Koruna je nejvíc posilující měna na celém světě. Češi se radují, mají levnější dovolenou a nakupují levnější zboží z ciziny. Brzy nás ale radost přejde, varují analytici. Ekonomika kvůli sílící koruně zpomalí a víc lidí přijde o práci. Momentální síla koruny podle analytika Vladimíra Pikory z NextFinance naprosto neodpovídá současnému stavu ekonomiky. "Reálná hodnota koruny by nyní byla 25,40 až 26 Kč za euro," vysvětlil Pikora. Podle něj to brzy tvrdě dopadne na mnoho lidí hlavně tím, že přijdou o práci.

Ubude totiž pracovních míst jak u českých firem vyvážejících zboží, tak u cizích firem v Česku. Nezaměstnanost se zvýší také v domácím turistickém průmyslu, protože pro cizince se kvůli silné koruně stáváme luxusní zemí. Na rozdíl od analytiků ještě o víkendu premiér Mirek Topolánek tvrdil, že posilování koruny nepředstavuje vážnější hrozbu pro českou ekonomiku. Až včera připustil, že vláda bude tento nenormální vývoj analyzovat. "Případně učiní určité kroky, které nehodlá dopředu zveřejňovat," řekl Topolánek. Musí to ale udělat ČNB, která už dříve zásahy odmítla.

Další vývoj kurzu koruny si analytici příliš netroufnou odhadnout. "Dá se ale předpokládat, že bude posilovat již jen o desetníky," soudí Pikora. Pak prý ale bude následovat strmý pád, kurz se zřejmě propadne o několik korun.

Kde kvůli silné měně hrozí propouštění

* u českých exportních firem

* u zahraničních firem v Česku

* v domácím turistickém průmyslu

* ve firmách využívajících dotace z EU