Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Platby kartou se zpřísnily! Jak vás banka prověří? Otázky a odpovědi o bezpečnosti nejen na internetu

/
  • Při placení je nutné tzv. silné ověření platby. Budete se muset prokázat znalostí dvou ze tří ověřovacích faktorů.
    Při placení je nutné tzv. silné ověření platby. Budete se muset prokázat znalostí dvou ze tří ověřovacích faktorů. (Profimedia)
    1. října 2019 ● 09:51

    Větší bezpečí při placení kartou v e-shopech, platebních terminálech a v kamenných obchodech přináší nová evropská směrnice. Lepší bezpečí je podmíněno vyšším počtem bezpečnostních prvků. Víte, o čem je řeč?

    Nová evropská směrnice o platebním styku PSD2 platí od 14. září a má držitelům platebních karet zajistit větší bezpečnost při placení především na internetu. Lepší zabezpečení je postaveno na zavedení tzv. dvoufaktorového ověření držitele karty.

    „Banky, které vydávají platební karty, budou muset platbu kartou nově ověřit vždy pomocí dvou na sobě nezávislých autentizačních faktorů, tedy »identifi kátorů« spotřebitele, které jej prokazatelně určují,“ vysvětluje Luděk Slouka ze společnosti MasterCard.

    Při platbě kartou na internetu tak už nestačí jen autorizační SMS, ale bude potřeba i další ověření.

    Autor: Profimedia

  • 1.

    Co je PSD2


     PSD2 je nová směrnice EU nazvaná Payment Service Directive 2. Zavádí povinnost použití vyššího stupně ochrany při platbách kartou na internetu i v kamenných prodejnách.

    Autor: Profimedia

  • 2.

    Ověřují se »silně« všechny platby?

    Je zde řada výjimek. Ty nejpodstatnější jsou: Pro platby na internetu do 30 eur (750 Kč), takto můžete nakoupit maximálně 5krát po sobě limitu 100 eur (asi 2500 Kč).

     

    ● Pro bezkontaktní nákupy na prodejnách do 50 eur (asi 1250 Kč), takto můžete nakoupit maximálně 5krát po sobě bez ověření nebo kumulativně do výše 150 eur (3750 Kč).

    Autor: Profimedia

  • 3.

    SMS je slabé místo plateb

    Platíte často kartou na internetu a platbu potvrzujete »esemeskou«? Zapomeňte! Právě SMS zprávy jsou slabým místem placení na internetu. „Na vině jsou škodlivé aplikace, tzv. malwary, které si nevědomky majitelé telefonů instalují do svých zařízení,“ vysvětluje Filip Zeman, ředitel digitálních produktů a služeb v České spořitelně.

     

    Často stačí jen kliknout na odkaz v podvodné SMS zprávě a do telefonu se nainstaluje infikovaný software. Ten umí nejen skrýt potvrzovací SMS zprávu při platbách na internetu, ale i schovat a přeposílat potvrzovací SMS zprávy.

     

    Největší tuzemské banky mají řešení v podobě tzv. klíčů. Jedná se o mobilní aplikace pro snadné a bezpečné potvrzování plateb. „Například Česká spořitelna má pro potvrzování plateb mobilní aplikaci George klíč, s níž má klient pod kontrolou veškeré platby a v případě potřeby se může pohodlně spojit s klientským centrem. Obliba této aplikace rychle roste a za rok od spuštění ji využívá již třetina ze všech klientů mobilního bankovnictví spořitelny,“ dodává Zeman.

    Autor: Profimedia

  • 4.

    Otázky a odpovědi o bezpečnostní novince

    Poč se směrnice zavádí?


    Zjednodušeně řečeno, aby byly vaše peníze lépe chráněny před útokem podvodníků a kybernetických zločinců.

     

    Co se změnilo?


    Při placení je nutné tzv. silné ověření platby. Budete se muset prokázat znalostí dvou ze tří ověřovacích faktorů. „Například při nákupu na internetu kromě autorizační SMS budete potřebovat ještě nově heslo či e-commerce PIN, případně pokud máte aplikaci banky, postačí vám scan obličeje nebo otisk prstu. Druhým faktorem je zde ověřený telefon,“ vysvětluje Slouka.

     

    Jakých plateb se změna týká?

     

    Plateb prostřednictvím digitálního bankovnictví na internetu či v mobilu, placení kartou v e-shopech a plateb u platebních terminálů v kamenných obchodech.

     

    Co dělat, když terminál v obchodě zamítne platbu?

     

    Většina terminálů transakci nezamítne, ale vyžádá si vložení karty a zadání PIN. Ve výjimečných případech může být transakce zamítnuta, a transakci tak bude nutné zopakovat vložením karty a zadáním PIN.

    Autor: Profimedia

     

    Může mi být zamítnutá platba pomocí mobilu?


    Ne, protože při platbách pomocí mobilních telefonů a chytrých hodinek už jste jako uživatel ověřený pomocí tohoto zařízení.

     

    Co jsou to ověřovací faktory?

     

    Pro platbu jsou podle směrnice nutné dva ze tří ověřovacích (autentizačních) faktorů, kterými jsou: 1. něco, co vlastníte jen vy (např. mobilní telefon) 2. něco, co znáte jen vy (např. heslo, PIN) 3. něco, čím jste (biometrické prvky, např. otisk prstu, obličej, hlas)

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

arne1: Ty povídačky o nebezpečné SMS moc neberu. Kde ten hacker co odkloní tu SMS zjistí ke které kartě na světě to patří?
Daleko větší problém je bankami podporována zloději na DCC, tam by se mělo zasáhnout na ochranu klientu

(01. 10. 2019 14:03)

datel: Ten jejich "skvělý" George byl pro nás poslední kapkou pro opuštění České spořitelny. Nechápu, jak mohli funkční produkt Servis24 nahradit nehotovým programem.

(01. 10. 2019 10:14)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy