Mít v pokojíčku postavenou pořádnou autodráhu – to je prostě sen. A dost možná nejen ten dětský, že, tatínci? Jak autodráhu vybrat?

Na autodráze se prohání autíčka

Autodráha je založená na jednoduchém principu, kdy se dvě a víc autíček s elektromotorem prohání po dráze.  Jejich rychlost řídí ovladač, který reguluje napětí přiváděné do kolejniček. Když jsme byli malí, autodráh moc nebylo a málokdo si ji mohl dovolit koupit, dneska je to jinak.

Na trhu najdete poměrně široký výběr značek i tratí. S autíčky to není jinak. Nějaká bývají rovnou u autodráhy, další si s klidem můžete dokoupit.

Řiďte se měřítkem

Základním kritériem pro výběr autodráhy je měřítko.

  • Standardem je měřítko 1:32. Autíčka jsou odolná a dlouhá zhruba 10-13 centimetrů, dráhu můžete rozšiřovat pomocí mostů, zatáček, šikan apod.
  • Zmenšené měřítko 1:43 už nabízí hodně omezené možnosti rozšíření. A to jak samotné dráhy, tak autíček. Ty jsou navíc velká jen maximálně 8 centimetrů.

Autor: Webtip

Důležitý je i typ autodráhy

Od něj se odvíjí nejen cena, ale i způsob pohonu autíček a náročnost na ovládání.

  • Mechanické autodráhy, které jsou vhodné pro malé děti. Autíčkem pohybujete ručně, k provozu nepotřebují žádnou energii. Teda kromě té dětské. Mohou být z plastu nebo ze dřeva.
  • Elektrické analogové autodráhy, které je třeba zapojit do zásuvky a na trati mohou být naráz maximálně dvě auta. Nedá se na nich předjíždět.
  • Elektrické digitální autodráhy, které od těch analogových liší tím, že každé autíčko má řídící jednotku a zvláštní vodící prvek. Na výhybkách s nimi můžete předjíždět, na trat může vyrazit až 6 autíček naráz.

Rozměry autodráhy

Jak velký je dětský pokoj? Kolik máte pro postavení autodráhy doma místo? Tomu přizpůsobte výběr délky trati. Autodráhy měřítka 1:32 bývají dlouhé něco mezi 4-8,5 metru.

Víte, že autodráhu byste měli postavit na pevnou a stabilní podložku? Hodně lidí se dopouští obrovské chyby tím, že ji položí jen na koberec. Dráha se pak ve spojích rozebírá, děti jsou naštvané.

Autor: Webtip
todráha jen pro radost, nebo jako chlouba?

Než se vydáte do obchodu, je třeba si ujasnit, za jakým účelem autodráhu kupujete. Jde jen o hračku, nad kterou si s dětmi chcete užít spoustu zábavy, nebo chcete profesionální autodráhu, od které budete děti odhánět?

Právě na tom závisí i finanční náročnost. Zatímco autodráhy určené pro radost dětí bývají levnější, přesto moc pěkně zpracované, profi autodráhy jsou finančně poměrně náročné. Mnohdy mají i víc drah, speciální ovladače, dokonalé modely.

Opravdu ale domů potřebujete takový skvost? Neužijete si víc zábavy nad obyčejnou autodráhou, u které se nebudete bát o každý chloupek vodících kartáčků?