Měly ušetřit státu peníze a lidem, kteří pobírají dávky, zjednodušit život. Ani jedno se nepovedlo. Náklady na sKarty se jen za první dva roky vyšplhaly na více než 82 miliónů korun a jejich zrušení přijde na dalších 5 miliónů. Jediné, na čem stát ušetřil, bylo poštovné, protože nemusel posílat dávky složenkou - lidé si je prostřednictvím sKarty vybírali z bankomatů. Bylo to však »jen« 38 miliónů korun.

Nikdo je nechtěl
Hned po zavedení se na sKarty snesla vlna kritiky. Vadily Úřadu na ochranu osobních údajů, ombudsmanovi i Národní radě zdravotně postižených, pro jehož klienty jsou bankomaty často  zcela nedostupné. Nejvíc všem leželo v žaludku, že sKarty jsou povinné, stejně jako to, že si jejich držitelé museli povinně zřídit účet.

S tím je teď ale konec. Poslanci minulý týden rozhodli, že sKarty skončí nejpozději v prvních měsících roku 2014. Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad práce ČR už připravují harmonogram postupu. Svorně tvrdí, že se budou hlavně snažit o to, aby lidé měli co nejvíce informací a nemuseli zbytečně chodit na úřad.  

sKarty v číslech
* sKartu má cca 280 000 lidí
* odmítlo ji převzít více než 4200 lidí
* úřady práce už přes sKartu vyplatily více než 2,1 miliónů dávek v hodnotě téměř 11,6 miliardy korun *zatím sKarta stála stát 82,54 miliónů Kč
* na úsporách na poštovném se ušetřilo 38 miliónů Kč
* náklady na zrušení sKarty se odhadují na 5,24 miliónů

Co vás čeká po zrušení sKaret
Máte sKartu? Tak počítejte s tím, že jejím anulováním pro vás starosti nekončí. Až zrušení sKaret potvrdí prezidentův podpis, čeká vás tohle:
* Do jednoho měsíce od účinnosti zákona o zrušení sKaret dostanete dopis s podrobným návodem, co dělat.
* Dopis dostanete, ať už sKartu používáte nebo ne. Stačí, že ji máte.
* Jakmile vám domů dorazí dopis s návodem dalšího postupu, máte dva měsíce na to, abyste se rozhodli, jakým způsobem budete chtít dál dávky pobírat.


Máte několik možností:
* V případě, že si dávky necháváte prostřednictvím sKarty posílat na svůj účet, a nechcete to změnit, nemusíte dělat nic, ani kontaktovat úřad práce. Dávka vám bude dál zasílaná na uvedený účet.
* Pokud budete chtít změnit účet, na který si chcete nechat dávky posílat, musíte to oznámit úřadu práce.
* Jestli se rozhodnete pro poštovní poukázku (složenku), musíte sdělit úřadu práce adresu, na kterou má dávky zasílat. Pokud to neuděláte, bude je posílat na adresu, kterou tam máte nahlášenou už  dřívějška. Náklady na složenku hradí stát.
* Až se rozhodnete, jakým způsobem chcete dávku pobírat, musíte to oznámit příslušnému úřadu práce, a to buď osobně, nebo písemně.
* Pokud berete dávky a sKartu nemáte, nic se pro vás nemění a dávky budete pobírat stejným způsobem jako dosud.


Zdravotně postižení dostanou průkazky
Pro zdravotně postižené sloužila sKarta zároveň jako průkaz osoby se zdravotním postižením (ZTP, ZTP/P ZP). I tahle funkce sKarty ale končí.
* Lidé, kterým slouží sKarta i jako průkaz osoby se zdravotním postižením, dostanou (do jednoho měsíce od nabytí účinnosti zákona o zrušení sKaret) dopis s informacemi o platnosti této formy průkazu a způsobu jeho výměny.
* Průkaz osoby se zdravotním postižením ve formě sKarty platí maximálně 6 měsíců od účinnosti zákona o zrušení sKarty.