Ať už jedete na dovolenou, nebo si pojišťujete domácnost či auto, dobře si pročtěte pojistné podmínky. A podívejte se i do pasáží věnovaných výlukám z pojištění. Ty totiž mohou obsahovat i situace, které se běžně stávají a se kterými počítáte, že je máte pojištěné. A přitom vůbec.

Cestování

Nebezpečné sporty

Skialpinismus, lyžování mimo sjezdovky, přístrojové potápění, lety balonem či na padáku. Že se v dnešní době jedná o poměrně běžné aktivity? Pravda. Stejně jako to, že na ně musíte mít u některých pojišťoven speciální připojištění, jinak mohou být nepojistitelné.

Alkohol

K dovolené nějaká ta večerní sklenička často patří. Jenže než se napijete, počítejte s tím, že léčbu případného úrazu, který se vám přihodí v podroušeném stavu, budete muset platit ze svého.

Hoteloví lékaři

Chce se vás ujmout na dovolené hotelový lékař? Raději jeho služby odmítněte. Některé pojišťovny odmítají hradit výkony provedené nekvalifikovanými lékaři nebo mimo zdravotnická zařízení. A právě hoteloví lékaři mohou být i nedostudovaní medici a špeluňka, ve které ordinují, nemusí být uznána jako zdravotnické zařízení.

Těhotenství

V pokročilém těhotenství riskujete, že si péči uhradíte ze svého. Komplikace v těhotenství, interrupce či porod mohou být z pojištění vyloučeny.

Pohlavní nemoci

Ať už o nich víte, nebo ne, když vás přepadnou komplikace způsobené pohlavně přenosnými chorobami, některé pojišťovny nemusí za jejich léčbu platit.

Práce

Na dovolené nepracujte. Jakákoliv manuální práce může být pro pojišťovnu v případě úrazu problém, pokud nejste pojištěni pro pracovní cestu.

Auto

Škoda řidiče

V autě mohou být pojištěni všichni cestující, jen řidič ne. A to může platit nejen u povinného ručení, ale i u havarijního pojištění.

Nehoda v garáži

Některé pojištění vám platí jen na komunikacích. Tedy když ťuknete jiné auto v garáži na parkovišti nebo příjezdové cestě, může to být problém. Stejně jako když vezmete auto na zkušební polygon nebo závodní okruh.

Krádež jen přes den

Necháváte si třeba lyže zamčené ve střešním nosiči a nenosíte si je přes noc na hotelový pokoj? Nebo věci v kufru auta? Chyba. Některé pojištění totiž pro takové případy neplatí v noci, a to je jako na potvoru čas, kdy lupiči řádí nejčastěji.

Výmoly

Pojišťovny někdy odmítají platit škody na pneumatikách, discích a kolech. Typicky třeba když vjedete do výmolu na silnici.

Dům

Otevřená ventilačka

Pojišťovny někdy neplatí za krádež, když k vám zloděj vnikne otevřeným oknem ventilačky.

Papírové cennosti

Pojištění se nemusí vztahovat na „cenné papíry“, jako jsou třeba peníze v hotovosti, jízdenky, letenky, směnky, plány a další podobné věci.