"V důsledku hospodářské recese se celkový počet zaměstnanců snížil o zhruba 100, a to zejména v třineckém regionu," řekla ČTK ředitelka personálního úseku Skansky CS Zuzana Jiránková. Největší tuzemská stavební firma loni v Česku zaměstnávala přes 6800 lidí.

Z téměř 4000 zaměstnanců Metrostavu jich zatím firmu muselo opustit několik desítek. "Dění není dosud dramatické, odchody jsou na hranici běžné fluktuace a sezonních výkyvů," řekl mluvčí Metrostavu František Polák. V rámci běžné fluktuace se o 17 lidí snížil také počet zaměstnanců podniku Hochtief CZ, sdělil jeho mluvčí Petr Hlavatý.

Začínají se také objevovat případy, kdy stavební společnosti pošlou přechodně část zaměstnanců domů s náhradou mzdy. Ani v tomto případě to však zatím podle firem není masový jev. "V současné době je v režimu placeného volna deset zaměstnanců, konkrétně se jedná o sádrokartonáře.

Po dohodě s odborovou organizací je jim již třetí měsíc vyplácena náhrada mzdy ve výši 70 procent jejich průměrného výdělku," řekl mluvčí Hochtiefu.
Doma musela zůstat i část zaměstnanců Metrostavu, konkrétně z divize, která se zaměřuje na velké komerční stavby.

"Pro zaměstnance, kteří momentálně nemají práci a jsou doma s náhradou mzdy, chceme co nejdřív zajistit nové zakázky, protože o ně nesmíme přijít," uvedl v podnikovém časopisu firmy ředitel divize Martin Plcha. Podle mluvčího Metrostavu dostávají tito pracovníci 60 procent mzdy.

Vývoj zaměstnanosti v příštím období spojují stavaři s dalším možným prohlubováním recese. "Další omezování počtu zaměstnanců neplánujeme, ale s ohledem na současnou situaci na trhu jej bohužel nelze zcela vyvrátit," dodala personální šéfka Skansky.

Stavební produkce v 1. čtvrtletí 2009 podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu meziročně ve stálých cenách klesla o 11,5 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v 1. čtvrtletí 2009 meziročně zvýšil o 0,1 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně klesla o 2,6 procenta a činila 24.372 Kč.