Vývoj cen nemovitostí

Ceny nemovitostí rostou již několik let. Například ceny bytů jsou ve srovnání s rokem 2010 dvojnásobné a výrazný meziroční nárůst pokračoval i ve třetím čtvrtletí roku 2022. Dobrou zprávou ale je, že tempo růstu cen kleslo, ceny bytů a domů stagnují a v některých lokalitách začínají dokonce i klesat. Změna, která je důsledkem dlouhodobého poklesu prodejů, se plně projeví v posledním čtvrtletí letošního roku.

Ceny bytů

V současné době nabídka bytů převyšuje poptávku, realitní trh se stává trhem kupujících. Tento stav je z velké míry způsoben vysokými úrokovými sazbami hypoték. Mírné snížení cen se dá očekávat u bytů, které jsou starší a proto i energeticky náročnější.

Ceny rodinných domů

Ceny rodinných domů se stejně jako u bytů od roku 2010 zdvojnásobily. Pro zájemce o koupi domu je dobrou zprávou, že se tempo růstu cen zpomalilo. Poptávka po rodinných domech klesá. O koupi domu je zájem pouze, pokud se jedná o novější energeticky úsporné domy, nebo o menší a levnější domy, které jsou vytápěné tuhými palivy. Mezi kupujícími není zájem o velké rodinné domy, které jsou energeticky náročné, a o rekreační objekty, což se může projevit poklesem jejich ceny.

Hypotéky opět zdražují

Málokdo si může dovolit koupit byt nebo dům bez toho, aby si vzal hypotéku. Jaký je momentální stav v nabídce hypoték? V listopadu 2022 průměrný úrok nových hypoték po krátkém období mírného poklesu opět stoupl. Tento nárůst je způsoben tím, že banky ukončily akční slevy hypoték. Důvodem ukončení akčních slev je to, že v zimním období je poptávka po hypotékách nižší. Předpokládá se, že současné úrokové sazby budou stabilní, což potrvá i na začátku roku 2023.

Nikoho, kdo přemýšlí o hypotéce, určitě nepotěší následující porovnání. U hypotéky na 3,5 milionu korun, která má splatnost 25 let, se musí počítat s měsíčními splátkami kolem 23 tisíc korun, přičemž v listopadu loňského roku to bylo o 6 tisíc korun méně. Pokud se přesto o hypotéku zajímáte, měli byste důsledně porovnat možnosti, které nabízejí jednotlivé banky. Na výši úrokové sazby má vliv hned několik faktorů a před sjednáním hypotéky je potřeba provést pečlivé srovnání hypoték, které banky nabízejí.

Kde se vyplatí koupit byt?

Ceny bytů za m2

Nikoho nepřekvapí, že nejdražší byty jsou v Praze, kde za m2 zaplatíte více než 121 tisíc korun, naopak nejméně stojí m2 v Ústí nad Labem, a to necelých 40 tisíc. Nižší ceny jsou i v Ostravě (44 tisíc za m2), Karlových Varech (53 tisíc za m2) a v Jihlavě (58 tisíc za m2).

Ceny bytů o rozloze 60 m2

Lepší srovnání možná vychází z průměrné ceny bytu o rozloze 60 m2. V Praze za podobný byt zaplatíte více než 7 miliónů. V Brně to bude o milión méně. Napříč republikou se pak projevují velké rozdíly, nejméně zaplatíte v Ústí nad Labem (2,4 miliónů) a v Ostravě (2,6 miliónů). Při pohledu na tato čísla vás možná napadne, že místo jednoho bytu v Praze je možné koupit tři byty v Ústí nad Labem.

Ceny bytů versus kvalita života

Kromě ceny bytu je také dobře sledovat, jak kvalitní život jednotlivé lokality nabízejí. Kvalita života znamená porovnání, jaké má daná lokalita podmínky pro zdravý a dlouhý život, dostatečnou životní úroveň a zdravé životní prostředí. V tomto porovnání vede Hlavní město Praha, následují Královéhradecký, Středočeský a Jihomoravský kraj. Pokud se vezme v úvahu cena bytů i kvalita života, tak z krajů České republiky nejlépe vychází kraj Královéhradecký, který je v kvalitě života druhý a byt o rozloze 60 m2 je zde možné pořídit za průměrných 4,5 milionu.

Investování – jedna z možností přivýdělku

Z předchozích řádků vyplývá, že pořídit si nové bydlení rozhodně není levnou záležitostí a v blízké budoucnosti není možné očekávat převratnou změnu. Když porovnáme výši měsíční splátky hypotéky s průměrným platem, je jasné, že pořídit si hypotéku znamená velkou finanční zátěž na podstatnou část života. Jak ale tento problém vyřešit? Jednou z možností je investování. Vyznat se ve světě investic jistě není snadné a dokáže to jen málokdo, ale v současné době je možné investovat prostřednictvím takzvané investiční platformy, která složitosti investování vyřeší. Navíc existují platformy, které jsou vhodné i pro začátečníky a ve kterých je nejnižší vklad pouhých tisíc korun. Proč tedy nezkusit, jak investování funguje? Stačí jen vybrat tu nejlepší investiční platformu.