Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pojistných podvodů přibývá. Už dávno se netýkají jen aut. Šidí i doktoři

Pojistných podvodů přibývá. Už se netýkají jen aut. Šidí už i lékaři.
Pojistných podvodů přibývá. Už se netýkají jen aut. Šidí už i lékaři.  (Autor: Profimedia.cz/Blesk.cz)
Autor: sou - 
7. prosince 2015
05:00

Úmyslné zakládání požárů provozoven nebo skladů a falešné navyšování škody u vozidel. I takové pokusy o pojistné podvody musely řešit letos pojišťovny. Navíc se jim podařilo i odkrýt organizovanou skupinu rehabilitačních pracovníků a lékařů, se kterými se detektivové pojišťoven ještě nesetkali. Statistiky tak ukazují, že tento rok nejspíš překoná hodnotu objemu z loňska.

Podle dostupných informací to vypadá, že letošní rok bude opět rekordní v počtu prokázaných pojišťovacích podvodů. Už v minulém roce šlo o téměř deset tisíc podezřelých případů, při kterých se prokázaly podvody za více než 1 miliardu korun.

„Letos očekáváme rekordní objem odhalených pojistných podvodů. Je tomu tak zejména díky stále úspěšnějšímu odhalování organizovaných skupin podvodníků v úrazovém a životním pojištění,“ uvádí mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Fenoménem posledních dvou let jsou podvody na zdravotním, úrazovém a životním pojištění. Pojišťovnám se daří rozkrývat organizované skupiny, ve kterých figurují nejen rehabilitační pracovníci, ale i lékaři. Například detektivové pojišťovny Kooperativa se letos podíleli na rozkrytí největšího organizovaného podvodu právě v životním pojištění.

„Tento případ je unikátní napojením na skupinu lékařů a rehabilitačních pracovníků, kteří se podíleli na falšování lékařských zpráv, vykazování neuskutečněných úkonů nebo prodlužování rehabilitační doby pro zvýšení částky za pojistné plnění. S tím jsme se doposud nesetkali,“ přibližuje pozadí případu vedoucí bezpečnostního odboru v této pojišťovně Vojtěch Stavný.

Nejvíce podvodů je v rámci pojištění motorových vozidel

Nejvíce podvodů je i letos spojených s pojištěním motorových vozidel. I tady se ale objevil nový trend. „U likvidace škod motorových vozidel byly letos zaznamenány případy, kdy byly použity díly z druhovýroby nebo díly repasované. Za pomoci falešných faktur pak byla škoda uměle navýšena, o čemž neměl klient mnohdy ani ponětí,“ popisuje situaci marketingový ředitel ePojištění.cz David Holý.

Obecně se uvádí, že každá desátá hlášená pojistná událost u vozidel je podvod. Ročně se jich podaří prokázat ale jen několik stovek ze statisíců podezřelých nehod. Mnoho otazníků dokáže odhalit už technik při prohlídce škody, takže pojistné plnění není vyplaceno, nebo je kráceno. V těchto případech se nic neprošetřuje a nejsou ani vedeny jako pokus o podvod.

Otázkou ale zůstává, kolik podvodů zůstává neodhalených. „Tento údaj se dá odhadnout velmi těžko a existují na to různé názory a statistiky. Osobně si myslím, že se to číslo pohybuje mezi 30 a 60 procenty,“ odhaduje ředitel odboru auditu ČSOB Pojišťovny Martin Burkoň.

Kvůli finančním problémům hořely sklady

V posledních letech stoupl i podíl podvodů v pojištění majetku. Mezi nejčastější příčiny patří úmyslné zakládání požárů. Kvůli finančním problémům například podnikatelé nechávali shořet své provozovny nebo sklady. Podobné případy zaznamenaly pojišťovny ale i u soukromých osob.

„Například shořel dům, který byl asi rok v nabídce realitní kanceláře, a majiteli se ho nedařilo prodat. Případně majitelé zapálili domy, které byly součástí exekučního řízení,“ dodává Milan Káňa.

jiznicechy ( 8. května 2016 16:58 )

Chudáci doktoři, když z důvodu přežití neutečou do Němec,tak aspoň pojistné podvody, jinak by chcípli hlady jak mají málo - holt se hoši v bílých pláštících musí snažit.

Zobrazit celou diskusi