Získat zaměstnání sice není jako reality show Svatba na první pohled, a přesto věřte, že si vás budoucí zaměstnavatel bude velice bedlivě prohlížet. Důležité bude, nejen co a jak řeknete, ale i to, co a proč neřeknete. Ve spolupráci s personalisty jsme připravili tipy, jak uspět!

Sepište si seznam

Pokud jste dostali pozvání na pohovor, důkladně se připravte. Připravte si seznam, co všechno chcete zjistit, nastudovat a připravit.

Nemělo by v něm chybět:

➤ S KÝM SE SEJDETE

➤ ČÍM SE FIRMA ZABÝVÁ

➤ JAKÉ JSOU KONKURENČNÍ FIRMY

➤ JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA DANOU POZICI

➤ JAKÁ JE NÁPLŇ PRÁCE

➤ NA CO SE CHCETE PTÁT

➤ O JAKOU MZDU SI PLÁNUJETE V TÉTO FIRMĚ ŘÍCT

➤ KDE FIRMA SÍDLÍ A KDE BUDETE PŘÍPADNĚ PRACOVAT

➤ UBERTE SEBEVĚDOMÍ

Zdravé sebevědomí sice při pohovoru působí dobře, nic se ale nemá přehánět. I když si myslíte, že vaše přítomnost firmu výrazně obohatí, nedávejte to okatě najevo.

➤ NEPOUŠTĚJTE SE DO KONFLIKTŮ

Někdy personalisté schválně volí otázky, kterými vás chtějí vyprovokovat. Vždy je nejlepší odpovídat stručně a neagresivně. Může jít i o test, jak zareagujete v nečekané a nepříjemné situaci.

➤ ZACHOVEJTE NADHLED

Vede s vámi pohovor člověk o generaci mladší? I když vás láká dát mu najevo, jak je pro vás nepřijatelné nechat se zpovídat takovým »cucákem«, zapomeňte na to. Buď mlčte, nebo zdůrazněte své zkušenosti. Určitě ale nemluvte o tom, že on ve svém věku žádné mít nemůže.

4 nejčastější otázky 

Existují otázky, které téměř určitě padnou a je dobré se na ně připravit.

1) Co víte o naší firmě? 

Přečtěte si ještě jednou inzerát, na který jste odpovídali, název pozice a hlavní požadavky. Z webu společnosti si vypište základní informace. Na pohovoru totiž mohou padnout i otázky typu: „Jak vypadá naše firemní logo?“ Tak ať vás to nezaskočí.

2) Proč měníte práci? 

Ať už vás ke změně práce donutil covid (zkrachoval váš zaměstnavatel), nebo nepříjemný šéf, moc to nerozebírejte (a hlavně nepomlouvejte minulého zaměstnavatele). Spíš se už předem zamyslete, co vás na nové práci nejvíce zajímá a co můžete dané firmě nabídnout. To totiž od vás personalisté chtějí slyšet.

3) Jakou si představujete mzdu?

Tuhle otázku čekejte, ale je lepší, když s ní vyrukuje personalista. Určitě s ní nezačínejte pohovor vy. Částku si ale opět promyslete předem. Je lepší vyslovit konkrétní částku (např. 23 000 Kč) než nějaké široké rozmezí.

4) A co zajímá vás? 

Tahle otázka většinou padne na konci pohovoru. Nejenže máte prostor na své dotazy, ale personalisté zároveň testují váš zájem o práci. Pokud vás nic nenapadá, zkuste třeba dotaz na typický pracovní den na dané pozici, nebo proč odešel člověk, který tu práci dělal předtím.

Čím si nejvíc ublížíte

Nevíte, proč tu práci vlastně chcete.

Nevíte, co firma, kam chcete, dělá.

Neumíte vysvětlit, proč jste předchozí práci opustili. 

Pomlouváte předchozího zaměstavatele. 

Přijdete pozdě.

Gesta, která vás prozradí

Při pohovoru o vás hodně vypovídá nejen to, co říkáte, ale i jak se u toho chováte. Zradit vás může poklepávání nohou, cvakání tužkou, zívání nebo příliš strnulé sezení. Zkušení personalisté rychle i beze slov prokouknou, koho mají před sebou.

Na tohle si dejte pozor

uhlazování vlasů ➥ mnutí ušního lalůčku ➥ poposedávání na krajíčku židle ➥ časté odkašlávání ➥ praskání klouby ➥ dívání se na hodinky ➥ nadřazený úsměv ➥ zdvihání obočí ➥ přivírání očí ➥ krčení nosu 

Blesk Podcast: Svět řeší nedostatek čipů. Odborník doporučuje s nákupy elektroniky vyčkat.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Svět řeší nedostatek čipů. Odborník doporučuje s nákupy elektroniky vyčkat Jiří Marek