Forbes.com
Autor: Archiv
Zack O'Malley Greenberg - 15. 7. 2008

Mladí ruští kapitalisté míchají zaběhnutými žebříčky evropských miliardářů a do elitního klubu tak vstupuje mladý duch. Před pěti lety byl průměrný věk evropských miliardářů 62 let. Dnes je průměrný věk 58 let, převážně díky 87 ruským miliardářům, jejichž věkový průměr je pouhých 46 let. Bez Rusů by průměrný věk poskočil zpět na 60 let.

Mezi davem evropských miliardářů mladších 40 let je ruská dominance ještě markantnější. Samozřejmě, že 13 z celkem 14 miliardářů mladších 40 let se rekrutuje z bývalého Sovětského svazu. Jejich kořeny se nacházejí v dobách pádu komunismu v roce 1991, nebo krátce poté. Tito miliardáři si velmi rychle osvojili praktiky kapitalismu a všichni vlastními schopnostmi zbohatli na vypumpování ohromných ruských přírodních zdrojů z podzemí nebo stavbou vil pro bující střední třídu v této zemi.

Na obrázcích: Nejmladší evropští miliardáři

Na obrázcích: Miliardáři východní Evropy

Na obrázcích: Světoví miliardáři

Na obrázcích: Nejmladší miliardáři

Na obrázcích: Miliardáři z řad celebrit

Na obrázcích: Ženy v řadách miliardářů

V Evropě je nejbohatší osobou mladší 40 let Sergej Popov. Majetek tohoto 36letého miliardáře se v březnu, kdy jsme tento odhad jeho bohatství prováděli naposledy, odhadoval na 6,4 miliard USD. 90. léta minulého století strávil obchodem s kovy ze zmrzlých krajů Uralu a Sibiře, prodejem trubek a měděných kabelů. Jako klient banky MDM Bank se spřátelil s mladým majitelem této společnosti, Andrejem Mělničenkem.

Po tragickém pádu rublu v roce 1998 získali Popov a Mělničenko ohromné majetky skupováním akcií v náhle levných průmyslových podnicích. V nedávné době pak Mělničenko pronikl do novinových titulků díky svým závratným útratám. Najal si Whitney Houstonovou a Christinu Aguileru, aby mu v září 2005 zazpívaly na jeho svatbě s modelkou Alexandrou Nikoličovou, která byla kdysi také členkou jugoslávské popové kapely Models.

Mělničenko a Popov nejsou jedinými Rusy, kteří se stali miliardáři ještě před svými 40. narozeninami. Kirill Pisarev, 39 let, a Jurij Žukov, 38 let, v roce 1994 společně založili realitní developerskou firmu PIK Group a v červnu 2007 ji uvedli na burzu. Počáteční nabídka byla největším podílem realitního majetku vydaným v evropské historii a pomohla Pisarevovi a Žukovovi dosáhnout na ohromný majetek doslova přes noc.

Dalším zbohatlým Rusem, který peníze vydělal v realitní branži, je Dmitrij Zelenov, 36 let, jehož společnost Don-Stroj vybudovala v Moskvě 833 stop vysoký obytný mrakodrap Triumfální palác, což byla ještě do loňska nejvyšší obytná budova v Evropě.

Všichni tito mladí Rusové jsou ženatí nebo ženatými byli. Dva, kteří jsou rozvedení, jsou pojišťovací magnát Danil Chačaturov a stavební boháč Sergej Polonský. Milovník extrémních sportů, 6 stop a 4 palce vysoký Polonský, snil kdysi o letu na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, ale navzdory svému bohatství byl v důsledku své výšky odmítnut.

Nejnadějnější evropský svobodný mládenec je také nejmladším miliardářem, princ Albert von Thurn und Taxis z Německa. Ve svých 25 letech žije princ na rodinném zámku a cestuje s německým automobilovým závodním týmem. Krátce se objevil na seznamu miliardářů Forbes již ve věku 8 let, ale své jmění ve skutečnosti zdědil až v osmnácti. Několik let byl nejmladším světovým miliardářem. Dnes je třetím nejmladším, za americkým zakladatelem portálu Facebook, Markem Zuckerbergem, a libanonskou dědičkou Hind Hariri.

Nejmladším evropským miliardářem z vlastního přičinění je Kostantin Živago. V pouhých 19 letech začal pracovat jako finanční ředitel v bance a později získal majoritní podíl v holdingové společnosti Finance & Credit Group. Dnes je zastupitelem v ukrajinském parlamentu. Je také společně s německým princem jediným ze dvou evropských miliardářů mladších 40 let, kteří nepocházejí z Ruska.