Ze zhruba 2,4 milionu starobních důchodců v Česku platný řidičák vlastní více než 1,3 milionu řidičů v seniorském věku. Ne každý z nich však za volant usedá pravidelně. „Aktuálně je 21 procent, tedy kolem 811 tisíc klientů povinného ručení osobních automobilů ve věku 65 let a výše,“ přibližuje počty aktivních řidičů Jan Matoušek, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Senioři za volantem
Autor: Česká kancelář pojistitelů. Ministerstvo dopravy České republiky

Ohroženi i ohrožující

Hned po mladých a nevyježděných řidičích mají senioři na svědomí druhý nejvyšší počet nehod s lehkým zraněním. Poněkud překvapivě jsou důvody nehodovosti u obou skupin řidičů podobné – přílišná rychlost a nepozornost při řízení. Tu u seniorů může způsobit nižší soustředěnost a rychlejší únava, ale také léky, které na své neduhy musejí brát. Ne všechny medikamenty si totiž s řízením vozu rozumí. „V příbalové informaci si musí pacient vždy ověřit, jestli daný lék neovlivňuje způsobilost k řízení,“ připomíná Barbora Peterová, mluvčí Státního úřadu pro kontrolu léčiv.

Pro samotného seniora je však i lehčí nehoda problém, kvůli křehčí tělesné schránce roste riziko, že při ní dojde k vážné úhoně. Statistiky ukazují, že například skupina řidičů ve věku od 64 do 74 let, kam spadá i herec Karel Heřmánek, je ohrožena úmrtím až 2 krát více.

Senioři za volantem
Autor: Česká kancelář pojistitelů. Ministerstvo dopravy České republiky

Bez glejtu ještě dráž

Také proto musí řidiči nejpozději v den dovršení 65 let za svým doktorem pro potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení. Zatímco tomu, kdo jej dnes nemá, hrozí maximálně 10 tisíc pokuty, ministerstvo dopravy plánuje sankci zvýšit až na 25 tisíc korun! „Cílem návrhu je primárně to, aby se tato pravidla dodržovala,“ sdělila mluvčí ministerstva Lenka Rezková. Úřad už však nezmiňuje, zda počty nezpůsobilých řidičů – tedy těch bez glejtu – jsou opravdu tak vysoké, že je nutné sankce zpřísnit. Přehled o nich nemá ani dopravní policie...

Senioři za volantem
Autor: Česká kancelář pojistitelů. Ministerstvo dopravy České republiky

Co byste měli vědět o zdravotních prohlídkách?

Koho se zdravotní prohlídky týkají?

Každý »amatérský« řidič musí na pravidelnou lékařskou prohlídku nejpozději v den dovršení 65 a poté 68 let (nejdříve šest měsíců před dovršením uvedeného věku), starší osoby pak každé dva roky.

Co když senior u doktora »neprojde«?

Po prohlídce vydá praktický lékař řidiči posudek o zdravotní způsobilosti. Je-li šofér zdravotně způsobilý s podmínkou nebo zdravotně nezpůsobilý, je lékař povinen o tom informovat obecní úřad obce s rozšířenou působností podle bydliště řidiče. Lékař může určit termín další pravidelné prohlídky v kratší době, než ukládají lhůty, nebo nařídit před vydáním posudku vyšetření u specialisty.

Kolik prohlídka stojí?

Ceny se pohybují v rozmezí 250 – 300 Kč.

Co hrozí těm, kdo na povinné prohlídky kašlou?

Pokud řidič pravidelnou prohlídku neabsolvoval, hrozí mu ve správním řízení pokuta od 5 do 10 tisíc korun a zákaz řízení na 6 měsíců až jeden rok. Trestné body se nepřidělují. Ministerstvo dopravy však plánuje sankce zvýšit na 7 až 25 tisíc.

Co když potvrzení o způsobilosti u sebe při kontrole nemám?

I když řidič prohlídkou prošel, ale nemá doklad při dopravní kontrole u sebe, může na místě dostat pokutu až 2 tisíce korun. Ve správním řízení jsou pokuty v rozmezí od 1500 do 2500 Kč.