Počet nedobrovolných dražeb menších nemovitostí, u kterých už lidé nezvládají platit hypotéky a spotřebitelské úvěry, strmě roste. „Loni jsme odhadli, že se jejich počet bude letos blížit tisícovce. Předpokládáme, že tento odhad bude naplněn,“ uvedl Libor Nevšímal, obchodní ředitel firmy Naxos, která je největším tuzemským dražebníkem.

Letos se tak uskuteční patrně nejvíce veřejných dražeb za posledních pět let. Od počátku roku do konce srpna se okleplo 2311 dražeb, z toho 499 nedobrovolných. Za stejné období loni jich bylo na 1750, nedoborovlných 450.

Přestože ale počet dražeb stoupá, klesají výnosy. Loni se do konce srpna vydražil majetek za 2,035 miliardy korun, letos je suma o několik set tisíc nižší. Důvodem je právě přibývající počet nemovitostí za menší peníze. „S největší pravděpodobností bude tento objem na konci roku přibližně stejný jako loňských zhruba tři a půl miliardy,“ dodal Nevšímal.

Kromě dražeb z neplacených hypoték a úvěrů nejvíce rozprodávají svůj majetek Lesy ČR. Podnik zpeněžuje stovky malých nemovitostí. Prodávají se také nejrůznější developerské projekty, na které už nemá stavebník peníze, a také průmyslové objekty. „Z komerčních nemovitostí jsou často předmětem dražby výrobní nebo výrobně skladové areály nepřesahující hodnotu 30 až 40 milionů korun,“ zakončil Nevšímal.

 

VÝZVA: JDE VÁŠ DŮM NEBO BYT DO NUCENÉ DRAŽBY? NEZVLÁDÁTE PLATIT HYPOTÉKU? PODALI JSTE NA SEBE OSOBNÍ BANKROT? NAPIŠTE NÁM SVŮJ PŘÍBĚH NA E-MAIL: monika.rubeskova@blesk.cz

Fotogalerie
3 fotografie