Rady proti riskování s nemovitostmi

1) Správná smlouva

Nejvíce pozornosti věnujte smlouvám. Smlouva musí být řádně sepsaná, přečtená a všemi stranami podepsaná. Tímto docílíte toho, že vše bude v pořádku a bez následných komplikací.

2) Nevěřte internetu

Rozhodně nedoporučujeme stahovat náhodně nalezené smlouvy nalezené na internetu. Můžete si ze života udělat peklo, jejich správnost vám nikdy nikdo nepotvrdí a nenese za ně tudíž nikdo ani zodpovědnost. „Nejenže každý převod, ať už se jedná o koupi, či darování nemovitosti, je specifický, ale se smlouvou nemusíte následně uspět na katastrálním úřadu, když chcete do katastru nemovitostí nové vlastnické právo nechat zanést,“ apeluje Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

3) Peníze bokem v obálce?

Zapomeňte na to! Nikdy nikomu nedávejte peníze v obálce, hlavně proto, že takto smíte během jednoho dne uskutečnit vyplacení do výše 270 000 korun. Pokud částku přesáhnete, koledujete si o trestní stíhání. Je lepší převádět peníze z účtu na účet.

4) Úschovny

Bojíte se, že budete napáleni a přijdete o peníze i nemovitost? Jednoduše využijte úschovnu peněz. „Například notář při převzetí peněz do úschovy poskytuje záruku, že peníze reálně existují, jsou uloženy na zvláštním účtu notářské úschovy v bance a budou po splnění všech podmínek převodu na cílový účet převedeny,“ vysvětluje notář Neubauer. Po podepsání potřebných smluv a převodu vlastnického práva v katastru jsou peníze bezpečně odeslány z úschovny na účet prodávajícího. Pokud k obchodu nedojde, peníze se vrátí zpět k původnímu majiteli.

5) Zapište se do katastru

Prodej či koupě nemovitosti je definitivní tehdy, kdy jste zapsán v katastru nemovitostí. Mnoho lidí netuší, že pokud je smlouva sepisována s notářem, automaticky je zapisuje i na katastr nemovitostí na příslušném katastrálním úřadě.

Nelekejte se nudné administrativy! Naopak.
Autor: reprofoto

Problémy při rozvodu? Teď už ne.

Pokud se rozvádíte a uvažujete o koupi nové nemovitosti a učiníte tak v době před rozvodem, automaticky patří druhá polovina majetku druhého z manželů. Dobré je proto sepsat manželskou smlouvu ve formě notářského zápisu. Díky tomu může každý z manželů nabývat majetek pouze do svého vlastnictví.

Notář nebo advokát? není to jedno? Není!

Notář je ze zákona nezávislý a musí oběma stranám (prodávajícímu i kupujícímu) nabídnout stejné služby. Advokát může hájit pouze jednu ze stran či pouze zájmy realitní kanceláře.

VIDEO: Marksová o sociálním bydlení: Má být určeno pro širokou skupinu lidí