Nejste v dluhovém registru?

Každý dluh či nezaplacený účet se evidují v různých dluhových registrech. A když potřebujete půjčku např. na koupi nové ledničky nebo si chcete vzít hypotéku, můžou tyhle dluhy z minulosti zhatit vaše plány. Poskytovatelé půjček si totiž dluhové registry pečlivě hlídají.

„Pokud člověk nesplácí své závazky nebo výrazně poruší nějakou důležitou povinnost, může v registru získat negativní záznam, což mu může později velmi ztížit získání úvěru,“ říká Radka Černá, mluvčí Sberbank.

„Nejdůležitější je mít dobrou historii – to znamená půjčovat si rozumně a platit včas. Takový klient se pak dostane k půjčce snadněji a obvykle s lepší sazbou,“ potvrzuje Pavel Novák, šéf společnosti Zonky. Nejlepší ale dluhům se vyhýbat a zacházet se svými penězi obezřetně a zodpovědně.

Platíte pozdě za elektřinu a telefon

Myslíte si, že se nic nestane, když necháte bohatou energetickou nebo telefonní společnost na vaši platbu čekat? Chyba! „Mnoho lidí neví, že se do registru dlužníků může dostat třeba i kvůli prodlení s platbou za mobil nebo energie. Do registru Solus se totiž dostanete, i když dlužíte 500 korun a jste déle než 30 dnů po splatnosti,“ vysvětluje Černá.

 Zapomínáte na splátky

Zapomněli jste na splacení své půjčky nebo účtu? Pokud jste nějakou fakturu po splatnosti měli déle než 3 měsíce, budete mít v rejstříku zápis. A pokud jste se zpozdili se splátkou půjčky, tak počítejte s tím, že se do bankovního a nebankovního registru záznam o nezaplacení dostane po mnohem kratší době, než je tomu u operátorů či energetiků.

Půjčujete si na nesmysly

Obecně se říká, že věc, na kterou si půjčujete, by měla sloužit déle, než ji splácíte. A mělo by jít o něco, co potřebujete. Nové auto pro dojíždění do práce ano, dovolenou v Karibiku raději ne.

Nenecháváte si finanční rezervu

Žijete od výplaty k výplatě? Chyba! Nechávat si nějaké peníze stranou se vyplatí nejen pro případ finančních problémů. Při schvalování úvěru je vidět vaše hospodaření s penězi třeba z výpisů z účtu. Půjčovat »na krev« je navíc velmi rizikové, stačí krátký výpadek a už jste na cestě do spirály.

Neodvádíte peníze státu ani pojišťovnám

Na vaše peníze čeká stát i zdravotní pojišťovny. Pokud platby pro ně odkládáte, nejenže můžete mít problémy s půjčkou, ale můžete se rychle ocitnout v dluhové pasti. Stát dokáže být ve vymáhání svých peněz velice tvrdý.

Rady odborníků:

Zkontrolujte si registry a rejstříky

„Nestává se to často, ale můžete se v registru insolvencí nebo neplatičů ocitnout i omylem nebo v situaci, kdy někdo zneužil vaši kartu či doklady. Ale nebojte – chybný záznam lze nechat vymazat,“ radí Pavel Novák.

Půjčku pečlivě zvažte

„Určitě je třeba si dobře spočítat a zvážit každou půjčku, která se zaznamenává do registrů, v nichž si banky prověřují úvěruschopnost žadatelů,“ radí Radka Černá.

VIDEO: Zdeněk Godla alias Franta z Mostu: Exekuce neplatí! Chce si našetřit a pak je splatit najednou!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Godla alias Franta z Mostu: Exekuce neplatí! Chce si našetřit a pak je splatit najednou! Martin Balcar, Jan Jedlička