Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Daň z nemovitostí musíte zaplatit do konce května! Co dalšího o ní potřebujete vědět?

/
  • Daň z nemovitostí musíte zaplatit do konce května! Co dalšího o ní potřebujete vědět?
    22. května 2017 ● 08:00

    Už máte zaplacenou daň z nemovitosti? Všichni majitelé staveb a pozemků, pozor! Finanční úřad by měl peníze na účet dostat nejpozději do 31. května. Zbývají tedy už jen necelé dva týdny! Co všechno potřebujete o této dani vědět?

  • 1.

    Koho se to týká

    Povinnost zaplatit do 31. května daň z nemovitých věcí platí pro všechny majitele pozemků a staveb, kteří vlastnili nemovitost k 1. lednu 2017. Ti, kteří jí získali později, budou daň platit až příští rok.

    Pozor! Až budete platit daň z nemovitosti, překontrolujte si čísla účtu finančního úřadu.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Složenka ve schránce

    Složenku k placení daně byste měli najít ve své schránce. Nejpozději by vám měla dorazit do 19. května. Pokud nedorazila, zavolejte na krajský finanční úřad, na jehož území je nemovitost.

    Daň z nemovitosti
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Výše daně

    Kolik zaplatíte, se odvíjí od typu nemovitosti a obce, ve které se nachází. „Trvalé bydliště majitele nehraje roli, daň vždy platí finančnímu úřadu kraje, na jehož území se nachází nemovitost,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

    Kolik zaplatíte?
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Můžete i splácet

    Je částka uvedená na složence nad vaše finanční možnosti? Nezoufejte, je možné částku splácet, ovšem pouze v případě, že přesáhne částku 5 000 Kč. V takovém případě můžete daň rozdělit do dvou splátek, z nichž první musíte uhradit do 31. května a druhou do 30. listopadu. Pokud je ale částka na složence nižší než 5 000 Kč, máte smůlu a musíte ji celou zaplatit do 31. května.

    Částku můžete i splácet
    Autor: isifa.com
     

  • 5.

    Platit musí každý

    Nepřišla vám složenka? Placení se nevyhnete. „V případě, že složenka nedorazí, rozhodně to neznamená, že majitel nemovitosti daň platit nemusí. Pokud má útržek z loňské složenky, stačí zaplatit daň ve stejné výši a na stejný účet jako před rokem. Jestli si výší platby není jistý, může se obrátit na příslušný finanční úřad podle území, na kterém se nemovitost nachází. Při osobní návštěvě je možné vyměřenou částku zaplatit přímo v pokladně,“ vysvětluje daňová poradkyně Blanka Štarmanová.

    VIDEO: Co nejvíce zasáhne rozpočet českých rodin?

     

    Když nevíte, zavolejte na finanční úřad.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Poštovné se neplatí

    Od loňského roku je pro fyzické osoby platba za daň z nemovitých věcí osvobozena od poplatku. Znamená to, že pokud platíte daň složenkou, neplatíte za poštovné ani korunu. Platbu můžete provést i převodem z účtu, pomocí QR kódu (je součástí složenky), hotově v pokladně finančního úřadu nebo přes SIPO.

    Složenka
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Když nepošlete včas...

    Se zasláním peněz neotálejte. Částka by měla být na účet »finančáku« připsána nejpozději 1. června. Platbu převodem nebo složenkou je tedy třeba provést nejpozději o jeden den dříve.

    „Do 8. června, tedy dalších pět pracovních dní, správce daně ještě žádné sankce nevyměřuje. Poté už ale nabíhají úroky z prodlení, které činí 14,05 procenta z vyměřené daně za rok,“ vypočítává daňová poradkyně. Pokud ale dlužíte méně než 200 korun, pokutu platit nebudete.

    Pozor na pokuty
    Autor: scom

  • 8.

    Daňové přiznání

    Získali jste v loňském roce nemovitost, ale složenku k placení daně jste ve schránce nenašli? Nejspíš jste zapomněli na konci ledna podat daňové přiznání k dani z nemovitosti. „V takovém případě je nutné přiznání podat co nejdříve a počítat se sankcemi,“ upozorňuje Štarmanová.

    Daň z nemovitosti
    Autor: Profimedia

     

     

    Fotogalerie
    8 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy