Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Společné jmění manželů: Zjistili jste, že partner má dluhy? Právník popsal, jak z nich ven!

/
  • Jak vyklouznout z dluhů nezodpovědného partnera?
    21. února 2020 ● 09:00

    Začal váš manžel hrát poker nebo manželka bezhlavě nakupovat? Ať už je důvod jejich utrácení jakýkoli, bedlivě hlídejte, aby se nezadlužili. Stejně jako příjmy, i dluhy často spadají do společního jmění manželů.

    „V posledních letech dochází vinou špatné komunikace mezi manželi k tomu, že jeden z manželů uzavře lecjakou smlouvu, aniž by o tom měl druhý z manželů ponětí,“ popisuje problém právník Pavel Storzer z pojišťovny právní ochrany DAS.

     

    Problém ale nastane, když se o existenci dluhů svého manžela dozvíte až při vypořádání společného jmění manželů, nebo dokonce při exekuci. Naštěstí existují možnosti, jak se proti nezodpovědnému partnerovi alespoň trochu ochránit. „Právní řád poskytuje dotčenému manželovi částečnou ochranu v podobě možnosti projevení nesouhlasu s takovým dluhem vůči věřiteli,“ potvrzuje právník.

    Autor: profimedia.cz

  • 1.

    Partnera kontrolujte!

    Jak snížit riziko, že doplatíte na manželovy dluhy? „Buďte aktivní, zajímejte se o aktivity svého manžela,“ radí právník Pavel Storzer. Takto se vyplatí postupovat:

     

    ● S partnerem komunikujte.

     

    ● Přebírejte si poštu, pozice „mrtvého brouka“ nikomu nikdy a v ničem nepomohla.

     

    Pokud se dozvíte o existenci nějakého dluhu, se kterým nesouhlasíte, IHNED a nejlépe PÍSEMNĚ kontaktujte věřitele. 

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Všechny dluhy do společného jmění nepatří

    Do společného jmění manželů nepatří jen příjmy, ale také finanční závazky, tedy dluhy manželů. Naštěstí ale úplně každý dluh podle zákona společný není. Zjednodušeně řečeno existují 3 výjimky.

     

    Dluhy vzniklé před uzavřením manželství

     

    Vzal si váš manžel či manželka půjčku ještě před sňatkem? Tak je jen jeho! Dluhy, které vznikly před manželstvím, do společného jmění nespadají. „Že dluh nespadá do společného jmění, však neznamená, že by nemohl být ze společného jmění uhrazen,“ uvádí právník.

     

    Dluhy, které přesáhly zisk z výlučného majetku jednoho z manželů

     

    Řada lidí vstupuje do manželství už s nějakým majetkem, který zůstává i po uzavření sňatku výlučně jejich. Protože zisk (výnos po odečtení nákladů na údržbu) z tohoto majetku spadá do společného jmění, je spravedlivé, aby v mezích tohoto zisku spadaly do společného jmění i dluhy. „Není-li z výlučného majetku dosaženo zisku, nestává se dluh součástí společného jmění a spadá do výlučného jmění manžela,“ uvádí právník.

     

    Dluhy způsobené jedním z manželů bez souhlasu druhého

     

    Součástí společného jmění nejsou ani dluhy, které si vzal jen jeden z manželů bez souhlasu druhého. Netýká se to ale půjček kvůli obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny (např. manželka využila kontokorent k nákupu zimních bot pro syna nebo na nečekané výdaje za léky při chřipkové epidemii). „Specifická je kategorie dluhů, které sice vznikly za trvání manželství, ale byly založeny rozhodnutím soudu, správního orgánu a podobně (např. pokuty),“ vysvětluje právník. Pokud tak např. manžel porušil předpisy a dostal pokutu 5000 Kč, nepatří tento dluh do společného jmění manželů.

    ■ Příklad:

     

    Pan Rychlý si splnil sen a bez vědomí manželky si půjčil 250 000 Kč na motorku. Manželka na jeho dluh přišla náhodu, když omylem otevřela jeho dopis z banky. Pořádně rozzlobená hned do banky napsala, že o půjčce nevěděla a nesouhlasí s ní. Tím si zajistila, že pokud by došlo kvůli nesplácení dluhu manželem k soudu a případné exekuci, bude to jen do výše jeho podílu na společném jmění manželů. Paní Rychlé by její polovina zůstala nedotčená.

    Autor: Profimedia

  • 3.

    Není dluh jako dluh

    Zadlužil se váš manžel či manželka bez vašeho vědomí a proti vaší vůli? Na nic nečekejte a hned dejte svůj nesouhlas najevo věřiteli! „Nesouhlas je nutné projevit bez zbytečného odkladu poté, co jste se o dluhu dozvěděli,“ zdůrazňuje právník Storzer. Podle něj pak může být společné jmění postiženo jen do výše, kterou by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno.

     

    Celkem je třeba splnit několik podmínek:

     

    ● Musí jít o dluh, který skutečně vznikl jen jednomu z manželů (např. půjčka na motorku pro manžela nebo briliantový prsten pro manželku).

     

    ● Jde o dluh vzniklý proti vůli druhého manžela.

     

    ● Nesouhlasící manžel musí dát svůj nesouhlas věřiteli vědět bez zbytečného odkladu poté, co se o dluhu dozvěděl.

    Autor: Profimedia

  • 4.

    Co a kdy může exekutor

    Pokud soud nařídí kvůli dluhům exekuci, téměř vždy ji nařídí na celý majetek. Až následně se zjišťuje rozsah společného jmění manželů a to, kdy a jak dluh vznikl.

     

    Může dojít k několika situacím:

     

    Společný dluh manželů

     

    Exekučně může být postiženo jak společné jmění, tak i výlučný majetek obou manželů.

     

    Dluh, který si vzal během manželství jeden z manželů, ale se kterým druhý nesouhlasil a svůj nesouhlas dal vědět věřiteli

     

    Exekučně může být postiženo společné jmění do výše vypořádacího podílu, ne však výlučný majetek druhého manžela. Předpokládá se, že uspokojení bude probíhat hlavně z výlučného majetku prvního manžela.

     

    ● Dluh, který si vzal během manželství jeden z manželů, ale se kterým druhý nesouhlasil

     

    POZOR! Jen nesouhlas s dluhem nestačí! Je nutné ho písemně sdělit věřiteli. Jinak může být postiženo celé společné jmění, ne však výlučný majetek nesouhlasícího manžela.

     

    ● Dluh vzniklý před manželstvím

     

    Jde o dluh vzniklý před uzavřením manželství. Exekučně může být postiženo společné jmění do výše vypořádacího podílu zadluženého manžela.

    Autor: shutterstock.com

Dnešní horoskopy