Nový důchodový systém bude stát na třech pilířích. Z toho I. pilíř je státní, II. pilíř představují soukromé penzijní fondy a III. pilíř je penzijní připojištění. Ale i když je důchodová jako celek schválená, zatím není jasné, jestli stát spustí druhý pilíř. Prezident Václav Klaus nedávno vrátil Sněmovně návrh zákona, který je součástí doprovodné legislativy spojené s touto částí důchodové reformy. Jedinou šancí na to, aby II. pilíř začal platit od ledna 2013, tak jak bylo naplánované, je, že prezidentovo veto přehlasují příští týden poslanci.

Co potřebujete vědět o I. pilíři

*Nic se nemění. Peníze určené na důchodové pojištění (je to 28 % z hrubého příjmu) budou z platů odcházet stejně jako dřív.

*Do I. pilíře ale nově nebudou lidé muset odvádět celých 28 % ze svého hrubého platu. Část peněz, které jinak odvádí státu, můžou tzv. vyvést do II. pilíře, tedy do soukromého penzijního fondu. Tam budou uložené na účtu, který bude vedený na konktrétní jméno.

Co potřebujete vědět o II. pilíři

Druhý pilíř penzijní reformy spočívá v tom, že si lidé budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. Teď státu odvádějí ze svých platů 28 % hrubé mzdy. Nově by tak státu odvedli jen 25 % a tři procenta by odešla na jejich účet u penzijní společnosti.

Má to ale háček. Podmínkou je, že si na účet u penzijní společnosti sami přidají ještě 2 % ze svého hrubého platu. O to nižší pak samozřejmě budou mít čistý plat, tedy to, co dostanou »na ruku«. Odborníci pak ještě upozorňují na to, že zdaleka ne každému se vyplatí spořit ve II. pilíři. Záleží totiž nejen na věku a mzdě, ale i na pohlaví.

* Kdo ale nebude chtít posílat peníze soukromému penzijnímu fondu, nemusí. Stát ho nutit nebude.

* Lidé, kterým je méně než 35 let, se můžou rozhodnout, zda budou část svého platu odvádět soukromému penzijnímu fondu prakticky kdykoli, ale neměli by to odkládat.

* Lidé, kterým bude příští rok více než 35 let, mají na rozhodnutí jen půl roku. Ke vstupu do systému se musí rozhodnout do 30. 6. 2013.

* Soukromé penzijní fondy nabídnou 4 možnosti, jak úspory zhodnotit. Jak moc ale člověk vydělá nebo prodělá, závisí na výši rizika, do kterého se rozhodne jít. Výše zhodnocení se bude lišit podle rizikovosti investice. Na výběr budou tyto možnosti: Fond státních dluhopisů, Fond konzervativní, Fond vyvážený a Fond dynamický.

* Peníze vložené do druhého pilíře je ale možné i prodělat, protože není garance »kladné nuly« (tedy že nemůžete dostat méně než vložíte), jak je tomu u současného penzijního připojištění.

* Naspořené peníze budou fondy vyplácet po dosažení důchodového věku. Vyplácení bude postupné, jednorázově to není možné. Bude ale možné si zvolit, jestli budete rentu dostávat 20 let, nebo doživotně.

* Důchod z druhého pilíře bude možné dědit, ale jen pokud se důchodce nerozhodl pro doživotní výplatu.

* Kdo do nového systému vstoupí, už z něj nebude moc vystoupit!

Co potřebujete vědět o III. pilíři

Tenhle pilíř funguje společně s prvním už dnes, jen se dosud jmenuje penzijní připojištění. I pro něj ale platí od ledna 2013 trochu jiná pravidla. Mění se hlavně výše státního příspěvku, která bude záviset na výši měsíční úložky.

* Nově na státní příspěvek dosáhnou jen ti, kteří si šetří více než 300 Kč měsíčně (dnes stačí spořit 100 Kč).

* Kdo bude spořit více než tisícovku měsíčně, dostane od státu každý měsíc 230 korun (viz tabulka Jak se mění státní podpora). Ročně je tak možné od státu dostat až 2760 korun.

Více informací k tomu, jak se od ledna změní penzijní připojištění a v čem se liší staré a nové »penzijko« najdete v článku Šanci na slušný důchod zvýší penzijní připojištění.

Jak se od ledna 2013 změní státní podpora penzijního připojištění

Měsíčně spoříte Dostáváte od státu Budete dostávat
100 Kč 50 Kč 0 Kč
200 Kč  90 Kč 0 Kč
300 Kč 120 Kč 90 Kč
400 Kč 140 Kč 110 Kč
500 Kč 150 Kč  130 Kč
600 Kč 150 Kč  150 Kč
700 Kč 150 Kč  170 Kč
800 Kč 150 Kč  190 Kč
900 Kč 150 Kč  210 Kč
1000 Kč 150 Kč  230 Kč

SJEDNEJTE SI PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ ZDE!