Vyvážená a pestrá strava.

Základním principem krabičkové diety je pravidelná a vyvážená strava. Denní porce stravy je rozdělena do pěti částí – krabiček, které zahrnují snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři. Jednotlivé chody následují po dvou až třech hodinách, což vám zaručí příjem potravy po celý den a nemusíte se tedy bát nepříjemného pocitu hladu.

Expertka na zdravou výživu a autorka knihy Krabičková dieta Martina Vojtíšková
Expertka na zdravou výživu a autorka knihy Krabičková dieta Martina Vojtíšková
Autor: dietavkrabicce.cz

„Strava je nutričně vyvážená, obsahuje vhodný poměr živin, dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny, naproti tomu je chudá na tuky, jednoduché sacharidy a sodík. S krabičkovou dietou byste měli dosáhnout optimálního váhového úbytku 0, 5 až 1 kg týdně,“ říká Martina Vojtíšková ze společnosti Dietavkrabičce.cz

Pravidelná strava

Pozvolný úbytek váhy je velice důležitý a hlavně daleko stálejší než výrazný úbytek váhy v krátkém časovém období. Pravidelnou a vyváženou stravou s pozvolným váhovým úbytkem též předcházíte obávanému jo-jo efektu. Krabičková dieta je v podstatě racionální způsob stravování.

Více jídel v menších dávkách

Dosáhnout optimální váhy a dobrého tělesného zdraví se nedá pomocí krátkodobých redukčních diet, protože většina lidí se po dietní fázi opět vrátí k zažitému způsobu života, většinou nezdravému. K tomu, abychom byli zdraví a měli optimální váhu, se musíme zdravě stravovat celý život. 

Zítra: Která dieta je obecně považována za tu správnou?

Připravila dietavkrabičce.cz

 

Jídelníček na pondělí

Snídaně: Tousty s tuňákovým dipem

Dopolední svačina: Mléčný koktejl s malinami

Oběd: Segedínský guláš z krůtích prsou s pažitkovými bramborovými gnocchi

Odpolední svačina: Salát z keříkových rajčat s čerstvou bazalkou a brynzou

Večeře:  Penne těstoviny s norským lososem, sherry rajčaty a sýrem pecorino

Celkový denní energetický příjem:

Energie: 5079 kJ. Bílkoviny 72g, tuky 49 g, sacharidy 131 g, vláknina 24 g.


Tousty s tuňákovým dipem – stupeň obtížnosti: 2, příprava: 10 minut

: Tousty s tuňákovým dipem
: Tousty s tuňákovým dipem
Autor: Blesk

Na 1 porci potřebujeme:  40 g tuňáku v nálevu, 15 g majonézy, 25 g zakysané smetany (11 % tuku), sůl, pepř, šalotku a 50 g tmavého toastového chleba.

Dip: Do tuňáka přidáme majonézu, kysanou smetanou, sekanou šalotku, sůl a pepř. Metličkou spojíme na kompaktní hmotu a natíráme na pečené toasty z tmavého chleba.

1 porce obsahuje: Energie 1282 kJ. Bílkoviny 13 g, tuky 16.5 g, sacharidy 26.5 g.

Mléčný koktejl s malinami – stupeň obtížnosti: 1, příprava: 5 minut

Na 1 porci potřebujeme:  50 g malin, 230 ml polotučného mléka, limetkovou kůru

Maliny: K čerstvým malinám přidáme nastrouhanou limetkovou kůru a nahrubo rozmixujeme. Přidáme polotučné mléko a dobře vychladíme.  

1 porce obsahuje: Energie 514 kJ. Bílkoviny 8 g, tuky 3,5 g, sacharidy 15 g.

Segedínský guláš z krůtích prsou s pažitkovými bramborovými gnocchi
Segedínský guláš z krůtích prsou s pažitkovými bramborovými gnocchi
Autor: Blesk

Segedínský guláš z krůtích prsou s pažitkovými bramborovými gnocchi – stupeň obtížnosti: 3, příprava: 80 minut

Guláš:  100 g krůtích prsou, 50 g bílého kysaného zelí, 20 g kysané smetany, 0,3 l zeleninového vývaru, 30 g brambor, olivový olej, cibuli, mletou papriku, mořskou sůl, cukr, bobkový list a nové koření.

Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme na kostky nakrájené krůtí maso. Krátce orestujeme a přidáme mletou papriku s ostatním kořením.

Bílé zelí překrájíme na menší kousky a vložíme ke krůtímu masu. Zalijeme zeleninovým vývarem a krátce dusíme doměkka.

Dochutíme mořskou solí a cukrem, podle potřeby můžeme přihustit pokrm strouhaným syrovým bramborem. Hotový pokrm zjemníme zakysanou smetanou.        

Gnocchi: 160 g brambor, 1 vejce, sůl a 15 g kukuřičného škrobu.

Omytou bramboru uvaříme ve slupce. Oloupeme, propícháme a necháme částečně vychladit.

Vlažnou bramboru nastrouháme, přidáme jeden žloutek a trošku kukuřičného škrobu.

Vypracujeme kompaktní hmotu, ze které tvarujeme malé italské nočky a vaříme v lehce osolené vroucí vodě cca 3 minuty.

Hotové noky lehce orestujeme na olivovém oleji a posypeme čerstvě sekanou pažitkou.

1 porce obsahuje: Energie 1725 kJ. Bílkoviny 29 g, tuky 14 g, sacharidy 47g.

Salát z keříkových rajčat s čerstvou bazalkou a brynzou - stupeň obtížnosti: 1, příprava: 10 minut                     

Na 1 porci potřebujeme: 200 g rajčat, 20 g brynzy, čerstvou bazalku, olivový olej, vinný ocet, mořskou sůl a pepř.

Salát: Z keříkových rajčat odstraníme stopku, nakrájíme na větší kousky a přidáme lístky čerstvé bazalky.

Zakapeme panenským olivovým olejem, přidáme vinný ocet, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř z mlýnku. Opatrně promícháme a navrch natrháme čerstvou brynzu.

1 porce obsahuje: Energie 565 kJ. Bílkoviny 3,5 g, tuky 6,5 g, sacharidy 10 g.

Penne těstoviny s norským lososem, sherry rajčaty a sýrem pecorino -     stupeň obtížnosti: 2, příprava: 20 minut

Penne těstoviny s norským lososem, sherry rajčaty a sýrem pecorino
Penne těstoviny s norským lososem, sherry rajčaty a sýrem pecorino
Autor: Blesk

Na 1 porci potřebujeme: 50 g penne, 50 g filet z lososa, 30 g sherry rajčat, 10 g sýru pecorino, olivový olej, šalotku, česnek, rukolu a mořskou sůl.

Těstoviny:  Penne těstoviny uvaříme v osolené vodě.

Na olivovém oleji orestujeme na měsíčky nakrájenou šalotku a sherry rajčátka.

Přidáme na plátky nakrájený jeden stroužek česneku, na kostky nakrájený losos a znovu krátce opečeme. Rajčátka můžeme vidličkou lehce rozmáčknout, aby nám vytvořila šťávu. Vložíme vařené těstoviny a dobře promícháme.

Nakonec vmícháme lístky čerstvé rukoly a posypeme sýrem pecorino.

1 porce obsahuje: Energie 993 kJ. Bílkoviny: 18,5 g, tuky 8,5 g, sacharidy 33 g.