Druhému pilíři důchodové reformy nerozumí více než polovina lidí. A jestli vůbec do téhle nové formy dobrovolného důchodového spoření vstoupí, se zatím nerozhodlo dokonce 95 % dotázaných. Naprostá většina lidí (80,4 %) nespatřuje v druhém pilíři nic pozitivního, a téměř ve všech (94,7 %) vzbuzuje určité obavy.

Lidé se bojí o své peníze

Každý druhý člověk má zároveň strach, že by je časem stát o peníze spořené v rámci druhého pilíře důchodového systému mohl připravit. Více než polovině (50,6 %) se také nelíbí, že pokud se pro druhý pilíř rozhodnou, tak už z něj nemůžou vystoupit. Jen o něco málo procent (48,6 %) méně pak pociťuje nejistotu kvůli tomu, že by se celý důchodový systém mohl někdy v budoucnu měnit (48,6 %). Téměř stejně silné jsou i obavy ze zkrachování fondu vzhledem k tomu, vklady nebudou pojištěné (45,8 %).

Třetina by si chtěla uspořené peníze vyzvednout

Přibližně každý třetí (34,8 %) člověk má strach, že se jeho peníze, které vloží do druhého pilíře, dostatečně nezhodnotí. Kvůli tomu se mu pak sníží příjem v důchodu, protože každému, kdo vstoupí do nového systému spoření, se sníží státní důchod. Každého třetího člověka pak od spoření v rámci druhého pilíře odrazuje také to, že si po dosažení důchodového věku nemůže své peníze vyzvednout najednou. Nejméně lidem vadí (16 %), že by si v druhém pilíři

Lepší než šetření do prastáka je spoření na penzijních účtech
Autor: profimedia.cz
museli spořit navíc dvě procenta ze mzdy.

Řešením, jak mít slušný důchod, je využít všech možností, které nabízí stát a dovolují vlastní finanční možnosti. „Penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění, spořící účet a podílové fondy by neměly chybět v žádné domácnosti,“ vypočítává generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita Karel Svoboda. Podle něj má smysl i investice například do nemovitostí nebo drahých kovů.

Co dělat:

* Začněte se co nejdříve zajímat o svou budoucnost. Zjišťujte si, co vám stát i různé penzijní fondy nabízejí. Samozřejmostí, na kterou byste neměli zapomenout, je penzijní připojištění. Pozor, na sjednání penzijního připojištění podle starých pravidel máte čas už jen do 30. listopadu!

* Navštivte finanční experty a proberte s nimi své možnosti. Ptejte se, do kterého pilíře se právě vám vyplatí investovat. Rozhodně ale nespoléhejte na rady prvního experta, se kterým se setkáte. Jedná se o vaše peníze a vaši budoucnost. Proto se vyplatí vyslechnout si více názorů.

* Konečné rozhodnutí, zda do druhého pilíře vstoupíte, udělejte až po důkladném rozboru svých finančních možností. Dejte si pozor na falešné sliby a nabídky nereálných výnosů. Mějte na paměti i to, že jakmile se »upíšete« II. pilíři, už z něj nemůžete vystoupit.

SJEDNEJTE SI PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ ZDE