Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

9 tipů jak vyjít s penězi! Pomůže »daň z radosti« i denní limit, radí odborníci

/
  • 4. října 2019 ● 09:40

    Nechcete žít od výplaty k výplatě a obracet v ruce každou korunu? Pak se budete muset naučit počítat příjmy a plánovat vydání. A neobejdete se bez škrtů v domácím rozpočtu. K jeho sestavování přiberte i potomky a zkuste z šetření udělat velkou rodinnou hru.

     Vyjít s penězi, které má vaše rodina k dispozici, nebývá snadné. Je k tomu potřeba trpělivost, zodpovědnost, důslednost i pečlivost. Pokud se to budete učit společně se svými potomky, dáte jim do života skvělý základ.

  • 1.

    »Daň z radosti«

    Naučte děti i sebe nepodceňovat drobné úspory. Zkuste společně s rodinou hledat cesty, jak ušetřit a soustřeďte se na vytvoření finanční rezervy.

     

    „Dohodněte se, že každý z vás odloží stranou částku, podle toho, kolik jste utratili. Udělali jste si radost novými botami? Koupili jste si čokoládu? Tak dejte stranou 20 % z toho, co jste zaplatili. Zdá se vám, že jsou to samé drobnosti a odkládat 20 % z utracené částky nestojí za to? Za rok budete hodně a pozitivně překvapení,“ doporučuje David Hubáček, šéf finančního vzdělávání České spořitelny.

    Řiďte se následujícími radami, abyste se vyhnuli nedostatku peněz!
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Udělejte si domácí rozpočet

    Poznat a zvládnout své příjmy a výdaje nepůjde bez domácího rozpočtu. Jeho vytvoření není žádná věda, stačí tužka a papír. Na jednu stranu napište všechny své měsíční příjmy, na druhou stranu pak všechny pravidelné výdaje (nájem, zálohy na energie apod.). „Přehled příjmů a výdajů nám řekne, kolik nám zůstane na konci měsíce v peněžence,“ radí David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Velká vydání plánujte

    Čekají vás větší vydání? Musíte doplnit zimní šatník nebo vaše lednička či pračka mele z posledního? S těmito a podobnými výdaji byste měli počítat. Nejenže nečekaný výdaj může ohrozit finanční rovnováhu vaší domácnosti, ale navíc v případě poruchy spotřebiče nebudete mít dost času projít nabídky slev či počkat na nějakou akci.

    Autor: Foto: scom

  • 4.

    Spočítejte si denní limit

    Spočítali jste si, s jakou částkou můžete měsíčně počítat? Tak si ji rozdělte na jednotlivé dny nebo týdny. Budete tak vědět, kolik můžete utratit. Počítejte s tím, že pokud se jeden týden »rozšoupnete«, ten další se musíte uskromnit.

    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Zapisujte si výdaje

    Pokuste se alespoň jeden měsíc přesně zapisovat, zač a kolik utrácíte. Existují na to aplikace zdarma. Pokud jste ze »staré školy«, můžete si schovávat všechny účtenky. Po měsíci své výdaje projděte a zamyslete se, co můžete ovlivnit a ušetřit.

    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    10 % výplaty stranou

    Při sestavování rozpočtu nezapomeňte na menší finanční rezervu. Úspory nezávisí na výši příjmu, ale na schopnosti správně s penězi hospodařit. „Základ je v pravidelném spoření. Odkládejte každý měsíc stranou stejnou částku, ideálně 10 % vaší výplaty,“ radí David Hubáček.

     

    Že tolik šetřit nemůžete? Zkuste odkládat aspoň něco. Optimální rezerva je šestinásobek vašeho měsíčního příjmu. „V ideálním případě byste měli mít v záloze roční plat, a to už je hodně peněz, proto šetření neodkládejte,“ dodává Hubáček.

    Autor: Profimedia

  • 7.

    Vyhledejte odborníky

    Nezvládáte své problémy s penězi? Nestyďte se požádat o radu odborníky na fi nance. Bezplatné dluhové poradny existují v řadě měst, dlužníků, pomáhají i různé neziskové organizace. Požádat o pomoc není ostuda. Je ale nutné řešit problémy včas!

    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Důležité platby neodkládejte

    Jsou platby, které prostě zaplatit musíte. Patří sem nájem, inkaso, různé půjčky nebo pojistky. Pokud jejich zaplacení odložíte, můžete se rychle ocitnout v problémech. „Neplacení je snadná cesta, jak spadnout do dluhové pasti,“ zdůrazňuje Šmejkal.

    Autor: Shutterstock.com
     

  • 9.

    Zkuste obálkovou metodu

    Nevycházíte s penězi, ať se snažíte sebevíc? Můžete zkusit osvědčenou obálkovou metodu. Jak na to? Vyberte peníze, které by vám po zaplacení »povinných« plateb měly vydržet do výplaty. Připravte si obálky a nadepište je např. Jídlo, Drogerie apod. Do nich dejte peníze, které můžete v daném období utratit (např. za týden). Na nákup vyrážejte jen s penězi z obálky. Co vám zbyde, do ní vraťte.

    Autor: scom, archiv Blesku

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

agfor: mezi radami jsem nějak jednu přehlédl - nepodporujte různé "neziskovky". Slouží jen boháčům k dobrovolnému okrádání se chudých.

(04. 10. 2019 13:14)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy