Vyberte si správnou banku

Vše začíná výběrem nejlepší možné banky. Ideální banka je pro každého jiná, protože každý uživatel preferuje jiné služby a má jiné priority. Nicméně před konečným výběrem zvažte tyto aspekty:

1. Poplatek za vedení účtu 

Poplatky za vedení účtu jsou v dnešní době naprosto zbytečné a většina bank od nich upouští. Nicméně se stále najdou banky, kde se za vedení toho nejzákladnějšího účtu platí, což je absurdní.

2. Další poplatky

Dalšími poplatky máme na mysli výběr nebo vklad hotovosti na pobočce, výběr z bankomatu, zahraniční platby nebo výpisy z účtu. Doporučujeme si pečlivě projít celý ceník a zaměřit se především na položky, které můžete v budoucnu využívat.

3. Osobní nebo online kontakt

Někteří lidé stále dávají přednost osobnímu kontaktu na pobočce a není na tom nic špatného. V tomto případě si najděte banku s mnoha pobočkami a ideálně pobočku blízko vašeho bydliště. Vyřizujete-li radši vše z pohodlí domova, tak si najděte banku nakloněnou online vyřizování.

4. Bankomaty

Opět se vrátíme k poplatkům. Pokud má banka zpoplatněn výběr z bankomatů jiných bank, tak je důležité mít bankomaty své banky vždy po ruce. Jsou-li výběry zdarma, tak nemusíte řešit nic. Zjistěte si také poplatky za výběry z bankomatů v zahraničí.

5. Sdílený účet

Banky obvykle nabízejí jednu ze dvou možností. Dva vlastníci jednoho účtu nebo jeden vlastník a druhý disponent. I zde můžete narazit na další poplatky a to konkrétně za vydání druhé platební karty k účtu.

6. Internetové bankovnictví

Internetové bankovnictví není nejdůležitějším bodem, ale mělo by se vám s ním pracovat dobře. V mobilním nebo internetovém bankovnictví totiž probíhá většina transakcí a je zbytečné trápit se v uživatelsky nepřívětivém prostředí.

Založení účtu online

Jste-li dospělá osoba, tak si můžete založit účet online. Budete potřebovat dva doklady totožnosti. Oba by měly mít fotografii. Některé banky mohou akceptovat například rodný list bez fotografie, ale raději si tuto skutečnost ověřte předem.

Některé banky nabízejí i službu podepsání kurýrem. Jde o jakýsi hybrid mezi online zřízením a osobním kontaktem, kdy vyplníte online žádost, a kurýr vám přiveze smlouvu k podpisu.

Založení účtu na pobočce

Na pobočce vybrané banky si můžete založit běžný účet samozřejmě také. V případě fyzických osob starších 18 let vám bude stačit pouze jeden doklad totožnosti.

U nezletilých osob budete muset zřídit účet osobně, je totiž vyžadována přítomnost zákonného zástupce a rodný list dítěte. Pokud je dítě starší 15 let, tak předkládáte občanský průkaz.

Nezapomeňte na spořicí účet

Před založením běžného účtu si na kalkulačce zjistěte, která banka nabízí vedení výhodného spořicího účtu zdarma k běžnému účtu. Se zvyšující se inflací banky navyšují úroky na spořicích účtech. Úrok inflaci nepokryje, ale alespoň částečně úspory uchrání.

 Spořicí účet vám peníze ochrání, pokud si na něj přesunete svoje úspory. Na běžném účtu mějte pouze peníze na aktuální měsíc. Úspory tak budou v bezpečí v případě krádeže platební karty.