Namísto čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví stačí zadat číslo mobilního telefonu příjemce platby. Umožní to nová služba Platby na kontakt, kterou spouští šestice bank: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. V dalším roce se k ním chce přidat i Moneta a UniCredit Bank. Podle průzkumu využijí novinku téměř dvě třetiny lidí, kteří používají mobilní bankovnictví.

„Klientům nová služba ohromně ušetří čas, ne každý zná z hlavy číslo bankovního účtu. Představte si, že potřebujete poslat platbu, ale neznáte číslo účtu příjemce. Nově bude stačit vybrat jméno ze seznamu telefonních kontaktů a platbu okamžitě zrealizovat,“ vysvětluje Michal Plzák, ředitel onlinebankovnictví Raiffeisenbank.

Podle Tomáše Hládka, experta na platební styk České bankovní asociace, má novinka také zmírnit riziko omylů při zadání špatného čísla účtu příjemce. Zkušenost se spletením čísla bankovního účtu má téměř čtyřicet procent lidí.

Jak to funguje:

*Musíte být klientem jedné ze šesti uvedených bank (Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank).

*Pokud chcete přijímat platby tímto způsobem, přihlásíte se do služby prostřednictvím své banky.

*Chcete platby jen posílat? Nemusíte se registrovat (registrovaný musí být jen příjemce), ale musíte být klientem jedné ze šestice zúčastněných bank a mít mobilní bankovnictví.

*Při posílání platby stačí zadat kontakt z telefonu nebo číslo mobilního telefonu příjemce, zvolit částku a odeslat.

*Většina plateb bude provedena jako tzv. okamžitá platba.

*Plátci se před odesláním platby zobrazí název účtu příjemce, zpravidla jméno a příjmení.

Co potřebujete vědět:

*Registr telefonních čísel a účtu spravuje Česká národní banka. Banky jí za to platí, pro klienty (fyzické osoby) je služba zdarma.

*Telefonní čísla nezařazená do registru ČNB nebudou moci platbu na kontakt přijímat. Peníze tedy z vašeho účtu neodejdou.

*Platbu na kontakt je možné zadat pouze v českých korunách. Maximální limit jedné platby je 5000 korun

*Minimální limit zasílané částky je 1 koruna

*Jedno telefonní číslo je možné spárovat jen s jedním bankovním účtem

*Jeden bankovní účet je možné propojit s více telefonními čísly (například u společného účtu manželů).

 

Video
Video se připravuje ...

Poslechněte si, jak kyberpodvodníci luxují konta. Česká spořitelna

Fotogalerie
3 fotografie