Dva nejčastější triky vykutálených pojišťováků

1) Zrušení staré smlouvy

Radí vám poradce, abyste ukončili pojistnou smlouvu a uzavřeli zbrusu novou? Tak pozor! Například u investičního životního pojištění je předčasné ukončení smlouvy téměř vždy pro klienta nevýhodné. Navíc vás pojišťovna už nemusí kvůli změně zdravotního stavu pojistit. Pojištění životních rizik bývá výrazně dražší v souvislosti s vyšším vstupním věkem klienta.

2) Provize za doporučení

Odborníci varují i před poradci, kteří slibují neobvyklé finanční výhody, například zaplacení první platby pojistného, provizi za doporučení či další podobné „výhodné“ nabídky.

6 rad, jak nenaletět při výběru životního pojištění

1) Důvěřuj, ale prověřuj

Solidní poradce by se vám měl pořádně představit a dát vizitku. „Doporučujeme získat i kontakt na centrálu společnosti, pro kterou poradce pracuje – pro případné ověření,“ radí Tomáš Vaníček z Pojišťovny České spořitelny. Nestyďte se zeptat i na délku jeho praxe a doporučení.

2) Nechte se proklepnout

Jednání o životním pojištění není otázkou pár minut a nejedná se o malé peníze. Kvalitní poradce si proto musí důkladně proklepnout vaši finanční, zdravotní a rodinnou situaci. Na základě toho pak připraví nabídku, která by měla obsahovat možnosti srovnání rozsahu a ceny pojištění. Kromě toho by vás měl seznámit i s omezeními, které pojistka má. Tedy s tím, kdy nedostanete nic, i to, jak dlouho budete na peníze čekat.

3) Nic nezatajujte

Zakrývat důležitá fakta se při uzavření pojistky nevyplácí. Návrh pojistné smlouvy a zdravotní dotazník vyplňte proto úplně pravdivě. Nepravdivé odpovědi na otázky o zdravotním stavu nebo nepřiznané provozování extrémních sportů vás zbytečně připraví o vyplacení.

4) Soustřeďte se na rizika

Zpozorněte, pokud vám poradce nutí pojištění drobných úrazů a banálních nemocí. „Kvalitní poradce klientovi především nabízí krytí vážných životních situací, jako jsou rizika úmrtí, vážná onemocnění, úrazy a jejich následky, včetně invalidity,“ vysvětluje Vaníček.

5) Nenechte se nikam tlačit

Existují 4 druhy životního pojištění. Rizikové životní pojištění, kapitálové životní pojištění, investiční životní pojištění a důchodové pojištění. Zjednodušeně řečeno se liší především tím, před čím vším vás ochrání a zda zároveň nabízejí i spoření. Kvalitní poradce by vám měl všechny možnosti objasnit, včetně výhod a nevýhod.

6) Nastudujte podmínky

Pořádně si pročtěte obchodní podmínky a na vše, čemu nerozumíte, se ptejte svého poradce. Jakmile totiž smlouvu uzavřete, změna podmínek je možná, ale předčasné odstoupení od smlouvy se může hodně prodražit.

Tip: Pojistky si hlídejte

Uzavřeli jste před dvaceti lety pojištění a od té doby jen pravidelně platíte a platíte? Podle odborníků děláte chybu. Pojistky je potřeba pravidelně aktualizovat, aby splnily vaše očekávání. Mělo by to být nejméně jedenkrát za pět let a dále pak při každé významné změně rodinné či finanční situace (sňatek, narození potomka, čerpání úvěru atd.).