PRAVIDLO #1 POUŽÍVEJTE ŠETŘIČE

Mnoho vašich peněz ušetříte, pokud budete používat tzv. šetřiče, ty redukují vaší vodu, a protože dochází k mísení se vzduchem, je voda o něco načechranější. „Šetřiče vody si oblíbilo už 25 % českých domácností. Zajišťují pohodlí a slibují až čtvrtinovou úsporu vody,“ říká Michal Doležel z projektu E.ON Rádce.

PRAVIDLO #2 ÚSPORNÉ SPLACHOVÁNÍ

Každým spláchnutím vody spláchnete i peníze. Roční náklad na osobu za splachování činí něco kolem 1.000 korun, a přitom vám ušetří peníze jednoduchá pomůcka- wc stop. Ten se umisťuje přímo do nádržky toaletní mísy a sníží objem splachované vody. A pokud uvažujete o koupi nového záchodu, rozhodně vyberte ten se dvojitým splachováním.

PRAVIDLO #3 DEŠŤOVKA NIKDY NEZKLAME

Z nebes prší muži, někdy i peníze. Umístěte na svou zahradu, balkon, nebo jakýkoliv jiný prostor barel, do něhož bude moci stékat dešťová voda.  Taková voda na zalévání se vždy hodí. Pochopitelně existují i finančně náročnější technologie, díky kterým vyperete prádlo i spláchnete toaletu dešťovou vodou. Je to o dost nákladnější investice, ale můžete požádat o finanční příspěvek z dotačního programu Deštovka (www.dotacedestovka.cz).

PRAVIDLO #4 MYČKA

Myčka nám až trojnásobně ušetří náklady spojené s mytím nádobí. „Úsporným myčkám nádobí obvykle stačí na jeden cyklus 10 až 15 litrů vody, což je méně, než když napustíte dřez a musíte každý kousek nádobí ještě oplachovat. Spotřeba u ručního mytí pak dosahuje až 40 litrů vody,“ říká Tomáš Ondra z portálu Vodárenství.cz.

PRAVIDLO #5 RADĚJI SPRCHA

Pokud se jdete večer koupat do vany, abyste ze sebe odmočily tíhu ušlého dne, spotřebujete kolem 200 litrů vody. Je mnohem efektivnější se sprchovat pod tekoucí vodou a pro vaší peněženku méně bolestné. Pokud patříte k neústupným milovníkům vany, napouštějte si ji pouze do poloviny.

PRAVIDLO #6 KAPKA KU KAPCE

Nenechávejte zbytečně protékat během čištění zubů nebo mytí nádobí vodu. Raději jí vypněte. My totiž během čištění zubů se zapnutou kohoutkem spotřebujeme 20 litrů vody.

PRAVIDLO #7 KOHOUTKY

Vidíte kapat vodu z kohoutku, ale ignorujete to? Špatně! Za den takto může protéci až 24 litrů vody za den. Lepší utahovat kohoutek, než svou peněženku.

PRAVIDLO #8 RECYKLACE VODY

Zbude vám převařená voda z rychlovarné konvice a už jí nevyužijete? Nechejte jí zchladnout a zalijte s ní pak například květiny či jí použijte do napařovací žehličky.

PRAVIDLO #9 KRATŠÍ PROGRAMY

Je nutné používat nejdelší program praní na vaše oblečení? Pokud není prádlo zase tak moc špinavé, zkuste kratší program. To samé platí u myčky na nádobí. Ušetříte tak čas, vodu i peníze.

PRAVIDLO #10 BAZÉNY

Máte bazén? Pokud ano, vyšší spotřebě vody v letních měsících se nevyhnete. Ale! Bazény zapuštěné do země nepotřebují měnit vodu každý rok. Stačí se o bazén dostatečně starat, udržovat ho. Při dobrém zazimování lze část vody přefiltrovat a použít znovu.

VIDEO: Brabec: Dešťovka je skvělá, chceme na ní minimálně dalších 100 milionů

Fotogalerie
7 fotografií