ONLINE CHAT
Dobrý den, Za co ve svém životě skutečně stydíte? Existuje vůbec něco takového?(Ladislava)
Foto
Jsem rád, že se zatím můžu na sebe ráno podívat do zrcadla a doufám že se to nezmění. I kvůli mým dětem...Děkuju za všechny dotazy a přeji hezký den. A určitě přijďte volit!
Nemáte strach, že v případě vítězství vaší strany prezident jmenuje premiérem někoho jiného než vás?(Tomáš S.)
Foto
Prezident republiky by měl respektovat rozhodnutí občanů a první pokus o sestavení vlády svěřit předsedovi vítězné politické strany.
Jak vnímáte kauzu Nagyová a jak na paní, dnes už Nečasovou, vzpomínáte? Je to skutečně taková domina, jak se říká?(Patrik)
Foto
Myslím, že bývalý předseda vlády celou situaci nezvládl, šlo o konflikt zájmů, který měl v případě zaměstnání paní Nagyové na úřadu vlády okamžitě řešit.
Jak budete řešit beznadějnou situaci lidí nad 50 let, co se týče zaměstnání? Děkuji(Tereza U.)
Foto
Stát musí obnovit aktivní politiku zaměstnanosti, tedy přímo podpořit podnikatele, kteří zaměstnají občany starší padesáti let. K tomu musíme obnovit funkční úřady práce, které zdevastovala Drábkova reforma.
Dobrý den, z jakého důvodu by mladí lidé měli volit vaši stranu?(Miriam)
Foto
Jsme pro rovné životní šance, bez ohledu na to, jestli se člověk narodil v chudé nebo bohaté rodině. Proto jsme proti školnému, pro startovací byty, pro pomoc mladým nezaměstnaným bez praxe.
Jsem svobodná matka, nemůžu umístit svoje dítě do školky. Co mi poradíte? Předem děkuji za odpověď(Jana )
Foto
V řadě regionů je to vážný problém, minulá vláda v tom neudělala vůbec nic. ČSSD chce okamžitě podpořit dotacemi obce, které jsou ochotny rozšířit nebo postavit nové mateřské školy. Věříme, že to může pomoci mnoha rodinám, včetně té Vaší.
jak budete postupovat vůči firmám, které mají nejasnou vlastnickou strukturu a sídla v daňových rájích - budou se moct ucházet o státní zakázky?(lena222)
Foto
Jsem proti tomu, aby anonymní firmy měly přístup k veřejným zakázkám.
Jak hodnotíte dosavadní působení současné vlády z pozice někoho, kdo měl ze své pozice určující vliv na rozhodnutí vaší strany jí podpořit/nepodpořit?(Jan Řežábek)
Foto
Myslím, že Rusnokova vláda neudělala zatím žádné hrubé chyby. Neměla by ale podléhat pokušení provádět rozsáhlé personální změny bez řádného demokratického mandátu. Je poue vládou přechodnou. Ačkoliv je lepší než vláda Petra Nečase, je potřeba si uvědomit, že neprošla volbami. Navíc její personální změny velmi často připomínají jen prosté dosazování kamárádů a známých z podnikání na důležitá místa ve státní správě.
Otázka pro oba - jak moc se znáte s panem Bakalou? Je podle Vás normální, že ceny v bytech RPG vyšponoval pan Bakala do neskutečných výšek a v případě zvolení - budete s byty OKD (RPG) "něco" dělat a případně co.(Radek)
Foto
Pana Bakalu osobně příliš neznám, setkal jsem se s ním jen jednou. Zklamalo mne, že odmítl odprodat byty nájemníkům za výhodné ceny tak, jak to umožňuje dodatek privatizační smlouvy,který prosadila naše vláda, ačkoliv to nejprve veřejně slíbil. Pokud ČSSD uspěje ve volbách, budeme v jednáních s OKD a RPG prosazovat odprodej bytů nájemníkům za původních podmínek.
Kdy a jestli vůbec, máte v plánu povolit adopci dětí homosexuálním párům?(Adéla)
Foto
Hlasoval jsem pro registrované partnerství a dokáži si jako otec představit, že se najdou situace, kdy je taková adopce z hlediska citového života dítěte tou nejlepší variantou. Naše společnost ale na plošné povolení adopcí není připravena a taková věc by se neměla uměle uspěchávat. Dejme na stůl argumenty pro a proti. A zastánci adopcí by se nejprve měli snažit získat větší podporu mezi lidmi. Debata o legislativní úpravě může následovat až potom.
Co pro Vás oba představuje církev a jaký je její přínos pro současnou společnost. Zatímco papež František se modlí za církev chudou, u nás to zavání vznikem katolické oligarchie.(R.Marks)
Foto
Jsem přesvědčen o tom, že církevní restituce v jejich současné podobě církvím žádné štěstí ani lepší společenskou pozici nepřinesou. Podnikání s majetkem a penězi z restitucí, ke kterému se některé církve chystají, je bude odvádět od jejich poslání a hrozí budoucími skandály a problémy. Snahy papeže Františka mají mé osobní sympatie a myslím, že se příliš neslučují s církevními restitucemi, tak jak je proti vůli většiny občanů prosadila pravicová vláda.
Koho si ze současných politů nejméně vážíte a proč?(Milan)
Foto
Nevážím si těch politiků, kteří v honbě za hlasy dávají v současné volební kampani sliby, o kterých už předem ví, že je nikdy nebudou moci dodržet. Chovají se jako sňatkoví podvodníci. A také nemám rád převlékače kabátů,kteří střídají politické strany jako ponožky jen proto, aby se udrželi v politice. Jména si můžete doplnit...
V případě, že vaše strana získá ústavní většinu, omezíte pravomoci prezidenta? V minulosti jste to podporovali oba, platí to stále?(Tomáš Novák)
Foto
Ústavu je nutno zpřesnit,je chyba, že se to neudělalo už v souvislosti se zavedením přímé volby prezidenta, ČSSD to tehdy navrhovala. Pravomoci je nutno vymezit tak, abychom zůstali parlamentní demokracíí, ČSSD je přesvědčena o tom, že takový systém vlády je občany lépe kontrolovatelný, než prezidentský systém, který příliš koncentruje osobní moc v rukou jednoho člověka.
V kampani se často objevuje sousloví "obyčejný člověk". Co si pod tímto spojením představujete? A je vůbec někdo obyčejným člověkem?(Jan Řežábek)
Foto
Každý člověk je originál a v tomto smyslu "obyčejný" člověk neexistuje. Mluvíme spíše o běžném občanovi a máme často na mysli lidi ze středních vrstev a nízkopříjmových skupin, které právě politika minulé vlády silně poškozovala. Právě oni nejvíce doplácí na nefungující stát. Třeba když jde o pomoc rodinám s dětmi, nezaměstnanost, kriminalitu, dostupné bydlení.
Můžete definitivně a závazně vyloučit vzájemnou povolební spolupráci?(Kamil Shon)
Foto
Koalici s ODS nebo TOP 09 si nepřejeme, nepočítáme s ní a rozhodně o ní po volbách nebudeme jednat. Tyto dvě strany zavinily současný společenský marasmus, který musí ČSSD po volbách napravit. S TOP 09 nebo ODS ve vládě by to bylo v důsledku programových rozdílů nemožné. Podporuji po volbách vytvoření programově soudržné koalice, pokud ČSSD získá silný mandát, uvažujeme i o jednobarevné vládě.
Jak,za Vašeho vládnutí, porostou důchody? Nebo si myslíte, že z těchto almužen se dá nemocnému důchodci, platícímu si léky, nájem ve městě... vůbec přežít?(Hanička)
Foto
Musíme změnit nepřiměřeně nízkou valorizaci důchodů, kterou prosadila vláda ODS a TOP 09. Navržená valorizace 45 korun je výsměch. Chceme se vrátit ke spravedlivému zvyšování důchodů poodle inflace. Pokud jde o léky, chceme zrušit poplatek za recept a snížit DPH u léků na 5% nebo je od daně z přidané hodnoty úplně osvobodit. Tím se sníží jejich cena.
Přeji krásný den, dnes je to přesně sedm měsíců od inaugurace prezidenta. Jak byste shrnuli Zemanovo dosavadní počínání v jedné větě?(Ondra)
Foto
Přes některá drobná uklouznutí plní prezident Zeman očekávání svých voličů.
Zajímal by mě váš názor na Andreje Babiše. Je to jen další Vít Bárta, jehož strana je pouhým podnikatelským plánem? Ať se daří(Bohuslav Z.)
Foto
Myslím, že ANO je v mnohém podobně krátkodobý a účelový podnikatelský projekt, jako byly smutně proslulé VV. Čeká ho tedy i podobný osud.Rozpadne se dříve, než dokáže splnit lákavé sliby, které nyní dává voličům. Rozdíl je ovšem v tom, že pan Babiš disponuje v kampani mnohem větším objemem prostředků, než mohl mít k dispozici Vít Bárta.
Dobrý den, Jaká je podle vás nejhorší vlastnost vašeho protikandidáta na chatu. Za co ho naopak uznáváte? Děkuji(Karel B.)
Foto
Myslím, že má často tendenci si raději nepamatovat méně příjemné věci, u kterých jeho strana TOP 09 byla a které zavinila. Sympatický je mi jeho nadhled a schopnost dívat se na věci z neobvyklých úhlů pohledu.
Dobrý den, Shodou okolností se sešli dva předsedové, kteří jsou spíše tvářemi svých stran než skuteční předsedové. Otázka je tedy nasnadě: jak se smiřujete s tím, že Vaši místopředsedové jsou důležitější než Vy?(Martin Opálka)
Foto
Sociální demokracii vedu už tři roky, za tu dobu jsme vyhráli dvoje senátní, jedny komunální a jedny krajské volby, má strategie jako předsedy je úspěšná a jsem rád, že ve vedení strany dobře spolupracujeme.To, co nás především sjednocuje, je program ČSSD a snaha změnit situaci v naší zemi po 7 letech neúspěšné vlády pravice. Doufám, že k tomu ČSSD dostane silný mandát.