ONLINE CHAT
Vážený pane doktore, často slýchám názor, že rakovina je projevem neřešených či potlačovaných "problémů duše" a když se tyto blokace odstraní a uvolní, vymizí i nádory a následné důvodů k recidivám. Jak vy osobně nahlížíte na tyto teorie?? Děkuji, Hana.(Hana Kadlecová)
Foto
Vážená paní, tzv. psychosomatika jistě může ovlivnit průběh a vznik onemocnění, ale je to jeden z moha faktorů, které se mohou poskládat dohromady včetně životního stylu. Doklad o vymizení nádorů ale neznám.
Dobý den pane profesore. Jaký máte názor na lék Amigdalina B17. Děkuji.(Josef)
Foto
Vážený pane, nemám k dizpozici doklady o účinnosti tohoto léku, v klinické praxi ho neužívám .
Doplňující dotaz k mesoteliu peritonea. Je možné uvažovat o léčbě "světlem" tak jak to váš ústav v poslední době zkouší u jiných onemocnění ?(jiří kundera)
Foto
Vážený pane, v této indikaci zatím fotodynamickou terapii neprovádíme ani vv rámci klinického výzkumu.
Dobrý den, manžel nekuřák, abstinent, sportovec, zemřel v 52 letech na rakovinu slinivky břišní - může být podmíněna geneticky? Máme 6 letého syna, je potřeba jej preventivně hlídat? Děkuji za odpověď a přeji krásný den.(Lenka Bombera)
Foto
Karcinom slinivky břišní je onemocnění velmi obtížně léčitelné, když počet nemocných diagnostikovaných v chirurgicky resekovatelném stadiu je méně než 10%. Plíživé chování nemoci neumožňuje včasný záchyt a diagnoza je většinou pozdní a současnosti není k dispozici účinných skríning pro odhalení choroby v asymptomatickém stadiu. Rizikové faktory jako kouření, zvýšená konsumace alkoholu jsou jednoznačbně. V poslední době se uvažuje též souvislost s rychlým objevením se diabetu. Existuje celá řada změn na úrovni genů, ale zatím nejsou využitelné pro časný záchyt. V současnosti probíhá intentivní výzkum v celém světě včetně Ceské republiky, kde je prioritou na pracovištích gastroenterologia a onkiologie Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Co se týče věku toto onemocnění nebylo popsáno ve věku do 18 let, každopádně předpokládám že vytvoříme program pro rizikové občany se zahájením v dospělosti v budoucnosti možná dříve.
Dobrý den pane profesore. Co je "kolorektální screening"? Děkuji za odpověď.(Pavel)
Foto
Vážený pane, screening obecně je odhalení nádorového onemocnění ve stadiu , kdy nejsou přitomny klinické známky nemoci, což znamená velmi časné a léčitelné stadiu. Kolorektální screening znamé odhalit včas nádor konečníku nebo tlustého střeva v ohrožené populaci, tzn ve sjupně od 50 let výše, do 55 let věku znamá vyšetření přítomnosti skrytého krvácení ve stolici a bad 55 let je možné se rozhodnout v pokračování v tomto vyšetření nebo endoskopickém vyšetření tlustého střeva. tato vyšetření jsou hrazena z prostředků všeobecného zdarbvotního pojištění a jsou dostupná prostřednictvím praktických lékařů. Bohužel účast občanůCR je nízká!!
Dobrý den pane profesore. V čem spočívá molekulární biologická léčba. Musím o takovou speciální léčbu požádat? V čem je lepší než chirurgická a chemoterapie a kolik to stojí?(Tomaso)
Foto
Vážený pane, tzv cílená biologická léčba souvisí s rozvojem molekulární biologie, která nám umožnila odhalit u některých nádorů terčové struktury, jejichž cílenou likvidací lze pozastavit nádorový růst. tato léčba je prokazatelně účinná u řady nádorových onemocnění(př. karcinom prsu, nádory tlustého střeva a konečníku, nádory plic, ledvin a další) ale nenahrazuje chirurgických výkon a velmi často se kombinuje i s konvenční chemoterapií. Tato léčba je poskytovaná v komplexních onkkologických centrech včetně Všeobecné fakultní nemocnice 1.LF UK a její indikace jsou definované a v indikovaných případech dostupné. Cena této léčby je poměrně vysoká, což souvisí s náročností financování výzkumu každého léku. Důležité je že léčba je určena jen pro vybraná onemocnění na základě genového profilu (např. jeden z léku pro léčnu karcinomů prsu je podmíněn přitomnosti tv.ALK fuzního genu, který se vyskytuje v 6-7 %)Do ceny léčby je proto nutné započítat i diagnostické vyšetření.
Zdravím, jak je to s devitalizací - podvazováním nádorů? Byla to slepá cesta?(Karel Franěk)
Foto
Vážený pane Franěk, devitalizace byla předmětem velké diskuze mezi onkochirurgy a nebyl doložena její účinnost, úplně slepá cesta to není nebot na podobném principu se provádí v některých indikacích embolizace nebo chemoembolizace nádoru.
Jaké jsou,v současné době, možnosti léčby maligního mesoteliomu peritonea. Kromě radikální operace. (jiří kundera)
Foto
Vážený pane Kundero, radikální operaci pokud je možná je prioritní, jinak je indikovaná kombinovaná chemoterapie ve standardní koémbinacích na bazi platinového derivátu. Co se týče cílené biologické léčby zatím nejsou jednoznačné doklady o účinnosti.
Dobrý den, pane dotkore, je pravda, že rakovina je civilizační onemocnění, že dříve (ještě před 100 lety) lidé rakovinu neměli? Nebo jí trpěli i dříve, jen lékaři nemoc nedokázali správně určit? Děkuji(Denisa Nová)
Foto
Vážená Deniso, souhlasím, kromě zhoršeného životního stylu(kouření, konsumace alholu, nezdravá strava, nadváha, nedostetk pohybu) se na zvýšení počtu nádorových onemocnění paradoxně podílí zlepšení lékařské péče, které vede k prodlužování věku populace takže se stále více populalace doatává do věku zvýšeného rizika pro vznik nádorové choroby.
Dobrý den pane profesore. Prosím, co si myslíte o léčení rakoviny konopným výtažkem, Děkuji.(Pavel)
Foto
Vážený pane Pavle, jako podpůrná léčba bolesti ano ne jako specfická léčba nádorového onemocnění.
Zajímalo by mě, jestli i u nás v Česku vyvíjíme nějaká léčiva na rakovinu? A pokud ano, tak na jaké úrovni jsme v porovnání se světem? Děkuji(pudlinka)
Foto
Vážená paní, v České Republice probíhá jak základní tak aplikovaný onkologický výzkum v odbornných ústavech a na un iverzitních pracovištích, kde je většinou financován z grantových prostředků, který není dost.Vývoj nového léku je velmi dlouhodobá záležitost a řada nových objevů může objevit i sledpu cestu. Výstupem preklinického výzkumu je pak lék, jehož účinnost musí být klinicky ověřena v tzv. klinických studiích. Každý objev na jakemkoliv stupni výzkumu je důležitý a určitě se na něm podílejí i čeaká pracoviště. ˇUspěchy českých vědců jsou známé (viz prof.Holý), ale to že u nás nebyl vyvinut žádný specifiký lék není známkou neúspěchu. Klinický výzkum v současnosti je naddárodní a neobejde se bez mezinárodní kooperace. Ve srovnání se světem zaostáváme ve financování vědy, bez podpory vědy a výzkumu nelze očekávat další pokrok a není možné čekat na výsledky zvenčí.
Dobrý den, dědeček má rakovinu střev a trpí nevolnostmi. Bylo nám řečeno, že s tím nemůžeme moc dělat. Neexistuje něco nového, co by mu pomohlo? (Nina 5)
Foto
Vážená paní Nino, předpokládám, že byl vyšetřen chirurgem, který vyloučil blok střevní, který by bylo možné řešit chirurgicky nebo zavedením sondy apod. bez znalosti současného rozsahu postižení střev ev pobřišnice je obtížné se k stavu vyjádřit.
Rakovinný nádor se dá prý podvazovat, jak objevili čeští vědci už v 70. letech. Jenže farmaceutické firmy by přišly o byznys, proto nepodvazují a léčí pomocí chemoterapie a léků. Jak je možné, že toto prochází???!!!(Radka)
Foto
Vážená Radko, podvazování nádorů bylo předmětem velké diskuze mezi onkochirurgy a byla této metodě věnována poměrně velká pozornost. Podle mých informací jednozačný efekt nebyl prokázán. V současnosti se v některých případech používa tzv. embolizace nebo chemoembolizace.
Dobrý den měla bych dotaz ohledně mého dědy, který onemocněl rakovinou. První projevy začaly na podzim roku 2010, na základě dalších vyšetření bylo zjištěno následující: nález neuroendokryvní karcinom v přední a zadní mediastenu o velikosti 5 cm + 3 metastázy na játrech. To vše na základě PET CT. Od vánoc nastoupil na sérii 4 silných chemoterapií + užíval nutri nápoje + OVOSAN ( doplněk stravy od lékaře Michala Bednarčika) Tato léčba zabírala a fungovala do 4.4.2012. Nádor se zmenšil na velikost menší než 1 cm, bohužel v tuto dobu, na základě dalšího PET CT se začalo objevovat zpětné bujení. Hlavní ložisko se nachází u aorty, dvě neaktivní pak v okolí druhé plíce. Lékaři navrhli léčbu pomocí lineárního zářiče. Náš dotaz je směřován k tomu, jaká by podle vás měla být další vhodná léčba po ukončení série lineárních záření. Zda dát pauzu a zahájit chemoterapii, či dát chemoterapii rovnou, nebo najít i jinou cestu. Děkuji Buráňová (Buráňová)
Foto
Vážená paní Buráňová, možnosti léčby neuroendokrinních nádorů jsou poměrně široké, neznám údaje o již provedené léčba proto se neohu k dotazu zopdpovědně vyjádřit. Konsultace možná.
Dobrý den, kdy se vynalezne lék na rakovinu? Je to vůbec možné? Je možné, že by to byla běžná nemoc jako třeba chřipka?(andílek)
Foto
Vážený anddílku, informace , že "rakovina" je jedno onemocnění je velmi zavádějící a mylná. Vychází z historického pojetí, kdy bylo toto onemocnění považováno za klinickou jednotku, přičemž se jedná o řadu různých onemocnění vvycházející z různých orgánů a které jak se ukazují se mohou chovat odlišně i když mají stejnou mikroskopickou morfologii, když z pohledu na úrovni molekulárním jsou zcela odlišné. jedinou společnou vlastností jej jejich zhoubné chování devastující orgaismus jak místně tak vzdáleně. Není prto možné nalez universalní léka na rakovinu, ale postupně na jednotlivé typy nemocí se objevují nové léky, které jsou účinné pouze u některých skupin, naštěstí yto léky postupně přibývají. Vzdáloenou cestou je předejít změnám na genové úrovni, tzn. optravit genovou poruchu ještě před objevením se nemoci, ale to je zatím ve vzdáleném dohlednu.
Dobrý den, chci se zeptat, proč se pacienti musí trápit chemoterapií, když po ní většinou umřou? Proč se jim nevysvětlí, že když jí podstoupí nebo ne, může se stát,že bude žít i bez ní. Všem pacientům se nabídne varianta,že chemoterapii musí podstoupit, jinak umřou. Odmítnout jí dokaže jen silný jedinec. Děkuji.(JanaP)
Foto
Vážená paaní jano, děkuji za vaši mimořádně důležitou otázku. Současná onkologie vyžaduje tzv. personalizovaný přístup, kdy volba léčba by měla respektovat indiviudlitu každého nemocného a ten by měl mít možnost vyjádřit se o navrhovaném postupu. V případě tzv. adjuvantní (zajištovací) terapie po chirurgickém výkonu je u časných stadií karcinomu prsu a tlustého střeva efekt této léčby jednoznačně doložen ve smylu možnosti dosažení dlouhodobé kontroly nemoci. V případě metastazujícího onemocnění jsou kromě vyjímek (např. zhoubné nádory varlat)dlouhodobé kontroly nemoci omezené a cíloem je zlpešení kvality života a oddaálení progrese onemconění, které je při současný ch možnostech v řadě případů dosažitelné. Volba léčebného postupu musí být úprováděna individuálně a varianta nepodstoupení léčby je možná.
Manžel má odoperovaný nádor ledviny a meta plic. Chtěla bych se zeptat na užívání léku ISCADOR pro posílení imunity. Ráda bych znala Váš názor. Neradi bychom se pouštěli do věcí, které by spíše ublížili, než pomohli. Děkuji za odpověď.(Havelková)
Foto
Vážená paní Havelková, v léčbě metastazujících nádorů ledviny existuje v současnosti celá řada možností využití tzv. cílené biologické léčby, nelze opominout ani chirurgickou intervenci. Užívání uvedeného léku nemohi doporučit nemajíc doklady o jeho účinnosti.
Dobrý den pane profesore,ráda bych se Vás jako laik zeptala na cílenou biologickou léčbu.Je její význam pouze ve zmírnění zátěže organismu nebo i lépe a účinněji léčí nádory?Je časté, že se zavedení této léčby (např.u klíční kosti)nepodaří a pacient musí být tomuto vystaven vícekrát?Ve které nemocnici je nejvíce zkušeností s touto léčbou?Děkuji za odpovědi a přeji vše dobré.(Dita Šebestová)
Foto
Vážená paní Šebestová, tzv. cílená biologická léčba je trendem současné farmakoterapie v onkologie na podkladě rozpoznání terčové strruktury na molekulární úrovni. První cílenou léčbou byla hormonální léčba karcinomu prsu v případě průkazu hormonálních receptorů v nádorové bunce, léčba se akcerelovala v tomto tisíciletí při přečtení lidského genomu.Cílená biologická léčba se v řadě případů kombinuje s chemoterapií ev je v ní pokračováno dlouhodobě. Výhodou tohoto způsobu léčby je příznivější spektrum nežádoucích účinků, které umožňuje často její chornické podávání. V současnosti se používá převážně u nemocí v pokročilém metastaickém stadiu a pouze u karcinomů prsu s tzv. HER-2 pozitiviou (10-15% nádorů)je tato léčba používána jako adjuvantní po chirurgickém výkonu k likvidaci residuálních nádorových buněk. Indikace této léčby je podmíněna většinou znalostí molekulárních změn nádorové buňky a nelze ji bez těchto informací zodpovědně indikovat.
Dobrý den, po karcinomu nadledviny mám metastázy na plicích. Podstoupila jsem léčbu 2.linie paliativní chemoterapie etoposidem, ale bez úspěchu. Jaké jsou další možnosti léčby? Další chemoterapie antracyklinem, příp. léčba mitotanem?(Zuzana (57 let))
Foto
Vážená paní Zuzano, neznaje bližších informací o průběhu nemoci a léčbě je obtížné se vyjádřit. Mohu jen konstatovat , že mitotan je jedním ze základních léků pro karcinomy kůry nadledvin. Konsultace možná.
Dobrý deň pán profesor, doplňujúci dotaz: Aký je Váš názor na používanie Beta glucanu, prípadne Ovosanu ako podporná liečba pri chemoterapii? Ďakujem.(Ing.ladislav Minarčík)
Foto
Vážený pane inženýre, vami uváděnou podpůrnou terapii ve své praxi nedoporučuji, nebot nemám jednoznačné doklady o účinnosti, ale v zásadě nejsem proti.
Som onkologický pacient a liečim sa vo Východoslovenskom onkologickom ústave a.s.Košice. Pred 3 rokmi mi vyoperovali zhubný nádor z hrubého čreva. Mám metastázi na pečeni, ktoré mi liečia už v 6. štádiu a neustále je to v progresii. Mám 61 rokov.(Ing.Ladislav Minarčík)
Foto
Vážený pane inženýre, Onkologický ústav v Košicích je zařízením mimořádné odborné úrovně, vyjádření k vaší léčbě není možné bez bližších informací o rozsahu a již provedené léčbě a informace zda-li bylo možné provést chirurgickou resekci jaterních ložisek.
Dobrý den, bohužel se v rodině manžela objevilo nádorové onemocnění a to sice u 1,5 letého synovce. Šlo o nádor v bříšku. Nyní 3 roky po chemoterapii a operaci je naštěstí v pořádku. Bádáním v manželově rodině jsme zjistili, že i jeho teta - ještě za války coby dvouleté dítě - onemocněla leukémií a zemřela. Znamená to, že je to v manželově rodině dědičné zatížení? Mám pětiletou dceru - měla bych s ní chodit na nějaká častější vyšetření a pokud ano, kam? Pokdu bych znova otěhotněla, měla bych vyžadovat nějaký speciální test plodu ještě v prenatálním věku? Dá se nádor takhle brzy odhalit? Děkuji(denyka)
Foto
Vážená paní, zhodnocení dědičné zátěže a následná opatření vyžaduje návštěvu genetické poradny, která v onkologických centrech úzce spolupracuje s onkologickým oddělením . Pro předběžnou odpoved bych potřeboval více údajů o nemoci synovce a tety včetně věku ve kterém onemocněla.
Mam matersky znaminko pod kolenem, nekolikrat me v tom miste spalilo slunce. Mohlo by to byt vazne?(Karel )
Foto
Vážený pane Karle, pokud došlo ke změněn barvy nebo zvětšení znaménka doporučuji neprodleně vyhledat dermatologa.
Prosím pane profesore o Váš názor na pokus o therapii zhoubných nádorů rezistentních na chemotherapii a jiné léčebné klasiky,1/plodem Anonia ostnitá či přímo produktem z Gravioly, 2/ therapie Chloritanem sodným s aktivátorem. Děkuji(Helena Jarošová)
Foto
Vážená paní Jarošová, při resistenci na konvenční onkologickou léčbzu existuje celá řada možností. Výše uvedené nemohu doporučit nemajíc dokladů o jejich účinnosti.
Pane profesore mám diagnostikovaný zhoubný novotvar předstojné žlázy - prostaty. Prosím o natínění možností léčby. Děkuji Forgáč (Ing.Marian Forgáč)
Foto
Vážený pane inženýre, samozřejmě bez znalostí všech informací týkající se histologie, rozsahu, laboratorních hodnot, výsledků zobrazovacích vyšetření není možné spolehlivě odpovědět. Pokus se jedná o časné stadium onemocnění pak je možností volby radikální chirurgický výkon nebo přichízí v úvahu radikální radioterapie. Definitivní rozhodnutí se provádí většinou ve spolupráci onkologa s urologem.
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor,zda existují ještě nějaké možnosti.. Moje maminka v roce 2002 Ca mammae l.sin,nasledná chemoterapie,v roce 2011 při negativitě tumor markerů zjištěna na MG lok.recidiva 9mm,šíření neprokázáno.Po operaci nasazeny antiestrogeny.Nynní v dubnu zjištěna alevace onkomarkerů.T.č. progrese onemocnění -meta postižení skeletu a jater. Prosím je možné v této fázi šíření zpomalit a jakou léčbou?Jsme z malého města,místní onkolog navrhl hormonální léčbu.Nesouhlasili jsme,matka celou situaci zvládá psych.zatím velmi dobře a chce bojovat,veří.Chápeme závažnost celé nemoci,víme že proti osudu se postavit nemůžeme,jen chceme zkrátka zkusit vše,co by mohlo alespoň trošku ulehčit,prodloužit nezvratný konec...Děkuji Vám za odpověď. Vlaďka(Vlaďka)
Foto
Vážená paní, k návrhu léčby je nutné mít kompletní informace o nemoci a provedené léčbě. Otázka další hormonální léčby závisí na přítomnosti hormonálních receptorů a dalších parametrech, v minulosti nebyla hormonální léčba používána při postižení jater. V současnosti při omezeném rozsahu postižení je i tento postup možný. Konsultace na našem pracovišti je samozřejmě možná.
Dobrý den,zajímalo by mne,jak vysoké procento na úplné uzdravení je po operaci prsu,následném chemo a ozařování.Děkuji(Monika)
Foto
Vážená paní Moniko, šance na dlouhodobou kontrolu nemoci , která je zachycena v časném stadiu je vysoká, záleží též na biologických vlastnostech nemoci, ale rozhodujícím faktorem je kromě histologického typu, stupen vyzrálosti tumoru - grading, proliferační aktivita (rychlost dělení nádoru)velikost primárního tumoru (nejlepší prognoza je do velikosti 1,5 cm) , přitomnost postižení lymfatických uzlin, stav hormonálních receptorů a přítomnost exprese tzv. HER-2 onkoreceptoru- Pokud je zvolena správná léčba kombinující chirurgický výkon, radioterapie, ev s chemoterapií, hormonální terapií nebo biologickou léčbou lze provést prognostický odhad dlouhodobého léčebného efektu, který je u časných forem 90-95% ve prospěch dlouhodobé kontroly.