ONLINE CHAT
Proč svět nechápe,že USA jsou největší teroristi světa? Když oni dají pokoj světu,tak bude klid a každý si udělá pořádek po svém ! Mluví o rovnosti a pořád ve světě něcp ničí,aby to poptom mohli zpravovat.(Bééďa)
Foto
kdyby USA daly,jak říkáte pokoj, nikdo neví, jak by vypadala Evropa po I. světové válce a po II. světové válce. Za té druhé padlo v Evropě 400 tisíc Američanů a nemuselo. Já k jejich obětem chovám úctu. Mimochodem, část Čr osvobodili.
Dobrý večer, v případě, že by za útokem stáli islámští radikálové - jak je možné, že se jim podařilo dostat nalože na určené místo a následně je odpálit ? Myslel jsem si, že po 11. září jsou v USA opatření proti útokům tohoto typu velmi přísná. Děkuji za odpověď.(Robert)
Foto
Dobrý večer Roberte, nemůžete kontrolovat celou zem, vše, co se v ní děje. To nezvládnou ani diktátorské režimy, natož demokratické.
Dobrý den, asi to sem nepatří, ale co si jako odborník myslíte o 11. září. Velká část lidí je přesvědčena, že útok zorganizovala americká vláda. Díky za odpověď(David)
Foto
Davide, ne, Američané si to sami neudělali
Dobrý večer pane generále, dá se nějakým způsobem odhadnout, pro jakou skupinu pachatelů je typické využití bombového systému, který byl v Bostonu použit? Děkuji za odpověď. (Honza)
Foto
Dobrý večer Honzo, taková zkratka určitě neexistuje. Chcete-li uspět, jako terorista a máte-li mozek, pak se budete snažit vyhnout tomu, abyste byl předem odhalen. Proto se výbušniny varábí z komponentů, jejichž nákup není podezřelý. Nejsou tolik účinné,jako vojenské materiály, ale mohou působit hrůzu,
Dalo se tomuto útoku nějak zabránit, myslím preventivně? Přeci jen je to masová akce.(Mirka)
Foto
Mirko, jsem si jist, že nedalo, obecně řečeno v této situaci
Pane bezpecnostni experte, jak je mozne, ze v pripade utoku v Madridu 3.3.2003, utoku v Londyne 7.7., utoku v New Yorku 11.9.2001, utoku v Oklahome v roce 1991 a u verejsich utoku v Bostonu, vybuchum vzdy predchazelo radne hlasene a nyni zdokumentovane cviceni ozbrojenych sil prislusneho statu (policie, hasisi, prip. jina statni slozka)? Stale Vam prijde natolik absurdni, ze by si stat vlastne takto temito utoky programoval vlastni domaci pripadne zahranicni politiku nebo si opravdu mysliste, ze se jedna o nejakeho samotare, ktery si usmyslel, ze preveze cele USA? (Zdenek)
Foto
Ano, tvrzení, že si to Američani udělali sami mi přijde přitažené za vlasy. Útok samotáře určitě nelze vyloučit-
Co myslíte, na čem má vláda USA větší zájem: na několika mrtvých spoluobčanech Američanech, nebo vojenských "mírových" misích ve světě?(Blanka)
Foto
Promiňte, ale Váš příměr tahá za uši. Americká Vlády nevraždí vlastní obyvatele. Obama není Hitler.
Jak dlouho mohly být bomby v koších umísněny před samotným výbuchem? Mohou přihlížející podle něčeho poznat "potencionálního teroristu"?(Petra)
Foto
Dobrá otázka. Zřejmě ne příliš dlouho. Asi ano, pokud se chová zásadně v rozporu se "standardním chování ostatní.
Myslíte si že by za tímto útokem mohla stát Americka vláda jako 11. září? (Petros)
Foto
V žádném případě, ani 11.9 2001
Děkuji moc za předchozí odpověď. Zkusím trochu odbočit, jak vidíte situaci kolem severní Koree? Jsou to ty tradiční " bojové tanečky" nebo teď se již situace vyvíjí jiným, závažnějším, směrem ? (Dita H)
Foto
Dito, o Korei mluvíme prizmatem evropských, tzn. normálně myslících lidí. Já opravdu nevím, kdo je tam normální a kdo skutečně tahá za delší konec provazu. Největší problém vidím v tom, že se tato silová přetahovaná může klidně vymknout kontrole a dojde k neřízené vojenské akci s nedozírnými následky. Je to mnohem složitější než mám v tuto chvíli možnost to vysvětlit.
dobry vecer aj vam sa zda celkom amaterska tato akcia na to kolko mohlo byt obeti to dopadlo dobre tie vybuchy oli vcelku slabe sa mi zdalo zo zaberov(marco)
Foto
Dobrý večer, každý mrtvý, mluvíme o tragedii jedné rodiny, mrtvý osmiletý chlapec, jeho šestiletá sestra přišla o nohu a jejich matka má vážné poranění hlavy, je tragedii. Pro mě je to dostatečně otřesné! Bohužel fatálních případů může být více.
Vazeny pane generale, ziji v USA a s pritelem jsme se po te hrozne udalosti dohadovali, zda jde o utok teroristu, nebo o "inside job". Vzhledem k tomu, ze to byly bomby vyrobene amatersky, muj pritel se kloni k nazoru, ze to nebyl utok islamistu. Take se tu ted u nas hovori o tom, ze by to mohl byt jen takovy jakoby "predkrm" a ze dojde k necemu vetsimu. Co si o tom myslite? Dekuji a Aloha z Hawaiie(Dagmar Royer)
Foto
Dobrý večer Dagmaro, amatérská výbušnina nemusí znamenat, že to nebyli islámští radikálové. V Iráku, Afghánistánu a Pákistánu bylo použito velké množství tzv. amatérských výbušnin, a zcela určitě je spáchali islamisté. Nelze vyloučit, což by bylo velmi špatné, kdyby to byl začátek větší teroristické kampaně na území USA. Již 12 let se u vás nic nestalo, až teď.
Dobrý večer, kdo tento útok, podle vašeho názoru, nejpravděpodobněji spáchal?(Michal)
Foto
Michale, těžká otázka. Je třeba počkat, až věc bude vyšetřena. Tři možní pachatelé- islámští radikálové, američtí nacionalisté a možná i akt šílence.
Dobry den. Myslite ze by to mohla byt prace muslimu nebo spis nejakych Americky radilaku? Pokud vim, zatim se k tomu nikdo neprihlasil.. Dekuji (Andrea)
Foto
Dobrý večer Andreo, bráním se určitému typu škatulkování hodnocení, říci, že to byli muslimové nebo někdo jiný, je předčasné.
Dobrý den, myslíte, že tomuto hrůznému činu mohlo být zabráněno ze strany organizátorů? Měl by být kladen větší důraz na bezpečí?(Stanislav)
Foto
Dobrý večer Stanislave, sportovní akce tohoto druhu, která se koná na velké části města, v obydlených částech apod., je tím nejsložitějším podnikem z hlediska ochrany a zajištění bezpečnosti. Zúčastnilo se jí 27 tisíc běžců a na půl milion diváků. je nemyslitelné toto vše mít pod kontrolou v diktátorské zemi, natož v demokratické zemi typu USA.
Dobry den, zajimalo by me proc si myslite ze bomba bouchla v cili a ne na startu?(Jaromir Hanacik)
Foto
Dobrý večer pane Hančíku, já nevidím do hlavy toho, nebo těch, kteří to udělali. Ale vnímám, kam svojí otázkou míříte.
Domníváte se, že má útok politické pozadí? Jak moc je ohrožena ČR?(Blanka)
Foto
Blanko, je potřebné vyčkat závěrů vyšetřování. Až budeme vědět, kdo to udělal, můžeme se bavit o tom, jaké měli motivy. Řekl bych, že to s bezpečnostní situací v ČR nemá nic společného.
Dobrý den, můžete mi zodpovědět,jak veké je procento výskytu teroristického útoku v České republice? (Veselá)
Foto
Dobrý večer, podle mého názoru se jeden stal v nedávné minulosti ve Frenštátu. Všichni, včetně policie, o tom magorovi věděli, ale nikdo nebyl schopen ho zastavit. Co potom ti, o kterých nic nevíme. O procentech asi nejde mluvit.
Nemyslíte si, že by se mohlo jednat i třeba o komplot za účelem zvýšení tlaku na odzbrojení amerických občanů? Usuzuji na použitý černý stčřelný prach, který je v USA i jinde poměrně dost dobře dostupný a černopraché zbraně a černý střelný prach, včetně USA, jsou v mnoha zemích volně prodejné. Snaha omezit právo vlastnit zbraň je v USA v poslední době enormní, ale zatím se setkává ze silným odporem. Toto by mohl být velmi silný argument. Nechci zakládat konspirativní teorie, ale jak se říká účel světí prostředky a v dějinách - i těch moderních, by to nebylo po prvé.(Mirek)
Foto
Mirku, viz dvě předšlé odpovědi
Dobrý den. Nebudu se rozepisovat dlouze proč zde pokládám takovou otázku a jaké k tomu mám důvody, jen prosím potvrdte nebo vyvraťte tvrzeni. Je možné, že tenhle výbuch zinscenovala vláda USA, konkrétně jedno speciální oddělení CIA? Takové hypotézy se totiž běžně na právních školách konkrétně v USA připouštění a hledají se jejich motivy. Až jako druhá volba jsou vždycky teroristé. Děkuji za upřímnou odpověď, i když tuším co odpovíte. M.X.(Martin XXX)
Foto
Nevím, co tušíte, ale já na tohle nevěřím, a mám s tím vlastní zkušenosti. Viz předchozí moje odpověď
Je hysterie médií v čele s deníkem blesk na místě?(Lojza)
Foto
Nevím, o jaké je řeč
Dobry den, jaka je pravdepodobnost, ze za timto utokem stoji nejaka organizace pracujici na objednavku samotne vlady USA ? Dusledkem tohoto aktu bude vice penez pro bezpecnostni slozky USA, vice penez pro valky na Blizkem Vychode a snadnejsi manipulace verejnosti. Dekuji(Tomas)
Foto
Tomáši, nepodléhejte teoriím spiknutím, ač mohou být někdy sexy. Můžete vládě USA vyčítat cokoli, ale představa, že sama organizuje zabíjení vlastních občanů je absurdní.
za tohle by si nekdo zaslouzil akorat tak trest smrti! nekteri tam bezeli pro charitu, tohle muze udelat jen debil (lucie)
Foto
nevím úplně, jak to myslíte,ti, co to udělali, zaslouží přísné potrestání, neboť jde o hanebný a zbabělý útok proti bezbranným lidem, kteří se přišli bavit.
Dobrý den pane Šándore, jak myslíte, že nás ( ČR ) vnímají zahraniční teroristické organizace. Je zrovna pro naši zemi potencionální riziko podobného útoku? Myslíte, že za předpokladu, kdy tento útok byl veden Al-Kaidou, byl cíleně proveden na akci menšího významu?( tímto samozřejmě nezlehčuji vážnost tohoto útoku ) Myslím tím samozřejmě v porovnání s např fotbalovým zápasem apod... kde je přece jen více lidí rozprostřeno na menčím prostoru a je složitá evakuace. (Kalda)
Foto
Jistě nejsme hlavním zájmem těch, které ve zkratce media označují za Al kajdá. V jistém smyslu naše výrazná pro izraelská politika, a já neříkám, že je to špatně, nás může posunout v hledáčku těch, kteří si nepřejí právo této země na existenci
Dobrý večer,pane Šándore, domnívám se,že odpověd´ na dilema,kdo za tímto útokem stojí,znám - byli to teroristé ! Chtěl bych se Vás však zeptat,zda bude do budoucna dostatečnou obranou to,pokud přestanu vycházet ven,z bytu a když mi např.přivezou nákup z TESCA,jak bezpečně poznám,že v igelitce není nastražena nálož? Nebude vůbec nejlepší k jednoznačné eliminaci jakéhokoliv útoku,přejít do ofenzívy a zastřelit se? Děkuji(M.Atta)
Foto
Vážený Atto, nebuďte paranoidní
Dobry den, soude dle prvotnich informaci bych typoval, ze pachatelem nebude nejaky profesionalni terorista typu Al-Kaida, ale "amater", ktery si tak resi nejake svoje komplexy. Obrana je velmi obtizna a obavam se, ze podobne pripady byly v pocatku devadesatych let i v Cesku, tusim vybuch bomby na Stramestskem namesti nekdy v roce 1990 a mam pocit, ze pachatel nebyl dopaden. Pokud nekomu "hrabne" tak nulova mira rizika proste neexistuje, jedine dat vsude kamery a sledovat obcany na kazdem kroku.(Petra)
Foto
Petro, máte pravdu, akr pomatence nelze v tuto chvíli vyloučit
Dobry den,zda se Vam ze je to opet jen kabaret neco jako kolem prapodivneho vysvetleni okolnosti 11 zari kteremu muze uverit jen blazen nebo se nasel dalsi amik jako v Oklahoma city?Ja uz na hrozbu Bin Ladina nebo jeko vernych neverim a popravde ani jsem moc neveril pri tom rozpoctu jaky CAI a FBI technickych moznostech fakt ne.Jde o to jak vytvvorit realnou hrozbu a pak tahat prachy z rozpoctu?Jaky na to mate naazor?(mirma)
Foto
Považujete-li smrt osmiletého chlapce, ztrátu nohy jeho sestry a vážné zranění mozku jeho matky za kabaret, tak se asi bavíte. Já určitě ne. Pak je diskuse s Vámi nemožná
Dobrý den, nedávno vnitro varovalo, že by teroristé mohli přesunout těžiště svých aktivit do ČR. Nepochopil jsem, jestli tobylo myšlené jakože se na našem území budou ukrývat, nebo že zde budou provádět teroristické útoky? Děkuji za odpověď(Martin)
Foto
Martine, varování vnitra je potřeba brát vážně, protože je založeno na skutečných informacích,nikoli s cílem získat více peněz do vlastního rozpočtu,
Jaká je pravděpodobnost, že by se něco podobného stalo i u nás? (Milan)
Foto
Bohužel se to nedá vyloučit.
Dobry den, v ceskych novinach se pise, ze bomby byly vyrobene amatersky. Domnivate se, ze za utokem muze presto stat teroristicka organizace a cilem bylo zmast vysetrovatele, nebo muze jit i o utok jednotlivce?(Oranit)
Foto
Výroba bomby odpovídá zřejmě možnostem pachatele, ale i snaze nebýt odhalen dřív, než zrealizuje takový útok. V tuto chvíli je předčasné říci, kdo za útokem stál.
Boston je to hrůza. Ale co ta zmizelá děvčata? Ví se něco dalšího?(Jarka)
Foto
Bohužel nic nevím
Pane Šándore, jakožto bývalý šéf VZ máte jistě dostatečné znalosti, ale jinak začínáte trochu připomínat Okamuru. Máte odpověď vždy a na všechno. Máte opravdu zapotřebí chodit chatovat do Blesku? Je to honorované? Nebo jenom PR?(Jan Lom)
Foto
Pane Lome, nechám to na čtenářích a posluchačích medií, zda mají pocit, že jsem Okamura. Nemyslím si, že Blesk čtou jen idioti. Nemám politické ambice a odpovídám mediím na jejich dotazy. Proto vaši otázku považuji mírně řečeno za nepatřičnou.
Vážený pane Šándore, moje dcera, studující v USA se chystá na prodloužený již dříve plánovaný tento víkend do Bostnu.Chci se Vás tímto dotázat, zda by jste jí jako její rodič cestu rozmluvil. Děkuji mnohokrát za posouzení.(Miluše Kočková)
Foto
Vážená paní Kočková, myslím, že Boston je v tuto chvíli jedním z nejbezpečnějších měst v USA, a ještě nějakou dobu bude.
Neni to vsechno jenom odveta za zahranicni politiku USA? Protoze problem se tahne uz leta a nenavist se neotupila.(aninas)
Foto
Zahraniční politika USA je jedním z důvodů teroristických útoků proti této zemi, i když pro mě nemá vždy negativní konotaci.
Dobrý večer pane generále. Jak velká je podle vás pravděpodobnost, že teroristé by mohli v dohledné době přejít od bomb k biologickému útoku, čímž by následky měly mnohem větší rozsah? Občas se totiž tiskem mihne, že se z nějaké laboratoře ztratila "lahvička"... Děkuji.(Dita H.)
Foto
Dobrý večer Dito, problematika útoku biologickými látkami byla vždy brána velmi vážně. Pokud by k takovému útoku došlo,rozsahu postižených lidí by mohl být velký. Obávám se, že naše země, ale i řada dalších, na takovou eventualitu nejsou příliš připraveny
dobry den mam dotaz hrozi takovato hruza i u nas a jak jsme na tom co se tyce bezpecnosti statu dekuji(jaroslava)
Foto
Něčeho obdobného bych se v tuto chvíli, včetně maratonu 12.5 neobával
mislite si ze to byl utok z koreii?(miroslava )
Foto
Ne