Cílem centrální banky v době koronaviru bylo opět nastartovat trh s bydlením. Od března proto postupně zmírňovala přísná pravidla, zvýšila výši LTV z 80 na 90 a zrušila limity týkající se zadlužení, dvakrát dokonce snižovala i úrokovou sazbu. Tyto kroky měly vést k tomu, aby se hypotéky v nejasné finanční době staly dostupnější.

Banky se obávaly krachu firem a hromadného propouštění

Komerční banky tu centrální nenásledovaly, k poskytování hypoték byly velmi obezřetné. Ještě více než předtím se obávaly neúvěruschopných klientů a nechtěly podstupovat riziko, že se lidé z důvodu ztráty zaměstnání dostanou do finančních potíží a přestanou půjčky splácet.

Nepříznivý vývoj ekonomiky, obávaný krach firem, hromadné propouštění, to vše naopak vedlo některé peněžní ústavy k ještě většímu zpřísnění podmínek při posuzování žadatelů o hypotéku. I přestože se nyní stav začíná stabilizovat, jsou stále povolání, která představují pro banky velký risk, jsou tomu například profese z cestovního ruchu nebo pohostinství. Lidé z těchto odvětví ve většině případů mohou na úvěr na bydlení aktuálně zapomenout.

Na hypotečním trhu svítá naděje

Banky přistupují k nastalé situaci velmi zodpovědně, hypotéku neposkytují každému, kdo si o ni požádá, kroky ČNB berou jako doporučení, avšak striktně se řídí vlastními regulemi. Ten, kdo není dostatečně bonitní, má smůlu, a to i tehdy, zajímá-li ho pouze rychlá půjčka v podobě kontokorentu, kreditní karty nebo spotřebitelského úvěru, o zadlužení mohou uvažovat pouze ti, kteří na to mají.

Pozitivní zprávou ale je, že do budoucna by se trh měl opět rozjet. Banky zmírní přísná pravidla, finance domácností se ustálí a zájem o hypotéky vzroste, stát by se tak mohlo už v průběhu druhé poloviny letošního roku. Dopomoci k tomu má také Česká národní banka, ta snížila sazbu, která určuje výši finanční rezervy sloužící ke krytí rizik. Snížením z 1 % na 0,5 % by tak mohli dostat šanci i ti klienti, kteří na jaře přísným schvalovacím procesem neprošli.

Vlastní bydlení by se mohlo opět stát dostupnější, hypotéky tomu jdou naproti, otázkou ale zůstává, jak se budou v průběhu následujících měsíců vyvíjet ceny bytů a domů. Trh s nemovitostmi by totiž mohl být velkou brzdou pro rozvoj hypotečního trhu.