Život bez auta si nedovede představit František Zuska (87) ze Zlína. „I když taxík by mě na ty moje pojížďky asi vyšel levněji,“ míní. Od roku 1987 jezdí stodvacítkou a za rok ujede asi tisíc kilometrů, což jej vyjde na zhruba tři tisíce.

Autem na hřbitov a do pálenice

Autem jezdí hlavně na nákup, na hřbitov a každý rok vozí kvas do pálenice a z ní si přiváží slivovici. Ačkoliv prý nikdy v životě žádnou autonehodu nezavinil, zná dobře své limity. Třeba do Brna by se už autem nevydal. Zpřísnění pokut za absenci lékařského potvrzení ale Zuska odmítá. „A ani nevím o tom, že by policajti kdy honili seniory, kteří si to hasí 150 km/ hod.,“ říká bývalý projektant.

A  co říkají senioři na návrh ministerstva dopravy zvýšit pokuty až na 25 tisíc korun těm, kdo nebudou mít potvrzení o způsobilosti k řízení? O tom si ve vší slušnosti myslí své...

Pokuta 25 tisíc? Kravina...

Bývalý soustružník Ivo Bartošek (74) si život bez volantu nedovede představit. „Jak začne být chladno, jezdím autem. Hlavně na nákupy a k lékaři. Ženu vozím do nemocnice ve Zlíně,“ vypočítává. Za rok najede 5 – 6 tisíc kilometrů, měsíčně pak za benzin utratí asi tisícovku. „Zdravotních problémů přibývá, ale jde to. Mám vyměněné koleno, začal jsem hůř slyšet, tak jsem si pořídil naslouchadlo,“ uvedl s tím, že termín zdravotních prohlídek si hlídá.

Přesto o tom, jaké jsou pokuty za absenci potvrzení a že je ministerstvo hodlá z 10 tisíc zvýšit 2,5x, neměl tušení. A pěkně ho to nadzdvihlo. „Kdo takové kraviny v Praze vymýšlí?! Když je bodový systém, tak ať strhnou třeba bod. Policie by měla vychovávat, ne jen pokutovat,“ rozčílil se.

Ať se zaměří na ty hluché a slepé...

Před nedávnem utrpěl těžkou dopravní nehodu, kdy mu nedal přednost o mnoho let mladší šofér. Ladislav Vítek (68) ze Zhoře u Jihlavy se ale volantu přesto vzdát nehodlá. „Ani s narůstajícím věkem necítím žádné potíže, které by mě v řízení auta omezovaly. Jsem bez jakékoliv medikace,“ říká pracující důchodce.

Vystudovaný antropolog, chemik a biolog každý měsíc nejede hodně přes tisícovku kilometrů. O dovolené pak autem pokaždé míří k moři napříč Evropou. Jako jeden z mála oslovených seniorů návrh na zvýšení pokut za chybějící lékařskou prohlídku vítá. „Vím, že spousta mých vrstevníků o tom ani neví, že je to potřeba. Je třeba eliminovat ty hluché a slepé řidiče a také ty v těch kloboucích a rádiovkách za volantem, kteří vyjíždějí jen na Dušičky a Velikonoce,“ směje se.