Forbes.com
Autor: Archiv
Zack O'Malley Greenburg - 24. 7. 2008

V roce 1998 byla Moskva v krizi. Více než 100 000 Rusů se kvůli bankám dostalo na ulici a životní úspory milionů obyvatel zmizely v nenávratnu. Ale jen o jednu dekádu poté světový růst surovin udělal z Ruska ráj peněz a Moskva se stala drahým místem pro život. Vyplývá to alespoň z celosvětového obchodního výzkumu - Náklady na život 2008.

Moskva vede seznam se skórem 142,4, což je o 6% více než loni a o 42% více než má New York, který se stal nejdražším městem v USA. Ruská metropole je následována Tokiem, Londýnem, norským Oslem a severokorejským Soulem.

Do hloubky: Světová nejdražší města

Do hloubky: Nejdražší asijská města

V obrazech: Světové nejvíce se měnící trhy

V obrazech: Světové nejvíce se rozvíjející města

V obrazech: Světová ekonomicky nejmocnější města

V obrazech: Světové nejvíce patriotní země

New York spadl z 15. místa na 22. pozici, a to kvůli propadu dolaru na měnových trzích. Los Angeles je v USA na druhém místě, ale hollywoodští starousedlíci proto nemusí věšet hlavy. Jejich město je totiž na 55. pozici na světě a je v něm tak levněji než v nigerijském Lagosu (30. místo), kazašském Almatu (44. místo) nebo třeba v chorvatském Záhřebu (49. místo).

"Pokles umístění u amerických měst se odvíjí od sládnoucí hodnoty amerického dolaru k ostatním významným světovým měnám," vysvětlil principy v pořadí obchodník Mitch Barnes. "Dolar pozvolna klesá posledních pár let, což se promítlo na vzrůstu nákladů na bydlení v 19 amerických městech, ve vztahu k jiným významnějším metropolím, které byly studovány."

Co stojí za čísly

Výzkum sledoval 143 měst z šesti kontinentů a posuzoval vztahy cen přes 200 položek na každém místě - zahrnovalo to bydlení, dopravu, jídlo, oblečení, vybavení domácností a zábavu. Výzkum byl vytvořen, aby pomohl agenturám americké vlády a nadnárodním firmám podmínit náklady na bydlení pro jejich zaměstnance, kteří většinou požadují relativně vysoký životní standard.

"Firmy mohou stanovit vysokou prioritu expanzi do těchto ekonomik, ale mohou rovněž řešit inflační tlak z důvodů soutěže o bydlení pro emigranty," řekla manažerka výzkumu obchodu Yvonne Traber.

Jako následek federálních rezerv při pomoci věřitelům s hypotékami - Fannie Mae (FNM - zprávy - lidé) a Freddie Mac (FRE - zprávy - lidé), bude dolar v následujícím týdnu nadále padat a pokračovat tak ke svému minimu oproti euru. To je špatná zpráva pro cestování Amričanů do zahraničí a může to znamenat, že i více mezinárodních obchodů zřídí své pobočky v USA, kde se bohužel budou noblesní města stávat více dostupnějšími.

"Ztráta hodnoty amerického dolaru může sloužit k globálnímu zatraktivnění výkonné moci v obchodních centrech jakými jsou New York, Chicago a Los Angeles," řekl Barnes. "Rozdíly v nákladech na život mohou být významné, zvláště pro tyto výkonné moci rodin."

Nejdražší Mekky

Ceny v ruské metropoli Moskvě neukazují žádný náznak poklesu. Světový boom surovin pokračuje, plní tak kapsy lokálních magnátů a rubl bude více ceněn - asi o 8% vůči americkému dolaru do ledna příštího roku.

Moskva je domovem pro 74 milionů lidí, což je nejvíce ze všech měst na světě. Každý z jejích tří nejbohatších obyvatel (Oleg Deripaska, Vladimir Lisin a Roman Abramovich) vlastní nadměrné bohatství ve výši 25 miliard. Ruští superboháči teprve začínají. 13 z nich je ve věku po 40 let.

Založen Římany před více jak 2000 lety - číslo tři na žebříčku - Londýn je stálicí mezi nákladnými městy. Ačkoliv sklouzl ze svého loňského druhého místa, zůstává extrémně drahým - svezení v jednom z vyhledávaných double decker autobusů stojí dokonce 5.89 dolarů.

A zatímco japonská ekonomika stagnuje. Tokio je stejně drahé jako vždy. Pro americké cestovatele jsou tam ceny městského bydlení nejvyšší na světě - dvoupokojový luxusní apartmán stojí přes 5100 dolarů za měsíc, což je o více než 600 dolarů více než srovnatelný byt v Moskvě nebo New Yorku.