Povinné ručení

Povinné ručení je zkrácený a ustálený název pro pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Podle zákona číslo 168/1999 Sb. musí být sjednáno na každé vozidlo zapsané v registru silničních vozidel. Pokud odjíždíte z bazaru s právě koupeným ojetým automobilem, musíte už na něj mít sjednáno povinné ručení. 

Autor: canva.com

Užitečné pojištění

Ačkoliv je povinné ručení mínusovou položkou na vašem účtu, dopady neplacení povinného ručení jsou daleko horší. Jedná se o užitečné pojištění, což si uvědomíte v případě, kdy svým automobilem způsobíte dopravní nehodu. Poškozená strana dostane odpovídající plnění bez zbytečných průtahů a viník nehody přitom nemusí škodu platit ze svého, hradí ji pojišťovna.  

Autor: canva.com

Výše pokut

Pokud vás zastaví policie a zjistí, že jedete bez příslušného dokladu (tzv. zelené karty), můžete podle zákona dostat pokutu na místě až 1 500 Kč, ve správním řízení od 1 500 Kč do 3 000 Kč. Pokud ale povinné ručení nemáte sjednáno vůbec, ve správním řízení vás bude stát na pokutě od 5 000 Kč do 40 000 Kč. K tomu vás ještě bude čekat příspěvek do Garančního fondu, který je u osobního auta zhruba 30 Kč za den. 

Autor: canva.com

Bez sjednání pojištění

Způsobíte-li nehodu bez sjednaného povinného ručení, čekají vás výdaje daleko vyšší. Funguje zde solidární princip, kdy část škody hradí Garanční fond. Po viníkovi nehody pak garanční fond České kanceláře pojistitelů vymáhá úhradu ve výši třetiny škody. Maximální strop je stanovený na 300 000 korun. 

I tak je částka placená za roční povinné ručení ve srovnání s tím, co může nastat při jejím neplacení, nízká. Při sjednávání povinného ručení se také soustřeďte na nastavené limity pojistného plnění.

Autor: canva.com