Podle nejnovějšího výzkumu psychologa Paula Babiaka z New Yorku, jenž se řadu let zabývá výcvikem zaměstnanců a tréninkem jejich psychologických a sociálních dovedností, je každý pětadvacátý šéf psychopat. Manipulace s ostatními a šarm - to jsou jejich zbraně.

"Psychopat může říkat, co si myslíte, ale co nedokáže, je cítit to, co cítíte vy. Jsou to lidí bez svědomí a schopnosti empatie," říká profesor Bob Hare, který na výzkumu spolupracoval s Babiakem. Ve firemním prostředí se cítí psychopati jako ryby ve vodě. Mohou být bezohlední a krutí ke svým podřízením, kteří často kvůli strachu z nezaměstnanosti vydrží všechno.

Ve firmách se psychopati dostávají na lepší pozici díky svému kouzlu osobnosti. Přestože často mají horší schopnosti, než jejich podřízení a jsou často zcela nekompetentní k tak vysoké pozici, jdou za ní prostě "přes mrtvoly". A proč se stali šéfy a ne třeba sériovými vrahy? Babiak říká, že za to může například šťastné dětství.

„Psychopati nejsou jen takoví, jak si představujete. Můžete s nimi dvacet let žít v manželství a vůbec o tom netušit,“ tvrdí Babiak. Přitom šéfování je společenský status, který psychopaty láká. Mezi šéfy je jich čtyřikrát více než v běžné populaci, v níž asi procento tvoří právě psychopati.