Pražská plynárenská však nedoporučuje odběratelům v režimu DPI odkládat popř.  neprovádět úhradu předepsaných zálohových plateb nebo je snižovat. Připravily se tím  o výhodu z dočasně prominuté 21% DPH a v konečném efektu tím situaci nijak nevyřeší, ale naopak spíše zkomplikují. 

V případě nedostatečných zálohových plateb, které reálně nepokrývají spotřebu plynu v režimu DPI při současných tržních cenách, lze totiž následně očekávat vysoký nedoplatek v konečném vyúčtování. Jeho úhrada pak může odběratelům způsobit velmi závažné a obtížně řešitelné problémy. O tento nedoplatek bude navíc navýšeno již výše zmíněné DPH, které by odběratelé při včasné a úplné úhradě záloh platit nemuseli.

Pražská plynárenská apeluje na odběratele setrvávající v režimu DPI, aby v něm zůstávali pouze zcela nezbytnou dobu a co nejrychleji si našli svého „stálého“ dodavatele, u kterého získají výrazně výhodnější podmínky.  V případě, že zvolí Pražskou plynárenskou jako stabilního a silného dodavatele, lze přechod snadno uskutečnit online prostřednictvím moje.ppas.cz.