Pokud tedy přemýšlíte o půjčce a chcete si půjčit bezpečně, je dobré dodržovat následující pravidla.

Pravidlo 1: Ověřte si, kdo vám půjčuje

V České republice existuje velké množství firem, které se zabývají poskytováním půjček. Od velkých bank přes on-line společnosti až po lokální lichváře. Pokud chcete mít jistotu, že zvolíte spolehlivého poskytovatele, jenž dodržuje pravidla stanovená státem, vyberte si společnost, která má oprávnění České národní banky k poskytování spotřebitelských úvěrů.

Dále si můžete důvěryhodnost poskytovatele ověřit tím, zda je členem odborných sdružení (například České leasingové a finanční asociace), nebo jak jeho půjčky vychází v různých srovnáních. Dobrým ukazatelem je například Index odpovědného úvěrování, který každoročně připravuje organizace Člověk v tísni.

Mezi nejbezpečnější půjčky na českém trhu patří například půjčka od Hello bank! V Indexu za rok 2019 získala plný počet 5 hvězdiček a v celkovém hodnocení skončila pátá.

Vždy pečlivě zvažte, na co si půjčujete. Půjčit si na koupi nového spotřebiče dává smysl, vzít si půjčku na nový model telefonu nikoli.
Autor:  BNP Paribas Personal Finance SA

Pravidlo 2: Zvažte své možnosti

Většinu malých půjček si lidé berou impulzivně a bez řádného rozmyšlení. Tím se často dostanou do situace, kdy podepíší nevýhodnou smlouvu a leckdy ani nemají vyřešené vlastní financování. Zkrátka nemají na splácení.

Před uzavřením půjčky je dobré udělat si finanční plán – spočítat si příjmy a výdaje domácnosti, kolik vás úvěr bude měsíčně stát včetně nákladů na jeho vyřízení. V neposlední řadě je ideální mít finanční rezervu, a to alespoň ve výši trojnásobku měsíčního výdaje domácnosti.

Pravidlo 3: Seznamte se s podmínkami do detailu

Buďte pečliví a vybírejte produkt, který je pro vás vhodný. Podstatným kritériem při výběru není výše úroku, ale RPSN (roční procentní sazba nákladů). Ta představuje všechny náklady spojené s půjčkou. Dále se zajímejte, jaké jsou případně sankce za nedodržení podmínek a prodlení s platbou – to může vaši půjčku velice prodražit. Ověřte si, zda půjčku dostanete bez poplatků za zřízení, vedení a předčasné splacení.

Smlouvu rovněž nepodepisujte ihned na místě a nechte si čas na její prostudování. A v případě, že něčemu nerozumíte, neváhejte se ozvat. Spolehlivé společnosti vám rády vše vysvětlí. Z tohoto důvodu jsou důvěryhodnější společnosti s pobočkami, do nichž si můžete kdykoli zajít a vyřešit vše, co potřebujete.

Dřív, než cokoli podepíšete, pečlivě si vše pročtěte. Zajímejte se o poplatky, RPSN i podmínky pro předčasné splacení.
Autor:  BNP Paribas Personal Finance SA

Pravidlo 4: Promyslete si, zda půjčku skutečně potřebujete

Půjčka na auto nebo vybavení bytu může dávat smysl. Při každé půjčce je ovšem nutné zvážit, zda ji nebudete splácet déle, než je „živostnost“ daného výrobku nebo služby. Půjčka na týdenní exotickou dovolenou, kterou budete splácet po zbytek roku, není příliš racionálním rozhodnutím.

Pravidlo 5: Řešte problémy, pokud nastanou

Každému se může stát, že se dostane do složité životní situace. V takovém případě je důležité komunikovat s poskytovatelem půjčky. Finanční společnosti na tyto komplikace myslí a umí nabídnout řešení (například odklad splátek nebo jejich dočasné snížení atd.). Snaha situaci vyřešit většinou vede k dohodě. Naopak zamlčení problémů končí u soudů, které nejsou příjemné ani pro jednu stranu.