Předžalobní výzva spočívá v tom, že věřitel musí kontaktovat neplatiče minimálně sedm dní před podáním žaloby a vyzvat ho k uhrazení dluhu. „Kdyby věřitel tímto způsobem nevyzval dlužníka k zaplacení, neměl by nárok na náhradu nákladů soudního řízení a nesl by je ze svého. Neznamená to tedy, že předžalobní výzvu musí věřitel zasílat vždy. To je omyl, který vznikl špatným výkladem. Výzva je na místě jen tehdy, jestliže věřitel chce vymoci zpět i peníze, které použil na soudní vymáhání dluhu,“ říká prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Ze statistiky vyplývá, že předžalobní výzva je ale hojně využívána. „Dříve věřitelé zasílali výzvy k zaplacení zhruba v 80 procentech případů, teď je to podle našeho odhadu zhruba 95 procent,“ dodává viceprezident Exekutorské komory ČR David Koncz.

Hlava v písku

Přestože předžalobní výzva by mnohým dlužníkům, kteří často o dluhu možná ani nevěděli, velmi usnadňuje život, neberou ji vážně. „Ukazuje se, že na předžalobní výzvu reaguje jen minimum lidí. Stejně všechny dopisy a následně rozsudky házejí do koše a nezajímají se o svoji věc. Reagovat začnou až v momentě, kdy soud skutečně zahájí exekuci. Kdyby jednali ihned, ušetřili by si výdaje za advokáta věřitele, soudní poplatky a další,“ zakončuje Koncz.

Nejčastější omyly o předžalobní výzvě:

* Nepleťte si předžalobní a předexekuční výzvu

Předžalobní výzva není zasílána před zahájením exekuce, ale mnohem dříve – před zahájením soudu, který určuje, kdo je dlužník, kolik má zaplatit a v jaké lhůtě.

* Předžalobní výzvu zasílá věřitel, nikoliv soudní exekutor

Výzva je zasílána nejméně sedm dní předtím, než se věřitel obrátí na soud, aby mu přiznal pohledávku. Soudní exekutor v této fázi žádným způsobem nefiguruje, ke slovu může přijít až poté, co soud ve druhém řízení na návrh věřitele nařídí exekuci.

* Výzvu není nutné zasílat na adresu trvalého pobytu

Věřitel ji zasílá na adresu pro doručování, na poslední známé bydliště dlužníka nebo na adresu, která by mu měla být známa např. ze smlouvy, přičemž není rozhodné, zda si dlužník výzvu fakticky převezme. Základem účinnosti předžalobní výzvy je přebírání zásilek.

* Díky předžalobní výzvě může dlužník ušetřit

Musí na ni adekvátně reagovat. Jakmile se nechá zažalovat a proběhne soudní řízení, musí hradit odměnu advokáta, který zastupuje věřitele, a soudní poplatky.

* Výzvu není nutné zasílat poštou

Zákon říká, že věřitel musí dlužníka vyzvat – už ale neříká jakým způsobem. V rámci následného soudního řízení to ovšem musí prokázat.