ONLINE CHAT
Dobrý den jsem dlouhodobě na nemocenské měla jsem nezhoubný nádor na mozku byla jsem na operaci .Mezi nemocí my končí smlouva v práci a budu nezaměstnaná chci vědět jak to poté bude s nemocenskou děkuji Katka Fenárová(Kateřina Fenárová)
Foto
Dobrý den, maximální podpůrčí doba pro poskytování nemocenského je 380 kalendářních dnů včetně případného zápočtu předchozích pracovních neschopností. Po uplynutí podpůrčí doby je možné požádat o prodloužení výplaty nemocenského. Podmínkou však je, že podle vyjádření lékaře lékařské posudkové služby lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí zmíněné podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti.
Dobry den, je mi 23 let a pracuji dlouhodobe v Australii, kde se mi narodil ted v lednu syn. Otec je cizinec. V lete se vracim zpet do CR, kde jsem nikdy nepracovala ani neplatila socialni davky. Take nemam v CR zdravotni pojisteni. Mam pravo na matersky prispevek? Ma muj syn pravo na zdravotni peci? Dekuji.(Marta)
Foto
Dobrý den, dávky nemocenského pojištění náleží obecně pouze pokud byla vykonávána pojištěná činnost podle českých právních předpisů. Pokud tedy v ČR nepracujete, o nároku na peněžitou pomoc v mateřství nelze uvažovat. Ohledně zdravotního pojištění je třeba obrátit se na příslušnou zdravotní pojišťovnu.
Dobrý den, nikdo není schopen odpovědět a dát přesné informace. Jsem studující VŠ, věk 28 let, od 26 let platím zdravotní pojišťovně. Nemám žádný příjem / zdravotní důvody-proto i délka denního studia, soustavně se připravuji na budoucí povolání/. Dotaz : v případě otěhotnění během studia, na co budu mít nárok - finanční a jak postupovat. Na co budu mít nárok, pokud porodím po ukončení studia, ale budu bez práce?Děkuji(Dušková )
Foto
Dobrý den, pokud se týče nároku na peněžitou pomoc v mateřství, pak základní podmínkou pro nárok na ni je trvání pojištěné činnosti (zaměstnání) či ochranné lhůty v době nástupu na tuto dávku. Studium na vysoké škole dle současné právní úpravy účast na pojištění nezakládá, proto pokud nejste zaměstnána, nelze o nároku na peněžitou pomoc v mateřství uvažovat. Pro informace i rodičovském příspěvku popř. ostatních dávkách systému státní sociální podpory je třeba se obrátit na úřady práce.
Když si zacnu privydelavat pri materske, prijdu o ni?(Míša V.)
Foto
Nesmíte vykonávat činnost (dosavadní zaměstnání nebo OSVČ), ze které pobíráte PPM. Pokud nechcete přijít o PPM, musíte si najít jinou výdělečnou činnost.
Dobrý den, jak dlouho po porodu muze jit muz na materskou?(Michal)
Foto
Dobrý den, pokud jde o převzetí dítěte na základě písemné dohody, pak lze nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu. Muž však může mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství i např. pokud převzal dítě do péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu, může pečovat o dítě jehož matka zemřela atd. Podmínky nároku stanoví zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, v § 32 a následujících.
Je povinnosti zamestnavatele mit tzv sickday, nebo je to pouze benefit? dekuji za odpoved(Karel)
Foto
Dobrý den, zde již směřujeme do oblasti pracovního práva, nicméně jde o benefit ve prospěch jeho zaměstnanců.
Dobrý den, jsem na rizikovem tehotenstvi, jaky to bude mit vliv na moji materskou? dekuji(Markéta)
Foto
Dobrý den, přímý vliv zde není, orientačně lze dávku spočítat zde: http://www.mpsv.cz/cs/11580 peněžitá pomoc v mateřství by přitom měla být vyšší než nemocenské. Pro ostatní podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství platí to, co je uvedeno u předchozích odpovědí.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda a v jaké výši mám nárok na mateřskou. Jsem OSVČ, na mateřskou jsem nastoupila v listopadu 2010. Mateřskou jsem pobírala v nejvyšší možné výši (cca 30 tis./měsíčně). Poté jsem si zvolila rodičovskou do 2 let dítěte (končí k 30.12.2012). Jsem těhotná a nástup na mateřskou by měl být v říjnu, tj.3 měsíce před koncem rodičovské. Neplatila jsem si žádné platby navíc během doby,co jsem byla doma s dítětem. V případě,že nebudu mít nárok na mateřskou, mohu čerpat mateřskou na manžela? Že by se o dítě staral nepřetržitě 7 dní a pak zase já. Je to možné. Děkuji moc za odpověď. Věra Rybecká(Věra Rybecká)
Foto
S ohledem na skutečnost, že od skončení PPM jste již nebyla účastna nemocenského pojištění,nevznikne vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Manžel - pokud je nemocensky pojištěn - může uplatnit nárok na peněžitou pomoc v mateřství, ale nemůže být převedena vám. O dítě by se musel nepřetržitě starat manžel. V případě, že byste se chtěli střídat, musela byste právě splnit podmínky účasti na nemocenském pojištění i vy.
Dobrý den.Jsem v pracovní neschopnosti od 2.4 a zatím jsem nedostala od zaměstnavatele žádné peníze.Chtěla bych vědět na koho se mám v tomto případě obrátit nebo mám pořád čekat?Děkuji za odpověď(K.Pokorná)
Foto
Dobrý den, bohužel problematika výplaty náhrady mzdy zaměstnavatelem v době prvních 21 kal. dnů pracovní neschopnosti nespadá do působnosti orgánů, které provádí nemocenské pojištění. Jde o nárok založený příslušnými ustanoveními zákoníku práce. Teprve pokud dočasná pracovní neschopnost trvá déle než 21 kalendářních dnů, náleží nemocenské.
Dobrý den, pokud jsem na nemocenske v prubehu tehotenstvi (nemohu vykonavat stresove zamestnani) a v dobe mimo povolene 6tihodinove vychazky bych nebyla doma a prisla kontrola (napr. v 8 vecer), bude me stacit, kdyz budu mit razitko od lekare? Nebo se dale zjistuje, zda dany lekar v teto dobe ordinoval a mohl razitko vydat? Diky(Daniela)
Foto
V případě, že při kontrole dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce není pojištěnec zastižen v místě kde má pobývat a nejedná se o dobu povolených vycházek, příslušná okresní správa sociálního zabezpečení věc celkově došetřuje - zohledňuje přitom i ordinančí hodiny lékaře, který nepřítomnost omlouval.
Dobrý den, momentálně jsem na rodičovské dovolená, která bude trvat do 3/2013. S manželem plánujeme druhé dítě. Co můžu udělat pro to abych měla nárok na PPM v roce 2013? Jsem osvč s momentálně pozastavenou činností. (Simona)
Foto
Dobrý den, pro splnění podmínky nároku PPM musí trvat účast na nemocenském pojištění po dobu 270 dní před nástupem na PPM v posledních dvou kalendářních letech. Zároveň musí být splněna podmínka účasti na nemocenském pojištění OSVČ po dobu 180 kalendářních dnů v posledním roce před nástupem na PPM. To znamená, že se OSVČ musí v čas před plánovaným těhotenstvím přihlásit k nemocenskému pojištění a zároveň vykonávat samostatně výdělečnou činnost. V případě účasti na nemocenském pojištění je samostatná výdělečná činnost považována za hlavní činnost a ztoho vyplývá i povinnost platit pojistné i na důchdoové pojištění.
Dobrý den, byla jsem v prac. neschopnosti do 28.5.2012 a 18.5.2012 jsem nastoupila na PPM, která dávka má přednost, když jsou obě z nem. pojištění? A dále bych chtěla vědět jakou mám povinnost ke ZP a OSSZ a jakou má zaměstnavatel. Děkujia přeji pěkný den Vrbová(Vrbová )
Foto
Dobrý den, souběh nároků na výplatu dávek řeší ustanovení § 48 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Pokud by se jednalo o současný nárok na výplatu dávek z jednoho pojištění, pak má nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství přednost před nárokem na výplatu ostatních dávek.
Dobrý den,mam velkou starost o dceru,je rok a půl v oddlužení.Dnes mi řekla,že je těhotná.Prosim vás,jak to bude mit s mateřskou,je zaměstnaná a musí být od samého začátku těhotenství v marodnim stavu.Děkuji (Ivana)
Foto
Dobrý den, pokud má Vaše dcera klasické zaměstnání z něhož je účastna nemocenského pojištění, pak jí může vzniknout nárok na nemocenské a bude jí náležet dávka. Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství je třeba aby zaměstnání či ochranná lhůta z něj trvalo ke dni nástupu na tuto dávku a je třeba splnit ještě jednu podmínku - tou je účast pojištěnce na pojištění(tedy trvání pojištěné činnosti-zaměstnání)alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech před dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Do této doby se započítává i předchozí účast na pojištění(zaměstnání) v období zmíněných dvou let.
Dobrý den, kdy můžu přejít z nemocenské při rizikovém těhotenství na mateřskou? Děkuji(Kamila)
Foto
Dobrý den, nástup na peněžitou pomoc v mateřství(PPM) si pojištěnka může zvolit v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu. Pokud si jej neurčí, nastává ze zákona nástup na PPM počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu.
Dobrý den. Měla bych na Vás dotaz.Jsem těhotná,termín porodu mám 25.7.Od prosince jsem byla na nemocenské.Jelikož jsem měla jen základní plat,můj denní vyměřovací základ nemocenské byl 184,-Kč.Od 1.6.jsem nastoupila na mateřskou dovolenou.Chtěla bych se zeptat,v jaké výši budu pobírat mateřskou a jestli nemám nárok na nějaké dorovnání(vyrovnávací příspěvek).(Kubová K.)
Foto
Dobrý den, orientační kalulačku pro výpočet peněžité pomoci v mateřství naleznete na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí zde: http://www.mpsv.cz/cs/11580 Peněžitá pomoc v mateřství by měla být díky způsobu jakým se počítá vyšší než kolik číní nemocenské(vyšší procentní sazba, jiný zápočet v rámci redukčních hranic). Pro nárok na dávku je však důležité, aby Vám v den nástupu na peněžitou pomoc trvalo zaměstnání popř. ochranná lhůta z něj. Dorovnávání mezi jednotlivými dávkami možné není.