Kdo ji musí do ji musí platit?

Povinnost zaplatit do 31. května mají všichni majitele pozemků a staveb, kteří vlastnili nemovitost k 1. lednu 2020. Ti, kteří ji získali později, budou daň platit až příští rok.

Z čeho se vypočítává?

Výše daně se odvíjí od typu nemovitosti a obce, ve které se nemovitost nachází. Na trvalém bydlišti majitele nezáleží, daň se platí finančnímu úřadu kraje, na jehož území se nemovitost nachází.

Zůstává částka stejná?

„Důležitý pro výpočet konečné částky je koeficient, který stanovují zastupitelé jednotlivých obcí. Letos budou více platit například majitelé nemovitostí ve Slavkově a Strakonicích či v části Havlíčkova Brodu a Prostějova,“ vysvětluje Markéta Szotkowská, daňová specialistka z V4 Group.

Pokud chcete vědět, jaké koeficienty se vztahují na vaši nemovitost, najdete je podle parcelních čísel v kalkulačce na http://adisreg.mfcr.cz/.

Kdy přijde složenka?

Pokud se ohledně vaší nemovitosti vloni nic nezměnilo, dorazí složenka nejpozději do 25. května. „Poplatníci daně z nemovitých věcí nedostávají složenky najednou. Pořadí záleží na tom, v jakých lokalitách nemovitosti máte. Pokud vlastníte nemovitosti spadající pod vícero finančních úřadů, dostanete složenku do schránky mezi posledními,“ vysvětluje Szotkowská.

Co když nedorazí?

„Jestliže nebudete mít ve schránce složenku ani ke konci května, kontaktujte územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu. Tak zjistíte přesnou výši daně, kterou máte zaplatit,“ doporučuje Michal Jelínek, partner V4 Group. I bez složenky totiž musíte zaplatit.

Jak můžu platit?

„Nejlépe ale uděláte, pokud vyměřenou daň zaplatíte klasickým bankovním převodem. Všechny údaje pro to potřebné najdete právě na složence, a to včetně QR kódu, který celý proces platby ještě zrychlí a zjednoduší,“ radí David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates. Platit ale můžete i na pokladně finančního úřadu nebo poště. Platba je osvobozena od poplatku, takže poštovné je zdarma.

Musím zaplatit najednou?

Pokud je vyměřená daň vyšší než pět tisíc korun, máte možnost si její úhradu rozložit na poloviny a do konce května poslat jen první splátku. Druhou musíte zaplatit do 30. listopadu.

Hrozí nějaké problémy?

Za pozdní odeslání platby hrozí pokuta. Částka za daň by měla být na účet »finančáku« připsána nejpozději 1. června. Platbu převodem nebo složenkou je tedy třeba provést nejpozději o jeden den dříve. Prvních pět pracovních dní sice správce daně ještě žádné sankce nevyměřuje, pak už ale nabíhají úroky z prodlení (8,25 procenta z vyměřené daně za rok).

Bydlení s Markétou Mayerovou - Nikol Moravcová přemýšlí nad stěhováním.

Video
Video se připravuje ...

Bydlení s Markétou Mayerovou - Nikol Moravcová přemýšlí nad stěhováním Videohub