Podle něj si v posledním čtvrtletí začaly výrazněji utahovat opasky české rodiny. „Domácnosti se bojí budoucnosti, a co nejvíce šetří na horší časy,“ říká analytička Markéta Šichtařová se společnosti Next Finance.

Lidé tak začali šetřit dokonce i na potravinách. Drahý benzín zase hodně lidí donutil omezit jízdy autem. „Reálně nakupovaly domácnosti méně potravin, méně pohonných hmot a logicky poklesly i výdaje na vybavení domácností,“ potvrzuje analytička Českého statistického úřadu Drahomíra Dubská.

Přesto existují dvě položky, na kterých Češi nešetří: alkohol a tabák. Podle statistik spotřeba alkoholu a tabáku dokonce mírně vzrostla.

Kromě toho, že šetří, si ale zároveň berou lidé i méně hypoték, půjček a úvěrů.

Půjček od jiných společností než jsou banky, je dokonce méně o čtvrtinu. A výhled do budoucnosti? Nic moc. „Útraty českých domácností jsou nízké a meziročně dokonce klesají. A zatím není naděje, že by se zvedly,“ dodává analytička Dubská. Je to začarovaný kruh, čím méně utrácíme, tím hůře na tom naše ekonomika je. Podle očekávání se ve 3. čtvrtletí její tempo dokonce ještě zpomalí.