"V noci na dnešek výrazně poklesl objem dodávek zemního plynu od společnosti Gazprom Export tranzitní soustavou přes Ukrajinu a Slovensko do České republiky i do dalších států EU," řekl tn.cz mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Ruský Gazprom v posledních dnech omezil dodávku plynu do mnoha evropských zemí, včetně Česka. Pokud by utahování plynových kohoutů pokračovalo, může nám tato mocná společnost pořádně znepříjemnit život.

80% české spotřeby zemního plynu totiž pochází právě od Gazpromu.

Co hrozí Česku bez ruského plynu? Zdražování a propouštění!

Nedostatek plynu by vyvolal lavinový efekt, který by měl nepříjemné důsledky i v oblastech, které s plynem zdánlivě vůbec nesouvisí. Užitek z takového vývoje by neměl snad nikdo – snad kromě ropných a energetických společností. Následující 'katastrofický scénář' není ekonomickou prognózou. Je jen popisem toho, co všechno by přerušení dodávek ruského plynu v Česku mohlo způsobit.

1. Zdražení plynu

V současnosti využívá zemní plyn okolo 2,5 milionu českých domácností a velké množství průmyslových podniků. Plyn je i rozšířeným palivem do spalovacích motorů v dopravních prostředcích. Pokud se dlouhodobě omezí množství plynu dodávaného do Česka, jeho cena se razantně zvýší, domácnosti i firmy budou nuceny nákladně přecházet na jiné zdroje – elektřinu, benzín a naftu.

2. Zdražení elektřiny a ropy

V návaznosti na zvýšení cen zemního plynu porostou i ceny elektřiny a ropy. Možné je i zvýšení o několik desítek procent.

3. Růst cen výrobků a služeb

Kvůli zvýšení provozních nákladů dojde ke zvýšení cen výrobků a služeb. V jejich důsledku razantně poklesne životní úroveň a koupěschopnost obyvatel.

4. Další propouštění

Vyšší ceny výrobků a služeb sníží konkurenceschopnost českých firem na světovém trhu. Mnoho zbankrotuje a dojde k masivnímu propouštění. Ekonomický růst se zastaví a HDP (Hrubý domácí produkt) se sníží. Zchudlý stát bude nucen omezit výdaje v sociální sféře a ještě více se zadlužit. Následky podobného katastrofického scénáře jsme mohli pozorovat před několika měsíci na Islandu, který byl dokonce nucen vyhlásit státní bankrot.

5. Posílení vlivu Ruska

Společnost Gazprom je největším exportérem zemního plynu na světě a na území Ruska se nacházejí také největší zásoby této suroviny. Kritici tvrdí, že Rusko Gazprom využívá jako politickou zbraň, jejíž prostřednictvím může ovlivňovat vnitřní záležitosti suverénních států. Před rostoucím vlivem energetických společností z východu ve Střední Evropě už varují dokonce i americké tajné služby. "Jedna nebo více vlád ve střední nebo východní Evropě se může stát kořistí nadvlády těchto společností," uvádí se ve zprávě americké Národní zpravodajské rady.