Exkluzivní průzkum společnosti SANEP dokonce ukázal, že za poslední rok se finanční situace zhoršila u více než poloviny populace. Další důležitou informací je to, že více než polovina obyvatel ČR si nemůže dovolit utrácet za věci, které nejsou vyloženě předmětem nutné potřeby. Budou tedy letošní Vánoce skutečně mnohem skromnější?

Svoji špatnou ekonomickou situaci řeší mnoho domácností půjčkami či úvěry. Takové zadlužení tíží téměř polovinu českých domácností! Osobního bankrotu se obává necelá šestina populace. Víc než třetina lidí kvůli nedostatku peněz už má více pracovních poměrů nebo o nich přemýšlí. Pětina dokonce přiznává, že peníze jsou důvodem častých rodinných hádek. Na svou finanční situaci si vůbec nestěžuje jen necelých 11 % dotázaných. Za špatnou ji považuje 27 % a za hodně špatnou víc než 22 % účastníků průzkumu. Skoro 60 % dotázaných uvádí, že se u nich za poslední rok jejich finanční situace zhoršila a od výplaty k výplatě žije 26,7 % dotázaných.

Utratíme víc než loni!

Mnoho lidí řeší nákup vánočních dárků nejrůznějšími půjčkami. Přestože z průzkumu SANEP vyplývá, že za zbytečné a nepotřebné věci si nemůže dovolit utrácet zhruba 63 % dotázaných, bude prý letos ježíšek bohatší než loni. Na dárky si plánuje půjčit asi 5 % lidí, což je o dvě procenta více než loni. Dokonce více než třetina dotázaných v průzkumu společnosti HomeCredit uvedla, že za dárky utratí mezi 5 až 10 tisíci korunami. Loni takového ježíška plánovalo jen 22 % dotázaných.

Kolik už dlužíme?

Dluhy je už teď zatížena téměř každá druhá domácnost. Podle České národní banky dosahovala letos v srpnu výše dluhů českých domácností 1,091 bilionu korun. Za poslední rok pak domácnosti zvýšily své zadlužení o skoro 63 miliard korun.

Fotogalerie
6 fotografií