde při surfování vyskočí hláška o nalezených virech a nutnosti stažení antivirové aplikace. Nikdy nestahujete aplikace z nedůvěryhodných stránek. To platí i pro stránky nabízející nejnovější hollywoodské hity ke zhlédnutí zdarma, právě zde se uživatelé často setkávají se škodlivým kódem.

V případě aplikací si vždy prověřte recenze uživatelů, kteří již aplikaci mají. Volte ty, které jsou dobře hodnocené. Vždy si prověřte legitimitu aplikace, tedy zda se jedná o oficiální aplikaci např. banky či vaší oblíbené služby. Aplikace vždy stahujte z oficiálního obchodu. Zde bývají aplikace se škodlivým kódem odhalené předem. Riziko nákazy malwarem je tak menší.

Naprostou nutností je pak mít v telefonu nainstalovaný bezpečnostní program, který telefon ochrání. Základní verze bývají ke stažení zdarma.