Trh s elektřinou je specifický hlavně kvůli vlastnostem elektřiny, která se nedá skladovat do zásoby. V současné době má na její cenu vliv příliš mnoho faktorů a jen těžce se dá predikovat budoucnost. Například Michal Kulig, ředitel společnosti Yello, která už deset let patří mezi významné dodavatele elektřiny a plynu v Česku, k tomu říká:

Svým stávajícím, ale i novým zákazníkům, kteří chtějí ušetřit, radíme, aby průběžně sledovali jednotlivé nabídky. Ty následně vyhodnocovali, a pokud jim to dává smysl, změnili dodavatele. V Yello cenu stále revidujeme a zákazníkům nabízíme vždy její nejférovější podobu. Navíc se jim snažíme dávat tipy na úspory.“

1. Jednofázové spotřebiče místo třífázových

Staré spotřebiče zpravidla na svůj chod spotřebují nejen více energie, ale také vyžadují vyšší hodnotu jističe. Nejběžnější hlavní jistič v českých domácnostech nese označení 3× 25 A, ale používají se i 3× 32 A či 3× 40 A. Měsíční platba za rezervovaný příkon podle jmenovité proudové hodnoty před elektroměrem se přitom odvíjí podle počtu ampér. To v případě tarifu D56d může činit i 300 Kč měsíčně navíc (3× 25 A vs. 3× 40 A).

Zatímco spotřebiče jako bojlery, cirkulárky atd. dříve potřebovaly třífázové zapojení, dnes jsou dostupné jak v úspornějších variantách, tak v jednofázové verzi. „Nové spotřebiče sice něco stojí, ale snadným výpočtem je možné si ověřit, že se investice brzy vrátí. Například při odvezení staré okružní pily do sběru lze za tuto celokovovou a těžkou cirkulárku dostat nemalé peníze. A za ně si potom snadněji pořídíme novou, jednofázovou. Běžný spotřebitel typicky nevyužije tak velký výkon, jaký poskytují třífázové spotřebiče,“ deklaruje Michal Kulig.

2. Neperme a nemyjme prázdnotu

Volba programu poloviční náplně nebo rychlého mytí v myčce či praní v pračce může znít jako bezvadný způsob, jak hned umýt/vyprat a možná snížit spotřebu energie, ale výhodnější je počkat, až budou tyto spotřebiče plné. Dva cykly poloviční náplně ve skutečnosti spotřebují více elektrické energie a vody než jeden celý. Změnou toho, jak pračku a myčku zapínáme, lze u každého spotřebiče ušetřit až 500 Kč ročně (v případě obou spotřebičů tedy 1 000 Kč). Dalších úspor dosáhneme nastavením nižší teploty programů.

3. Neodebírejme troubě výkon

Trouba patří k energeticky náročným spotřebičům. Proto se u ní vyplatí používat horkovzdušný režim pečení, při kterém stačí nastavit až o 30 stupňů nižší teplotu než při tom běžném. Neměli bychom také často otevírat dvířka trouby – snižuje se tím vnitřní teplota, což prodlužuje dobu pečení a spotřebovává více energie, protože teplota se musí vrátit na nastavenou úroveň.

4. Sprchujme se kratší dobu

Zkrátíme-li čas ve sprše například z osmi minut na polovinu, může domácnost uspořit až 2 000 Kč. Je totiž zapotřebí si uvědomit, že bojler nemusí spotřebovat tolik energie na ohřev vody a že ušetříme také za samotnou vodu. A samozřejmě nastavení termostatu bojleru na ekologický režim přinese další úspory.

5. Snižme teplotu v domácnosti

Rada Evropské unie v minulých týdnech podpořila návrh na koordinované snížení spotřeby plynu na letošní zimu, který mj. doporučuje snížit teplotu v domácnostech o jeden stupeň Celsia. Ideální teplota by se měla pohybovat mezi 19 a 23 stupni v závislosti na individuálním pocitu. Snížením teploty o jeden stupeň lze za topení ušetřit ročně i více než 2 000 Kč.

6. Nové spotřebiče se vyplatí

Výměnou starého a navíc dnes už pomalého stolního počítače za nový moderní notebook snížíme spotřebu elektřiny až o dvě třetiny. Navíc srovnáním energetických štítků na stávajících spotřebičích s novými, které si vyhledáme na internetu, odhalíme, jestli jsou naše spotřebiče hospodárné – kolik energie spotřebují za daný čas nebo cyklus.

„Spotřebiče jako pračky, sušičky, myčky nádobí, trouby, varné desky a chladničky mohou pracovat v energetické třídě A, ale také G. V našem zájmu by tedy mělo být, abychom jich měli co nejvíce ve třídě A, protože takto můžeme ročně za elektřinu zaplatit o několik tisícikorun méně,“ dodává závěrem Michal Kulig.