Finanční gramotnost je tématem, které velmi silně rezonuje ve společnosti. Změna ekonomického systému z plánované ekonomiky na tržní přinesla svobodu projevu nebo podnikání. Na českém trhu se ale také začali objevovat finanční predátoři, kteří zneužívali neznalosti lidí.

Úvěry a půjčky byly v některých případech poskytovány s cílem vysokých výdělků a obohacení bez ohledu na konkrétní situaci člověka. Výsledek byl takový, že řada lidí  kvůli tomu spadla do dluhové pasti. Jelikož tehdy nebylo téměř možné okovy dluhu přetrhnout, tak dlužník často přišel o veškerý svůj majetek.

Problém s neznalostí finanční gramotnosti se ale netýká jen lidí, kteří byli uvrženi do dluhové pasti. Podle statistik Ministerstva financí se chová ekonomicky nezodpovědně nebo spíše nezodpovědně přibližně 64 procent lidí, velmi zodpovědně přitom jen 6 procent lidí. Problém se tak může týkat i vás.

Pokud se chcete sami věnovat a vzdělávat se v finanční gramotnosti, sledujte finanční servery, které se tomuto tématu věnují. Mějte nad svými financemi kontrolu a veďte si  přehled, za co utrácíte - takové domácí účetnictví.

Kde můžete mít také dluhy?

  • zdravotní pojišťovny
  • České správy sociálního zabezpečení
  • Operátorů (mobilních, televizních)
  • dopravních podniků pří jízdě na černo
  • energie, plyn, vodu, topení, poplatků za nemovitost  
  • bank, nebankovních institucí, pojišťoven, leasingových firem
  • Úřadů za poplatky (například za svoz odpadu či jiné poplatky, za špatné parkování)

 

Podívejte se důkladněji na finanční produkty, které máte. Máte například výhodnou půjčku? Nebylo by bylo lepší několik půjček například sloučit do jedné s nižším úrokem? Nezapomeňte si zapsat vaše pravidelné platby a ověřte, zdali někde nedlužíte.

Rádi byste se dozvěděli více rad a tipů, jak nenaletět podvodníkům? Čtěte zde.