Mateřská i otcovská mají jedno společné, a to je miminko. Jen nový človíček ale peníze ze státní kasy nezajistí.

Bez práce není mateřská

Nárok na mateřskou nemá každá novopečená maminka. Kromě miminka musí mít i zaměstnání (být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě z ukončeného zaměstnání). Navíc musí mít během posledních dvou let odpracovat minimálně 270 dní, během kterých za ni zaměstnavatel odváděl nemocenské pojištění. Nutný počet dnů ale nemusí získat u jednoho zaměstnavatele, sčítají se.

Na mateřskou dovolenou nastupuje těhotná žena 6 – 8 týdnů před termínem porodu.

Peníze vyplácené během »mateřské« se správně jmenují peněžitá pomoc v mateřství. Částka se odvíjí od hrubého výdělku za posledních 12 měsíců zaměstnání, popř. za počet dnů, po které trvalo poslední zaměstnání. Maximálně je možné brát 47 700 Kč měsíčně. 

Doba, po kterou se bere »mateřská«, je 28 týdnů. Delší (37 týdnů) pobírají maminky dvojčat nebo vícerčat.

STÁT PRODLOUŽIL OTCOVSKOU

Strávit první dny s miminkem i novopečenou maminkou umožňuje otcovská. A od ledna je dokonce o týden delší. Tatínkové tak můžou s miminkem a maminkou zůstat doma na placené otcovské 14 dní. Dávka se vypočítá stejně jako u peněžité pomoci v mateřství, tedy 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu z příjmu.

Podobně jako u mateřské je základní podmínkou být zaměstnanec, za kterého zaměstnavatel odvádí pojistné na sociální zabezpečení. V případě osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), je nutné si platit dobrovolné nemocenské pojištění alespoň po dobu 3 měsíců před nástupem na otcovskou. 

Pro nárok na otcovskou stačí být jako otec uveden v rodném listě dítěte. 

Na otcovskou je nutné nastoupit v období 6 týdnů od narození dítěte. Tuto lhůtu je ale možné prodloužit o kalendářní dny, kdy muselo dítě nebo jeho matka zůstat v nemocnici.

Jakmile tatínek na otcovskou nastoupil, nelze ji přerušit.

 

Video
Video se připravuje ...

Změny v sociálních dávkách: Otcovská, ošetřovné i pěstounská péče Videohub