Vyberte si správnou možnost

Nevíte, jestli je pro vás výhodnější oddlužení, insolvence, nebo osobní bankrot? „Hodně lidí si to plete, ale vždy se jedná jen o jedno: ochranu před dluhy,” říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Jakmile dluhy dospějí až do exekuce, není podle něj jiné cesty zpět. „Exekutor totiž nepřestane – obstaví účty, bere majetek i velkou část příjmu. Ke dluhu také přibývají úroky a sankce i náklady exekuce. Před exekutorem si nemůže být jistý ani partner či partnerka, protože se zajišťují všechny věci ve společné domácnosti,” vysvětluje Šmejkal.

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal
Autor: Profimedia.cz

Oddlužení zastaví exekuci

Jakmile »vstoupíte« do oddlužení, už se nemusíte obávat návštěvy exekutora. Také váš běžný účet se odblokuje, stejně jako běžný účet manželky nebo manžela. Dluh se již nenavyšuje o poplatky a vše je na dobré cestě. Můžete si pořídit cokoli do domácnosti a neobávat se, že by novou televizi nebo pračku exekutor zabavil.

Bez práce to ale nejde

Bez práce na oddlužení zapomeňte. Práce je totiž podmínka ochrany před dluhy. Zákon ale nevyžaduje nějaké horentní příjmy. Stačí alespoň jedna pracovní smlouva na minimálně 10 000 Kč čistého (svobodná osoba bez dětí) a oddlužení může začít: minimálně se musí ze mzdy strhávat částka 1089 Kč pro insolvenčního správce a ta samá suma pro všechny věřitele dohromady. Problémem zůstává dlužné výživné, které se musí doplatit po konci oddlužení. 

Nezabavitelná částka se zvýší

Zatím jsou při oddlužení ve výhodě lidí, kteří měli exekuce kvůli dluhům na výživném, náhradu za ublížení nebo trestný čin, nebo dluhy vůči státu (sociální, zdravotní). Pro ty novela nic nezměnila. Ostatním, kteří měli dluhy pouze vůči jiným věřitelům, zůstalo v oddlužení o něco méně. „To by však mělo vyrovnat zvýšení nezabavitelné částky o 800 Kč v nejbližších měsících, stejně jako zvýšení odpočitatelné částky na dítě a manželku o několik set korun,” říká Šmejkal.

Najděte si pomocníka

Cesta k bankrotu začíná vypracováním návrhu na oddlužení a jeho podáním k soudu. Návrh ale nemůže vypracovat a podat sám dlužník. Za peníze (maximum je 4000 Kč pro jednotlivce a 6000 Kč při oddlužení manželů) návrh na oddlužení vypracují advokáti, notáři, exekutoři a insolvenční správci, bezplatně pak dluhové poradny. Ti s vámi vše sepíší a zařídí zbytek tak, abyste oddlužení úspěšně dotáhli do konce. To trvá 5 let, nebo 3 roky u seniorů a invalidů II. a III. stupně.