Specialista v genetice a biologii Rychlý vědecký pokrok zvyšuje poptávku po kvalifikovaných pracovnících v téhle oblasti.

Projektant v energetice

Konstruktér v energetice/elektrotechnice Na celém světě, i v Česku, stoupá poptávka po nových výrobních zdrojích. Specialistů pro jejich vývoj a konstrukci bude nedostatek.

IT vývojář Pro »obyčejné« programování bude Česko drahou lokalitou. IT vývojář musí umět propojit technické znalosti s analytickými. Proto bude velký zájem o tuhle profesi na pomezí programátora a konzultanta.

IT konzultant a analytik Stoupá poptávka po pracovnících schopných analyzovat a navrhovat, jakým způsobem využít efektivně informační technologie v nových oblastech. Vyžaduje to nejen technické znalosti, ale i dobrý přehled o uživatelských oborech.

Operátor elektrárny Tahle profese vyžaduje značné odborné i osobnostní nároky. Proto se pro ni obtížně shánějí kvalitní uchazeči

✔ Technolog ve strojírenství

Nástrojař V průmyslových odvětvích bude hlad po kvalitních odbornících. Mezi nedostatkové bude patřit právě technolog a nástrojař.

Stavební řemeslník Stavebnictví se z krize zotavuje jen velmi pomalu. Mladí lidé se ale o řemesla nezajímají, a tak o stavební řemeslníky bude v budoucnu velký zájem.

Servisní technik Pracovníků s technickými znalostmi, kteří jsou zároveň schopni dobře komunikovat se zákazníky a operativně řešit problémové situace, je nedostatek. Poptávka po nich bude přitom stále stoupat.

Kvalitář Neustále se zvyšují nároky na řízení kvality a certifikaci v této oblasti.

Specialista nákupu Rostoucí celosvětová konkurence nutí firmy hledat levnější a spolehlivější dodavatele po celém světě. V tom by jim měl pomoct specialista nákupu nebo nákupní manažer.

Specialista logistiky Zajistit dopravu zboží co možná nejspolehlivěji a nejúsporněji by měl specialista logistiky.

Právník S tím, jak se české firmy stále více uplatňují na zahraničních trzích, roste poptávka po specialistech na obchodní právo a ochranu duševního vlastnictví (patentové právo).

Finanční specialista v bance nebo pojišťovně Po zotavení odvětví z krize let 2008–2009 půjde znovu o atraktivní a žádané profese.

Obchodník/prodejce Úspěšný obchodník je klíčem k prosperitě podniku. Kvalitních obchodníků je nedostatek v každém odvětví, navíc stoupají požadavky na jejich obchodní a prezentační dovednosti. Pokud ještě navíc rozumí prodávaným technologiím a zajistí zpětnou vazbu od zákazníka k výrobě, o práci se bát nemusí.

Pečovatel/pečovatelka S tím, jak budou Češi stárnout, bude stoupat zájem o pečovatelské služby a domy pro seniory.

Lékař

Zdravotní sestra Na trhu práce chybí absolventi medicínských oborů. Protože podobný problém má i mnoho vyspělých evropských zemí, hrozí Česku odliv zdravotnického personálu za vyššími výdělky do zahraničí.

Řidič Po oživení české ekonomiky se zvýší výroba i prodej a požadavky na dopravní obslužnost se úměrně tomu zvýší. Řidiči náklaďáků budou potřeba.