ONLINE CHAT
1. Jak chcete financovat politické strany a z čeho by se měly politické strany financovat ? 2. Máte skvělá volební hesla již několik let. Ale chybí Vám výrazné osobnosti, které by agitovali denně. Denně byly vidět v médiích. Proč tomu tak není ? Nepokoušejte se mi namluvit, že Vás do médií nepustí, pracuji v médiích celý svůj pracovní život a rozumím této problematice. 3. Můžete předvolební hesla převést do matematiky a ukázat potenciálním voličům, kteří chápou, že 1 + 1 jsou 2, co konkrétně chcete udělat s ekonomikou, zdravotnictvím a jaká je Vaše sociální politika ? Děkuji(Edgar Procházka)
Foto
Zvu všechny čtenáře ve středu od 15h na Náměstí Republiky v Praze na koncert osobností pro Svobodné. Přál ybych si, aby se všechny strany financovaly jako Svobodní. Máme asi dva tisíce členlů a příznivců, každý platí v průměru tisícovku a my s těmi dvěma miliony, které takto získáme, vystačíme. Děkuji všem čtenářům za podporu, omlouvám se, že jsem během hodiny nestihl odpovědět všechny otázky - a pojďte volit Svobodné, jestli chcete dát našim myšlenkám šanci :) Nashledanou!!
Chcete vystoupit z EU a tvrdíte, že pak v naší zemi bude lépe. Zajímá mě, jestli si myslíte, že zde bude bez EU lépe, ikdyž volby následně vyhraje radikální levice? Nepočítá váš plán pouze se scénářem, že to budete vy, kdo zde bude vládnout?(Eduard Novák)
Foto
Radikální levice teď v postatě vládne v EU - Barosso aspol. Až si zase budeme moci rozhodovat o svých záležitostech sami, budou strany zas soutěžit svým programem. Myslím, že lidé rádi podpoří strany, které budou pro zrušení zákazu klasických žárovek, pro možnost kupovat benzín bez biopaliv, pro svobodu nazývat pomazánkové máslo "pomazánkové máslo", pro ukončení podpory solárních elektráren. To vše je dnes proti směrnicím EU. Možnost dělat zákony po našem povede ke skutečné konkurenci programů. Nebojím se, že by pak vyhrála volby radikální levice.
Dobrý den, asi Vás budu volit, protože i přes to, že jste na můj vkus v některých věcech trošku radikální tak si ten program zatím dobře hájíte. Má otázka je, budete pravicově konzervativní i co se týče problému s muslimskými přistěhovalci a "nepřizpůsobivými"? Jsem přesvědčen že například neziskovky hojně podporované státem co živí tyhle problémy by se měly redukovat v prvé řadě, je i toto součástí vašeho plánu na osekávání státu? Předem děkuji za nevyhýbavou odpověď a přeji pěkný den!(Honza)
Foto
Myslím, že dotace posílané romským organizacím jsou naprosto neefektivní, všelijaké rady vlády a agentury pro začleňování bychom zrušili, ty živí jen byrokraty. Je hlavně potřeba, aby měli Romové větší možnost najít práci. Proto chceme umožnit dohodu práce ústní, bez placení daně z příjmu. Takže když budete chtít najmout partu lidí např. na výkopové práce, budete to moci udělat bez zbytečné byrokracie a ti lidé si vydělají sami na své živobytí.
Hodláte zcela jasně a veřejně odmítnout teze TGM o sociálních právech? Protože de facto tak činíte, ale přitom jeden z Vašich místopředsedů je řazen mezi velké ctitele TGM. Myslím, že by bylo dobré se k tomuto postavit čelem, zda chcete na TGM navazovat, nebo ho naopak odsoudit?(Marek)
Foto
Chceme si brát ze všech významných osob našich dějin to dobré. Nikdoho nemůže brát jako neomylného ve všem. Pro mě je velkým vzorem třeba Karel Havlíček, Masaryka bych za něco kritizoval, za něco jej zas obdivuju.
Dobrý den, stydíte se za svou veřejnou podoporu pana Zemana v prezidentských volbách? Věříte, že podporou proruského socialisty jste více akcentoval politiku vaší strany? Děkuji za odpověď.(Jiří Bárta)
Foto
Volil jsem mezi dvěma kandidáty, ani jeden nebyl můj oblíbenec, mírně řečeno. Kdybych volil Schwarzenberga, nejspíš by tu dál vládla Kalouskovsko-Nečasovská koalice, zaváděla nesmyslné důchodvé fondy. Vzhledem k tomu, mezi kým jsme jako voliči vybírali, nelituju, že jsem volil Zemana.
Dobrý den, program Svobodných je mi sympatický a je podle mě jediný volitelný v současném světě zkorumpovaných politických dinosaurů. Nicméně faktem je, že nejste v médiích téměř vidět. Jak chcete přesvědčit co nejvíc potenciálních voličů (5% a více), že nemají stále dokola volit "menší zlo" v podobně profláklých parlamentních stran a nemají se bát zvolit menší stranu na základě svého svědomí a programu strany? Zatím jste se v průzkumech pohybovali kolem 3%, kde tedy vzít ta zbývající 2%?(Martin)
Foto
Letos už není důvod bát se propadnutí hlasu. Svobodní už v několika průzkumech měli kolem 5%, takže to vypadá, že letos se opravdu dostaneme. I kdyby nám to těsně uteklo, dá nám to sílu pro příští volby. A levice bude nejspíš vládnout tak jako tak. Nedává ždný smysl volit nějakou tzv. "pravici", když můžete volit Svobodné.
Proc v propagaci více nevysvětlujete ze vaše strana je jedna z mala opravdu demokratických a hlavne ze jste jediná opravdova pravice. lidi v hospodách nadávají ze jsou vysoký daně a platí se za vsechno možný a kdyz někdo přijde s programem jak daně zrušit - tak se toho boji. zjednodušil bych ty vaše slogany - úplne na ten zaklad... aby to pochopil každy. at si hlasuji jak chtějí ale at vědí ze tady je volba opravdové pravicové strany, která jim chce daně snížit. (Tomas)
Foto
Vysvětlujeme to, kde se dá. Naše kandidáty nevybírá úzké předsednictvo, volí si je zaregistrovaní voliči v primárkách, jako v Americe. Žádná jiná strana neplánuje rušení daní. Mnoho lidí jen o nás dosud neslyšelo. Jsem rád, že nyní mají možnost o Svobodných slyšet i čtenáři blesk.cz
Jak tedy mám zjistit, že můj hlas nepropadne? (Volič)
Foto
Váš hlas pro Svobodné rozhodně nepropadne. Předpokládám, že dostaneme přes 5 %, když nás i vy budete volit :) A když to bude pod 5%, dostaneme ze státního rozpočtu 90 korun za každý hlas, což nám umožní mít srovnatelnou kampaň s ostatními příště. Takže hlas pro Svobodné určitě nepropadne. Chceme dotace politickým stranám zrušit, ale za tyto volby je ještě dostaneme :)
Dobrý den pan Machu, předvolební kampaň je v plnném proudu a vy v jednom kole. Proto bych se vás rád zeptal na nějakou relaxační otázku : ,, Jakou hudbu posloucháte."? A druhou otázku, kolik si myslíte, že letos svobodní získají % . Děkuji, přeji 5 a více % (ZZA)
Foto
Mám rád bluegrass/country, to poslouchám, když jsem sám. Když jsem se svojí přítelkyní, poslouchám Evropu 2 :) Dostaneme určitě přes 5 %!!!
Je pravda že vás babiš přemlouval at neprotestujete proti biopalivum ?? a sliboval nějaký sponzorský dar ???(Josef Matyščák)
Foto
Babiš mě před třemi lety pozval na schůzku, vyčítal mi, že máme zrušení povinného přimíchávání biopaliv v programu, a říkal že dokud to tam budeme mít, můžemě těžko očekávat od velkých podnikatelů jakoukoliv finanční podporu.
Vážený pane Machu, děkuji Vám za Svobodné, pro mě jedinou možnou stranu k volbám. Nicméně, nikde jsem neviděl žádný Váš nebo oficiální postoj Svobodných na téma "bratři Mašínové" ? Děkuji za odpověd. (Vojtech Moravek)
Foto
Myslím, že není potřeba oficiální postoj. Každý jejich činy vidí trochu jinak. Někdo je uznává, někdo ne. Nechme to na jednotlivcích, nevnucujme nikomu oficiální postoj. Byl bych pro, aby jejich činy byly neutrálně popsány v učebnicích moderního dějepisu.
Dobrý den, pane Machu, Chtěl bych se Vás zeptat na otázku zdravotnictví - na Vašem webu www.svobodni.cz toho o něm moc není. Slyšel jsem, že jste pro zrušení poplatků. Jak jej tedy chcete financovat, v jaké míře privatizovat a co dělat s (až výsměšně) nízkými platy lékařů? Děkuji (Vojtěch Svobodný)
Foto
Chceme, aby si pojišťovny mohly konkurovat a nabízet levnější pojištění. Regulační poplatky bychom zrušili, ale kdyby někdo chtěl za návštěvu lékaře dál platit, měl by mít právo si na trhu vybrat levnější pojistné. Věřte, že konkurence způsobí zázraky.
Pane Machu, čím konkrétně chcete kompenzovat zrušení některých daní, které máte v programu? (Vojta)
Foto
Daň silniční vynáší asi 5 miliard. Až zrušíme povinnost přimíchávat řepkový olej do nafty, nafta zlevní, začnou u nás častěji tankovat kamiony, které dnes platí spotřební daň v Rakousku a Polsku a výnosy našeho rozpočtu na spotřební dani se zvýší minimálně o pět miliard. Chceme zrušit daň z převodu nemovitosti, to je 7 miliard a proti tomu zrušit dotace stavebního spoření. Daň z elektřiny zrušíme a to je tak hlopupá daň, že stačí propustit úředníky, kteří ji vybírají a není třeba dalších kompenzací. Proti dani z příjmu fyzických osob chceme zrušit zbytečné úřady a všemožné dotace od investičních pobídek, po dotace na zateplování domů.
V USA je DPFO běžně nulová, nebo i ústavou zakázána, takže vám fandím. Nicméně co nabídnete mně jako horníkovi, když mi zavřou důl? A co mojí mamince v důchodu. Děkuji za odpověď. (petr)
Foto
Horník platí státu ročně na daních, odvodech a DPH 250 tisíc, to je milion korun každých pět let. Chceme ukončit státem podporovanou výrobu drahé elektřiny ze solárních panelů a větrníků. Pak opět bude ze strany elektráren poptávka po uhlí a důl Paskov bude opět prosperovat. Důl se dnes zavírá kvůli nesmyslné podpoře solární elektřiny, která vedla k omezování uhelných elektráren. Ti, co dělají užitečnou práci, jsou dnes propouštěni, ti, kdo vyrábějí nesmyslně drahou solární elektřinu, jsou podporováni. To musí skončit.
Zdravím, když se dostanete do sněmovny, s kým byste šli do koalice? A co si myslíte o ANO A.Babiše? Nepřipadají vám jako nové VV? Podnikatel, co nakoupil známé osoby, bilboardy a nakonec i voliče?(Petr Bárta)
Foto
Před rokem jsem odpovídal Blesku na otázky, jaké obrovské dotace bere pan Babiš a jak má velké zisky díky zákonům, které nařizují dělat naftu z řepky, na které on vydělává. Svobodní jsou proti Babišovi jako David proti Goliášovi. Doufám, že většina voličů se nenechá ovlivnit nekonečnou záplavou billboardů a inzerátů za stovky milionů. Jsem rád, že Švýcaři Blesk Babišovi nakonec neprodali. Chceme ukázat, že strana, která má myšlenky, jako Svobodní, může prorazit i bez milionů korun.
Pokud zrušíte zbytečné úřady a zbytečnou byrokracii a zavedete školné na vysokých školách, tak o kolik počítáte, že se v zemi zvýší nezaměstnanost? Domnívám se totiž, že vysoké daně tu platíme i proto, aby se v zemi udržela jakási umělá (zbytečná) zaměstnanost, protože by tu jinak byla nezaměstnanost blížící se Španělsku nebo Řecku a to by mohlo ohrozit sociální smír v zemi. Co o tom soudíte? (Zdeněk H.)
Foto
Jako ekonom říkám, že zrušením zbytečných úřadů a dotací se velmi brzy nezaměstnanost sníží někam na 3 %. Taková nezaměstnanost je v zemích, které jsou naším vzorem (Švýcarsko) a taková byla u nás do roku 1997, když ještě DPH byla 5 % a daně celkově byly menší, nebylo tolik všelijakých dotací a úřadů. Úřady, které chceme rušit, jsou v Praze, kde je nezaměstnanost nízká a propuštění úředníci zde snadno najdou užitečnou práci ve firmách.
Dobrý den, chcete rušit spoustu daní, to je sympatické, poslední roky se stále jen neúměrně zvyšovaly, ale stát taky potřebuje z něčeho "žít". Jak potom chcete financovat např. zdravotnictví, penze? (Radka)
Foto
Chceme zrušit daň z příjmu fyzických osob, daň z převodu nemovitostí, silniční daň. Nebudeme rušit zdravotní pojištění ani sociální pojištění, ze kterého se platí důchody. Chceme rušit jen zbytečné úřady a nespravedlivé dotace, které stát platí z daní, které chtějí Svobodní zrušit.
Pane předsedo, opravdu myslíte, že si můžeme dovolit vystoupit z EU? Jak by pak mohli např. naši zemědělci bez dotací konkurovat těm z EU. Vždyť by jejich výpěstky byly v porovnání s těmi dotovanými unijními nesrovnatelně dražší a tudíž neprodejné.(Michal R)
Foto
Mnoho zemí v Evropě je mimo EU. Třeba Ukrajina nebo Švýcarsko. Sice bychom zrušili dotace, ale taky bychom zrušili daň z příjmu, obrovský balík byrokracie, která dnes zemědělce zatěžuje, a odpadly by nesmyslné kvóty, které nám EU nařizuje. Opět bude možné rozšiřovat vinice, vyrábět cukr a každý bude moci mít krav, kolik bude chtít. Už nám to EU nebude moci diktovat.
Pane Machu, letos už to vypadá opravdu nadějně a do PS se dostanete! Přesto jako student marketingu vidím velice nevyužitý potenciál ve Vaší kampani. Chtěl bych se Vás tedy zeptat, máte na to najatou nějakou agenturu, nebo to dělají jen dobrovolníci? Bohužel, je to reklama a emoce, co dnes rozhodují. Kdybyste to měli pořešené lépe, myslím, že by nezůstalo jen u jednociferného skóre ve volbách. Co třeba více zapojit pana Hejmu a Mládka, kteří Vás podporují, nebo se orientovat více na Vaši cílovou skupinu a na studenty VŠ i SŠ? Mnoho úspěchů přeji!(Vojtěch)
Foto
Dobrý den, všichni ve Svobodných se marketing velmi rychle učí za pochodu. Agenturu nemáme a snažíme se co nejlépe utratit za letáky a plakáty asi 2,5 milionu, které jsme vybrali od členů a příznivců. Všechny zvu na koncert od 15hod na Náměstí republiky tuto středu, kde nás podpoří zmiňovaní umělci.
Myslíte si pane Machu, že se najde i mezi čitateli Blesku spoustu schopných lidí, kteří chtějí sami řídit o něco svobodněji svůj osud a proto dají hlas straně, která jim to chce umožnit? (Vaše jméno)
Foto
Myslím, že mezi čtenáři Blesku bude takových lidí možná více než mezi čtenáři čehokoliv jiného. Ti, co čtou Blesk často nemají čas číst delší noviny, protože pracují a jsou to oni, kdo nejvíc doplácí na přebujelé úřady a platí ze mzdy a na DPH největší díl daní.
Nemám dotaz, jen Vám chci říct, že jsem ráda, že konečně existuje strana, jejíž volba pro mě nebude "menším zlem" a že Vám moc fandím. Věřím, že se najde dostatek lidí, aby ve sněmovně konečně po dlouhých letech zasedla opravdová pravicová strana, která ukáže národu, že pravicová politika je něco úplně jiného, než co tu předváděly ODS a TOP09, které pravici naprosto zdiskreditovaly (Kristýna)
Foto
Moc Vám děkuji, jsem pořesvědčen, že Svobodní tentokrát 5 % překročí. Bude to zásadní změna. V parlamentu bude strana, která nepodpoří žádné zákony, které by omezovaly svobodu občanů, budeme dále schopni sílit, abychom co nejdříve mohli naplňovat náš program.
Dobrý den, platí důvěra vládě výměnou za splnění klíčových podmínek pro jakoukoliv vládu nebo jsou některé strany pro vás nepřijatelné?(Jakub D.)
Foto
Nebudeme dávat důvěru komunistické vládě, ale klidně bych byl pro podporu sociálnědemokratické vlády, pokud se zaváže rušit úřady, sjednat v Bruselu výjimku z eura a vyrovnat státní rozpočet.
Vaše heslo "Méně státu,více občanům mě zaujalo svou progresivností,ale zajímá mě,jak si ho představujete v praxi. Druhá otázka by byla;jaká je ideologie vaší strany,nezajímá mě pravá nebo levá ani ekonomika a sociální řešení,ale prostě jakou jednoduchou větou by jste vyjádřil duši vaší strany.Je to asi divná otázka,ale zajímá mě hlavně myšlenka.Děkuji(Tomáš.H)
Foto
V praxi to znamená, že Svobodní chtějí zrušit několik daní, včetně daně z příjmu fyzických osob a proti tomu zrušit několik podle nás zbytečných úřadů. Méně peněz státu, více nechat v rukách občanům. Duše naší strany je vyjádřená ve slově dobrovolnost. Chceme, aby stát nechal lidem co nejvíc věcí k jejich dobrovolnému rozhodování, místo aby jim pořád někde bral a něco nakazoval.