Daňový základ máte možnost snížit odečitatelnými položkami a slevami na dani, které jsou defi novány zákonem.

Nejvíce uspoří hypotéka

Splácíte-li hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření (řádný i překlenovací), můžete si z daňového základu odečíst v průběhu roku 2009 zaplacené úroky. Výši skutečně zaplacených úroků se dozvíte z potvrzení, které banky a spořitelny posílaly na přelomu ledna a února. Od daňového základu můžete odečíst až 300 000 Kč za rok. Podmínkou je, že nemovitost, na kterou máte úvěr, musíte vy (nebo vaši nejbližší příbuzní) využívat k bydlení. Pokud tedy máte úvěr na rekreační chatu nebo na byt, který pronajímáte, pak úroky od základu daně neodečtete.

Daň sníží i odběry krve nebo dary

Odečitatelných položek mohou využít zaměstnanci, OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné), ale třeba i důchodci a studenti, kteří si přivydělávají a mají povinnost podávat daňové přiznání. Zaměstnanci, za které podává daňové přiznání zaměstnavatel, měli povinnost odevzdat potvrzení do 15. února. Pokud jste tak neučinili, máte ještě možnost, jak daň snížit! Bohužel ale budete muset v takovém případě daňové přiznání podat sami. Od zaměstnavatele k tomu budete potřebovat potvrzení o příjmech.

Odečtěte si úroky, připojištění i dary

Daňové slevy

 

Odborník serveru Měšec.cz odpovídá na osm nejčastějších otázek

524894:gallery:true:true

■ Budou mít nyní fi nanční úřady prodlouženou otevírací dobu? Ano. Od 22. března až do konce měsíce mají ve všedních dnech prodlouženou dobu do 18 hodin. Finanční úřady v okresních městech budou mít podatelny otevřené i v sobotu 27. března od 8 do 12 hodin.

Je nutné oznamovat fi nančnímu úřadu přechod ze skutečně vynaložených nákladů na výdajový paušál? Tuto skutečnost stačí vyznačit v daňovém přiznání.

Které výdajové paušály se pro daňové přiznání za rok 2009 změnily? Z hlediska daně z příjmů se zvýšil výdajový paušál u příjmů z řemeslných živností ze 60 na 80 % a u ostatních živností se paušál zvýšil z 50 na 60 %. O 20 % se pouze pro rok 2009 ze 40 na 60 % zvýšil výdajový paušál pro příjmy z podnikání podle zvláštních předpisů, příjmy z užití duševního vlastnictví a autorských práv a příjmy z výkonu nezávislého povolání.

Za kolik měsíců je možné si uplatňovat odpočet na poplatníka v případě, že výdělečná činnost nebyla vykonávána po celý rok? Slevu na dani na poplatníka si může každý uplatnit v plné výši, tj. 24 840 Kč bez ohledu na to, jakou část roku vykonával výdělečnou činnost.

Je možné uplatnit paušál na dopravu a zároveň si odečíst skutečné náklady za dopravu u DPH? Při použití paušálu na dopravu lze počítat skutečné náklady pro účely DPH v případě, že si i nadále budete vést knihu jízd a evidovat daňové doklady za načerpání pohonných hmot a za parkovné. Tyto náklady ale musíte při výpočtu daně z příjmu vyškrtnout.

Je možné z hlediska daně z příjmu brát peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek jako příjem, pokud si chce poplatník například uplatnit slevu na manželku? Rodičovský příspěvek nebo například porodné se do příjmů manželky nezapočítává. Naopak peněžitá pomoc v mateřství je ale dávka vyplácená v rámci účasti na nemocenském pojištění, ta se do příjmů manžela (nebo manželky) zahrnout musí.

■ Počítá se nemocenská nebo podpora v nezaměstnanosti jako příjem pro účely daňového přiznání? Obě tyto dávky jsou od daně z příjmů osvobozeny. Do daňového přiznání se tedy ani jedno jako příjem neuvádí.

■ Kdy nejpozději musím daň zaplatit? Posledního, tedy 31. března, je však třeba podotknout, že nově je za den platby považováno datum připsání peněz na účet příjemce, a nikoli den odeslání! Poslední den je tedy možné využít placení na pobočce FÚ nebo zvolit expresní platbu v bance, která se ovšem prodraží. Vyjde od 25 do 500 Kč.