Autokamera a rozlišení

Při výběru autokamery je důležité se zaměřit především na její rozlišení. Kvalitní video je to, co bude rozhodovat o vaší vině či nevině. Vybírejte si kameru s alespoň Full HD rozlišením. Ty lepší jsou schopny nahrávat i ve 2k a 4k rozlišení.

Field of View – Zorný úhel

Úhel záběr je parametr, na který je velmi důležité myslet při výběru nové kamery do auta. Díky širokému úhlu záběru uvidí kamera opravdu vše. Tato hodnota by měla být alespoň tak vysoká, aby kamera dokázala snímat celou silnici. Pokud by byl úhel záběru příliš malý, nemusí kamera zachytit vše. Modely s vyšším úhlem záběru dokáží zachytit větší úhel, než má lidské oko.

Kamera do auta a FPS

FPS neboli počet snímků za sekundu nám udává to, jak moc plynulé výsledné video je. Co nás zajímá je hlavně plynulost za zhoršených světelných podmínek. Čím je FPS větší, tím je záznam plynulejší. Minimální hodnota u kamery by měla být kolem 24 FPS. Lepší kamery dosahují až 60 snímků za sekundu.

Velikost úložiště

Velikost úložiště je důležitým parametrem. Většina kamer sice dnes nahrává ve smyčce, ale při nehodě budete stále potřebovat dostatek místa pro uložení a uzamčení záznamu. U většiny modelů je úložiště řešeno pomocí paměťových SD karet. U nich nás bude zajímat zejména maximální podporovaná velikost. SD karty si většinou musíte dokoupit samostatně, protože nebývají dodávány v balení.

Pořízení záznamu v noci

Pokud jste nočním jezdcem, pak vás bude zajímat, jak kamera dokáže kvalitně nahrávat i za zhoršených světelných podmínek. Kamera by měla zvládat natáčet i v noci. Podívejte se, zda je vybavena nočním režimem. Výrobce by to u jednotlivých kamer do auta měl uvádět.

Doporučené modely

Kamera Eltrinex LS 500 GPS – Podle recenze na portálu Kamery do aut CZ se jedná o jednu z nejlepších autokamer dostupných na trhu. Čím je tato kamera tak výjimečná? Recenzentům se líbí dobré parametry a bohatá vybavenost modelu. Kamera nabízí také funkci GPS.

TrueCam A7s – Tato kamera nahrává v rozlišení Full HD+. Má mnoho užitečných funkcí včetně GPS modulu. Kamera dokáže nahrávat ve smyčce, tudíž se vám paměť nikdy nezaplní. G-senzor vám zase zajistí uložení záznamu za jakékoliv nenadálé situace. Model dále nabízí i přehledné menu, které je kompletně v češtině.

Nabídka kamer na slovenském trhu

Pro zajímavost se hodí porovnat i český a slovenský trh. Podle testu kamer do auta na slovenském webu vycházejí nejlepší modely podobně jako ty v Česku. Populární jsou zde modely Eltrinex, Navitel R1000 nebo Niceboy Pilot Q8.